Dum, dummare

Det är dags – årslistorna. My high tide. Jag älskar det. CNN och Fortune har satt ihop de 101 dummaste ögonblicken i år:

#5. Under tiden att subprimelånen exploderade rakt i ansiktet på Merrill-Lynch så golfade deras VD. Som fan. Men han kan fortsätta – han fick ett avgångsvederlag på 161,5 miljoner dollar. Frågan är om golffanatikern eller företaget är de som var dummast. (Även Bear Stems personal verkar gilla golf.)
#11. Touch-down. Kaptenen på Cosco Busan vinner helt klart årets understatementpris när han förklarar att han touchade bron. 220 000 liter olja rann ut i närheten av San Francisco.
#16. Årets mailmiss. Istället för att skicka den tjocka dossiern om en Wired-journalist till Microsoft för att användas som moteld så skickar PR-firman den till journalisten.
#29. Ett uppslag för Gucci-parfym. Halvnaken snubbe. Det schweiziska magasinet får böta, killen får antagligen jobb på någon byrå. För Gucci hade inget med saken att göra.
#37. Dyra brallor. En amerikansk domare har stämt en tvättinrättning för att de klantade bort hans byxor. 54 miljoner dollar. Hans förklaring: de har inte levt upp till sitt löfte om ”satisfaction guaranteed”. Av detta lär vi oss två saker: gör inte reklam som du inte kan leva upp till. Och domare håller numera koll på sina brallor.
#38. I see dumb people. Och de jävlarna surfar:

Belgian IT security consultant Didier Stevens posts an ad that reads ”Is your PC virus-free? Get it infected here!” It is accepted by Google and displayed 259,723 times; 409 web surfers actually click on the ad.

#40. Comcast råkade lira lite hårdporr istället för barnprogram. En förälder förklarar att de minsann kommer att säga upp sin prenumeration. När NHLs slutspel är över.
#44. Det är inte lätt det här med reklam. Ett av Bank of Americas lokalkontor får ett fax med en bild på en tändsticka som håller på att tända en bomb. Kontoret evakueras eftersom de har ett antal subprime-lån. Faxet kommer från ett företag som vill göra de anställda medvetna om en småföretagarkonferens…
#45. En vecka efter att restaurangen Serenpidity 3 har slagit på stora trumman för att servera världens lyxigaste glass får den stänga. Konkurs? Nä, skitigt kök med kackerlackor, flugor och möss.
#51. Och den där går i den stora svarta förslagslådan. En nioåring skickar ett brev till Apple och Jobs med förslag på hur iPoden skulle kunna bli bättre. Och får ett svar från advokaterna att de inte vill ha fler idéer från henne. Way to make brand ambassadeurs…
#67. Att slåss med väderkvarnar. McDonald’s försök att få Oxford English Dict. att ändra betydelsen av ordet ”McJob” från att vara ”unstimulating, low-paid job with few prospects” till att ”reflect a job that is stimulating, rewarding, and offers skills that last a lifetime” ges nog årets pris till high-hopes-and-naivity-in-branding.
#76. Celebvertising är svårt. Det är ungefär som att göra reklam som innehåller djur; svårregisserat och de kan ju göra lite som de vill. Jessica Simpson gör reklam för Pizza Hut. Big time commercial. Och berättar sen att hon varken tål mjöl, tomater eller ost.
#84. In war and advertising. En kvinna blir stoppad från att komma med på ett flygplan från Southwest Airlines. Kyla Ebbert är inte propert klädd. Richard Branson anställer henne som face för sitt nya lågprisflyg inom Virginkoncernen. Och intressant är att Southwest inte lär sig av sina misstag.
#93. Killen vaknar upp i första klass. Bredvid honom en död kvinna. När han klagar så säger BA att han ska komma över det hela. Bra jobbat BA. Att säga det till en snubbe som flyger VIP.