FRA visar sitt rätta ansikte

Henrik Alexandersson aka HAX har blivit JK-anmäld av Åkesson och gänget på Lovön för att han lagt ut den lista som berättar om 103 personer som FRA själva sagt att de minsann inte avlyssnat, eller att ha publicerat bevis på att FRA lyssnat i kabel för 12 år sedan – olagligt då, även om Maud Olofsson erkänner att det skett utan laga ordning sedan Televerket funnits. Ja, ni kommer väl ihåg att Ingvar Åkesson dels förklarat att listan inte är sann och dels att det är överskottsinformation (den information de inte ska få spara) osv. Men nu väljer man att ändå JK-anmäla en bloggare för att ha publicerat det – utifrån åsikten att det är ett hot mot rikets säkerhet. Vilket dokument det nu handlar om är lite osäkert men det hela osar hämnd från Ingvar Åkesson vars försök att vända vinden (eftersom Reinfeldt är tyst som muren likt en DDR-statschef och hela hans förhoppning om att debatten skulle tystna har gått om intet i bloggdrevet) har slagit tillbaka.

HAX landar på ARN från Bryssel ikväll klockan 21.25 och han funderar om det kan vara så att polis tänker möta honom för att beslagta hans dator, i vilken han som politiker har garanterat material som skyddas av olika lagar respektive gräsrotsjournalistiskt liksom journalistiskt material. Enligt uppgifter från opassande är det flera personer på väg ut för att visa sitt stöd för honom när han landar och om det värsta skulle hända förhoppningsvis kan se till att berätta och sätta allt på bild.

Det är onekligen skrämmande att FRA tillåts – som den statliga, om än civila (jupp – deras militära del är inte det viktigaste vilket gör att de alltså kan utföra uppdragsavlyssning till den som beställer och betalar), myndighet de är att ta politiska debatter som de tjänstemän som de är (som privatperson får Ingvar och de andra göra vad de vill). Opassande har skrivit en roande text om det och i dagens Dalarnas Tidningar skriver Carl-Oscar Bohlin en bra krönika på ledarplats där han just påpekar att det är djupt odemokratiskt att tjänstemän försöker att påverka politiska beslut i debatter utifrån deras tjänstemannabefattning – av någon anledning inte publicerad på nätet1… Emma har också skrivit bra om det. Samtidigt är det inte så konstigt eftersom politikerna, som borde debattera och diskutera håller minst sagt låg profil och låter helt enkelt myndighetstjänstemän styra agendan.

Läs alla mina FRA-postningar via min samlingssida.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

  1. har mailat Pernilla Ohlin och frågat varför – fått svar att hon ska se till att den kommer upp []