Irriterande konsumentinsikt

Förutom att vi alla lärt oss att inte köpa Crumpler-väskor av Björn så har jag själv nu på morgonen fått inse att det inte alltid är lätt att vara konsument.

Bakgrunden är att vi i vårt villaområde dragit in fiberoptik. Via Borlänge Energi. Det kostar sina modiga stålar. Vi har lagt ner närmare 20k för att få det som vi vill. Efter lite om och men blev det klart.

Så långt är allt bra. Problemet är att sedan börja använda det. Dels kräver det en jävla koll att handla in tjänsterna. För det är något som Borlänge Energi inte är behjälpliga med. Alls. Vilket innebär att det hela tiden är knivigt att göra rätt. Vi beställde IP-telefoni från ett företag först – för att sedan inse att Bahnhof erbjöd det tillsammans med sitt bredband. Vilket innebar att jag fick spendera en massa tid att ångra beställningen hos e-phone. Att det sedan visade sig att Bredbandsbolaget har tre månaders uppsägning på bredband och IP-telefoni är också intressant…

Sen skulle ip-TV beställas. Jag beställer hos Canal Digital, som då är den enda leverantören av det hela då Fast TV valt att inte vara med längre. Men inget händer.

Jag ringer igen: då visar det sig att de (precis som Bahnhof tidigare) haft ”problem med sin onlinebeställning”. Jahaja. Dock är supporten väldigt trevlig och jag beställer två boxar med familjepaket. Sen händer inget igen. Däremot så sägs vårt boxerabbonnemang upp. Efter ett par veckor ringer jag Canal Digital igen och då får jag reda på att man är i en avtalsdiskussion med Borlänge Energi när det gäller dealen. Så det visade sig att CD inte får sälja nya abbonnemang tills detta är löst.

Idag ringde Canal Digital upp mig. Och berättade att diskussionerna fortfarande pågår. De frågade om jag ville kvarstå som intresserad av deras tjänst eller om jag ville starta med någon annan (i det här fallet antagligen Fast TV vars utbud är erbarmligt mycket sämre).

När jag då går in på Borlänge Energis hemsida för att kolla vad de själva skriver om det här så hittar jag… ingenting. Inte ett ljud om vad som är på gång, inte en enda nyhet som är relevant. Uruselt är bara förnamnet1. Jag är helkund till det bolaget när det gäller såväl el-, vatten och bredband. Och får känna mig som att jag ska vara ”tacksam” och ”tyst”.

Det gör mig förbannad. Dels som konsument men också då jag jobbar med mycket sånt här – däribland med ett antal energibolag. Att nonchalera en kund är att urholka sitt varumärke. Och även om jag på många sätt är bunden till att använda deras fiber, och att köpa deras elnätstjänst så tänker jag helt klart leta efter en annan leverantör av elen och kan jag undvika annan kontakt kommer jag helt klart vara intresserad.

Jag fattar inte. De har möjligheterna, ett CMS där de snabbt kan få ut information. Men problemet ligger antagligen i att man inte implementerat själva flödet – att se till att de som vet något om saker har i sin arbetsbeskrivning att faktiskt kommunicera ut det. Idag finns det ingen som helst anledning att inte kommunicera saker som berör ens kunder. Förutom att man disrespekterar sina kunder.

  1. att de sedan också verkar ha skaffat inkompetens när det gäller CMS-systemet är också intressant []