Nej, inga hemliga dokument här

Ett stort antal bloggare1 väljer att stödja HAX genom att lägga upp de hemliga dokumenten som han blivit JK-anmäld för.

Jag högaktar modet och det kliar i fingrarna på mig självklart och personligen skulle jag gärna göra samma sak.

Men jag kan inte: av den enkla anledning att jag har ansvar för min byrå och de kundkontakter jag har där, av vilka jag ofta får sekretessinformation att titta på för att kunna arbeta med de strategiska frågor som jag har som arbetsfält, jag jobbar med olika projekt som inte får komma ut innan det är rätt tid osv. Utan den tilltron till mig och att jag håller klaffen så är vi körda. Det handlar om att skydda inte mig utan vårt varumärke. Kan tyckas långsökt men jag lirar hela tiden på gränsen eftersom jag numera är öppen med att det är jag som skriver deepedition.com – och varje uttalande jag gör som inte är comme il faut måste jag ändå väga på guldvåg: jag har ansvar för att se till att jag får in någorlunda med pengar till mat för familjen och att vi kan betala löner till våra anställda. Efter holmgången med en viss branschtidning är mina delägare mindre fascinerade över mitt bloggande så jag besparar dem den oron just nu.

Så det här blir en klassisk tvekamp mellan min personliga moral och den etiska verklighet som är grundläggande för en konsult: Jag personligen skulle mer än gärna råka på en JK-anmälan; men som delägare i en elvamannabyrå och den som jobbar med grundläggande strategisk marknadsföring för stora företag så kan jag inte utsätta oss för det.

Jag hoppas att HAX och andra förstår, eller så får ni kalla mig fegis.

Uppdatering: Det hela blir än mer förvirrat när man läser Metro.

Justitiekanslern kommer inte i nuläget att undersöka om bloggaren har gjort något brottsligt i och med publiceringen – utan undersöka om brott har begåtts då handlingarna lämnat myndigheten och nått bloggaren.

Följaktligen blir återpubliceringarna relativt meningslösa. Synd. Och det hela visar mest att FRA totalt tappat greppet eftersom Åkesson verkar tro att de anmält publiceringen… Snart får vi kanske se en bambusersändning där män i vita rockar för ut Ingvar Åkesson, dreglandes och högt och förvirrat förbannande bloggare, folkpartistiska kvinnor och hela Internet…

Uppdatering: Göran Pettersson halkar på bananskalet när han påpekar Åkessons stora kunnighet och glömmer bort att göra damage control när det visar sig att Åkesson helt enkelt inte ens fattat vart han skulle skicka anmälan.

Uppdatering: På förekommen anledning så återpublicerar jag min kommentar hos Zaramis:

Jag ska göra en jämförelse: jag var tidigare präst och hade tystnadsplikt – en lagstadgad vid fängelse. Jag jobbade som ungdomspräst och hörde många saker som man annars borde anmält, eller pratat med myndigheter om: om jag inte varit under min tystnadsplikt. Problemet för mig i det här fallet var att jag inte alltid var bunden av denna: exempelvis om jag hörde något som inte var under “själavårdande former” så var det min rätt att anmäla detta. Dock valde jag de flesta gånger att inte göra det – eftersom det skulle ha förstört tilliten hos de ungdomar som kom till mig och under samtal berättade om det som de inte berättade för någon annan: eftersom de visste att jag var tyst.

Den här frågan är samma sak för min del: mina kunder väljer att öppna upp företagskritiska saker för mig för att jag ska kunna göra mitt jobb för deras marknadsstrategier ännu bättre – men det kräver att jag håller på en hög grad av sekretess när det exempelvis gäller de dokument jag får i min hand. Om jag därför skulle återpublicerat det här dokumentet skulle vissa kunder; trots att det är två skilda saker och jag egentligen endast står under sekretess i det ena fallet (precis som med min ämbetstystnadsplikt), skulle kunna uppleva att jag likaväl skulle kunna publicera deras papper eftersom jag uppenbart inte bryr mig om hemligstämplar och sekretess när det gäller “rikets säkerhet”. Att behöva ta den diskussionen med kunder och delägare orkar jag inte just nu. Och ser inte som produktivt i mitt fall.

Uppdatering: DN har plockat upp nyheten om att flera andra nu publicerar dokumenten. FRApedia har självklart lagt ut dokumenten också. Också Emma har valt samma väg som jag när det gäller att publicera de hemligstämplade dokumenten precis som att Isabella känner att hon redan idag är så påpassad av myndigheter.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  1. Falkvinge, Dexion, Josh, Svensson, Se till vänster där går en arab, Erik Laakso, Cynism, Ministry of Truth, Blogge Bloggelito, Törnebohms Hotspot, LouiseP, Aqurette, Klotband, PLC, Trotten, Erik Hultgren, Blågrön Röra, Karlberg, Promemorian, Isobel, A Die Wunde, Folin, Scaber Nestor, Alltid Varför, Projo, Fria Vingar, Lidholm, Oscar Swartz, Myndighetskontroll, Projekt på riktigt, Lake, Mersmak, Wadström []