Noterat i bloggosfären

Unni Drougges son Gogge vill inte ha någon blogg. Det är synd för hans gästbloggande på morsans blogg är briljant.

Jennie Bee har lyssnat på Greider. Sakerna hon tar upp är intressanta, samtidigt är det knappast så enkelt.

det handlade om arbetarklassen. för dom finns fortfarande, det vet till och med jag. men många industriarbetare och hantverkare (iofs mansdmominerat) tjänar ju faktiskt mer än andra högskoleutbildade yrkesgrupper (iofs många kvinnor) men även om flera arbetare tjänar mer så är maktfördelningen inte jämn. Vilka kan gå till banken för ett kortare ärende under arbetstid? Butiksbiträdet, lokalvårdaren eller ekonomichefen? Vem kan ringa privata samtal på arbetstid? Tjänstemannen eller vårdbiträdet? Vilka yrkesgrupper har själva makt över sin arbetstid?

Vilka tar med sig jobbet hem? Vilka jobbar övertid? Vilka får smäll på fingrarna när något inte går som det är tänkt? Det finns en ytlighet i alla ”gap”-diskussioner som stör mig. Det är samma åsikter som gärna kommer fram när det gäller bloggandet: att det bara är för dem som har ”fritt” arbete. Yeah right, det är fortfarande synd om arbetarklassen…

Teflonminne skriver om den undersökning som gjorts, som sägs uttrycka att var femte anser att det ibland är så att den som blir våldtagen har sig själv att skylla. Det känns väldigt mycket som en sorts reverserad sexualmoralistisk diskussion: att det finns en sorts ”rätt” syn i frågan och att en enkätundersökning visar tendenser gentemot det pådyvlade ”rätta” synsättet skapar en moralistisk diskussion.
Thomas Tvivlaren påpekar också att själva undersökningen i sig verkar måttligt stabil. Hans genomgång av hur diskursen faktiskt kan fördjupas är bra och läsvärd även om det finns delar som jag inte håller med fullt ut i. För självklart handlar det om ett ansvar för de risker man tar; och i grunden bygger det på att förstå kulturen – även om det inte är något vi vill ha så finns det en sån synpunkt. Och viss klädsel ”anses” som mer lössläppt än andra. Det intressanta är att den åsikten anses av många vara fel – samtidigt kan man ofta få höra samma uttryck från kvinnor som tittar på andra kvinnors klädsel: ”hon såg ju ut som en polsk hora” osv. Om våldtäkt inte ska ses som en ”sexuell handling”1 så måste det starta i det egna huvudet. Om man vill förändra tänkandet måste man börja med sig själv.

Troll. Jag har ju haft mina troll. Nu var det ett tag sedan de syntes till men ändå. Loo2har sina och precis som jag brukar säga: ställer man trollen i solen så går de sönder.

Ibland är det ju :

Dagar som denna, när allt känns fel och jag har taggarna utåt, önskar jag att folk var mer konfrontativa än de är. Bara lite, så jag skulle få en anledning att be någon att dra åt helvete. Varför kunde inte någon störa sig på min bil på återvinningsstationen såpass att de sa något, så jag kunde fräsa tillbaks? Varför kunde inte den där jäveln, som körde 40 på vägen och helt utan förvarning gjorde en U-sväng, pekat finger så jag hade fått göra det tillbaks?

Vem är man? Det är onekligen en intressant fråga…

Courtney Love + Lisa. Och lite avskavt nagellack.

  1. Det är onekligen intressant att Malin Wollin anser att de som har ”fel” åsikter ska ”…borde ha ett kok stryk så att det svider i skinkorna i flera veckor.”. Våld är alltså enligt henne lösningen… []
  2. Loo är rolig. Senast så förklarar hon sig som ”On my way towards-MILF” []