Jultraditioner, medier och Bjerkhagen

En intressant artikel om den politiska korrekta julen i New York. Så kan det komma att bli även här – när man ska vara så snäll och inte uppröra någon religiös riktning.

År 2002 bannlystes julbilder eller figurer som föreställde jesusbarnet i krubban, i allmäna skolar i New York. Men man förbjöd inte den sjuarmade ljusstaken som hör till Hannukah, eller den islamiska stjärnan och halvmånen, eftersom de ansågs vara kulturella och inte religiösa symboler.

Andra bloggar om: , , , ,

null

De riktiga siffrorna. Problemet med HUI:s siffror för julhandeln är att medierna väljer att se det som extra. Egentligen handlar det om 15,5 miljarder som är ren julhandel då inklusive mat och dryck. Resten av de 62 miljarderna är relativt normal konsumtion. Så diverse protokommunisters förfäran är helt enkelt felriktad (sorry Frk Look).
Andra bloggar om: , ,

null

En intressant man är han; Stockholms biskops närmaste man Michael Bjerkhagen. Jag minns honom från Uppsala. Det hände alltid saker runt den mannen om man säger så. Och onekligen har han ett lateralt tänkande som jag gillar:

Näringslivet kan nog lära sig mer om balans i livet: meditation, stillhet och retreater. Lära sig om hur man fyller på själen.
Men kyrkan har också mycket att lära av näringslivet.
– Ibland är tabbetröskeln alldeles för hög inom kyrkan. Chefer som inte borde vara chefer får ändå sitta kvar.

Andra bloggar om: , , ,

null

Martin Jönsson tycker att Robert Murdoch ska bli årets medieperson. Och menar att det egentligen står mellan Murdoch och Facebook-grundaren Zuckerberg. Valda blev Hollywoods manusförfattare som gick i strejk. Problemet är inte att de blev valda (onekligen ett val som kan ses som stageat av Writers Guild) utan att det känns som om Zuckerberg har lite att göra med Facebooks framgång. Kanske vore det vettigt att även i år faktiskt utnämna ”You” (som Time och även Ad Age gjorde förra året) dvs. användaren igen?
Andra bloggar om: , , , , , ,

null

På tal om medier så har ju Dalarnas Tidningar sålts till MittMedia-koncernen. Anders Ahlberg menar att det är logiskt och nödvändigt för att dagstidningsmångfalden faktiskt ska finnas kvar – genom att skapa synergiska vinster i såväl tryck, annonsering och viss nyhetsförmedling kan själva kärnarbetet: lokaljournalistiken säkras även i mindre tidningar. Martin Jönsson menar att det däremot innebär en minskad mångfald, något Mymlan inte håller med om (och hon borde veta…). Själv ser jag det knappast som något problem – snarare som en logisk följd av den utveckling som sker inom medievärlden. Och att ägandet skulle vara det som styr mångfalden är en galen tanke: det är inte ägandet som styr nyhetsvärderingen enligt journalistisk kodex. Om det gör det så är det journalisterna det är fel på – inte ägarstrukturerna. I diskussionen är det också intressant att SVT, vars önskan uppenbarligen är att gå tillbaka till mediemonopolets dagar, förklarar att mångfalden blir mindre om mediernas ägande sker på fler händer.
Andra bloggar om: , , , ,