Internet är livsfarligt!

Som ni som läst deepedition.com ett tag vet så tillhör jag tillskyndarna av anonymitet som valmöjlighet när man bloggar, kommenterar (även om jag i detta anser att det finns någon sorts respektfullhet mot bloggarens arbete att lämna en valid epostadress och använda sig av ett nick) och på andra sätt finns som en persona på nätet. Men det som jag en längre tid märkt är att färre och färre håller hårt på sin anonymitet och min vän Kristofer som jobbar på GoViral skriver om det i samband med Disruptive Media – att något har hänt. Vad som är hönan eller ägget är svårt att utläsa: det kan bero på ett antal faktorer:

  • insikten om att det går att bli känd som bloggare (ex.vis Schulman, Lassbo, Engla, Sigrid, Ljungkvist mfl)
  • att Facebook skapat ett sug efter att vara sig själv och att man där vill länka in sin egen blogg och skaffa sig kontakter med personer som man kommenterar hos etc.

Men ska man tänka lite djupare, och utifrån de diskussioner som fördes på Disruptive Media (om du vill läsa lite … eh…mycket om vad som sades kan du kolla in mina livepostningar på Researcher), säga att det kanske är så att vi nått en ”kritisk massa” då också vår IRL-person och vår internetperson smälter samman. Det finns inte längre samma intresse för att skapa relationer utifrån ett nickname eller att allmänt hålla en distans mellan sitt internet-jag och sitt IRL-jag eftersom vi tillbringar en massa tid på nätet.

Det är det som också oroar en mängd personer som inte är en del av den stora internetcommunityn (alltså diversionen mellan uppkopplade och icke-uppkopplade – mellan de som ser internet som en social arena eller de som har en strikt tjänstefunktionell syn på nätet). Det är därför Facebook oroar, innan dess bloggarna, innan dess communities osv.

Men är det inte lite farligt då? Första svaret jag ger är att det är farligt att gå över gatan också om man inte kan trafikreglerna och samtidigt utgår från att en del trafikanter inte följer dem. Det är farligt att gå på krogen eftersom bartendrar kan dra flera slipar på kortet och man kan bli nedslagen. Men det farliga är kanske att det faktiskt kan förändra livet: att man kan möta personer som faktiskt är som en själv, man kan möta nya vänner för livet och till och med kärleken. Precis som när man faktiskt går över gatan eller faktiskt går på krogen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,