SVT ger sig ut på satirjakt

SVT har inte förstått något av det nya medielandskapet – trots sina försök med PlayRapport (som jag fortfarande tycker låter som en porrkanal).
Boyahed, klassisk humor- och satirsajt valt att lägga ut en fejkad annonssida där man gjorde satir runt det faktum att såväl SVT som TV4 verkar kunna tro att vem som helst köper vad som helst på DVD – och varför då inte ge ut Englas begravning? Enligt mitt tyckande en rå men knivskarp satir. Så nära en möjlig verklighet att jag gick på den någon minut. Även Markus ”LAKE” Berglund har drabbats av SVTs cease or desist-brev. Det här är fan så dumt så att det än en gång nästan blir mer ironi av verkligheten än av satiren. Bolagsjuristen hänvisar till varumärkesskydd, något som knappast gäller för den här sortens satir plus att de då borde, enligt någon sorts ordning, jaga de bloggare som använder logotyper från ex.vis Melodifestivalen och annat när de skriver om programmen. För rent juridiskt har de delvis rätt: deras logotyper (roande är att juristen inte verkar kunna skilja på ett varumärke och en logotyp i första skedet) har ett formskydd. Men – och det här är ett viktigt men – det gäller inte i satir och liknande delar. Faktiskt. Så juristen försöker få det hela till att den uppenbart fejkade annonsen är en reell annons och därmed ett kommersiellt intrång. Dumheter.

Andra bloggar om: , , , , ,