Ännu en nyttig idiot uttalar sig

När det gäller den stora nyheten just nu: morden i Arboga så undrar jag om psykologen Sven Å Christianson nu känner sig nöjd med att varit en nyttig idiot och både förklarat hur sannolikt det är att det är barnens pappa som dödat och att det hela antagligen beror på kvinnans blogg. För idag släpptes pappan. Han har starkt alibi och polisen har hela tiden försökt att sänka mediernas försök att på förhand döma en person.

Att som psykolog gå ut och förklara att

Att hon bloggade om sitt liv tror jag kan ha förstärkt mannens känsla av utanförskap. Hon bär självklart inte något ansvar i detta, men det finns saker och ting som kan ha provocerat och lett till en upptrappning. Hon beskriver familjelyckan och hur barnen interagerar med den nye mannen och då kanske expartnern känner sig ännu mer ratad.

är deprimerande. Dels har Sven Åke mer eller mindre förklarat hur allt gått till, han är inte ett dugg generaliserande utan skapar en gärningsmannaprofil utifrån att det är pappan. Han bevisar att polisens anhållande är sant. I efterhand. Det är skrämmande att varken psykologer eller medierna lärt sig något av Anna Lindh-mordet och den klappjakt som började på den man som först satt anhållen. Som visade sig vara oskyldig.

Och sedan förklarar Sven Åke att bloggandet är en av anledningarna till att det hänt.

Jomenvisst. Passar medierna perfekt en vecka där det varit skottpengar på bloggare i gemen (igen) och fr a på kvinnliga bloggare efter diskussionen runt Blondinbella och modebloggandet där hatkampanjen från Maria Wetterstrand får sin kulmen i en debattartikel där bloggandet blir detsamma som kapitalismens vinst.

Än en gång väljer myndighetspersoner, i ohelig allians med medierna, att försöka att förklara hur farligt Internet är. För min egen del är jag numera rätt övertygad om att det handlar om upplevelsen av att inte längre ha kontroll över informationsflödet, inte ha kontroll över hur människor lever och samtalar. Viljan till kontroll är så pass stor att man väljer att driva frågan oavsett vilken kontext den finns i: nu i samband med en vidrig tragedi. It fits perfect. Och diverse nyttiga idioter fungerar som talking heads för en underliggande agenda.

Otäckt sa Bill. Blogg sa Bull.

Uppdatering: Jag kom på vad en del psykologer i min bekantskapskrets lite rått brukar påpeka:

Psykolog är inte en yrkestitel – det är en diagnos.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,