Kriminaliteten sitter i kläderna

Signalpolitiken tar nya fantastiska vändningar. I samma anda som major Björklunds klädkoder så har man i Borlänge BRÅ och bland Borlänges krögare bestämt ett gemensamt förbud mot väst. Skinnväst. För självklart förstår ni väl att om en person inte har på sig skinnväst så blir personen snäll. Och det har nu fått konsekvensen att man även i Falun infört liknande regler på vissa krogar. Åke Örnhåg, uppenbarligen hittills okänd MC-gängmedlem, har råkat ut för denna regel (som är generell i Borlänge sedan fem år men frivillig i Falun). Att Åke är närmare 80 bast, och hans väst snarare platsar i någon pilsnerfilm hjälpte inte: väst av skinn är förbjuden.

Det här med kläder är kanske ett av de mest markanta exemplen på hur politiker väljer att gå på symbolism istället för själva problemet, hur man skickar ”signaler” via ytliga attribut istället för att analysera och förändra utgångspunkterna för det som inte är önskvärt. För oavsett vad Björklund, Svensson och andra fåntrattar säger så sitter inte kriminaliteten i skinnvästen – det är endast en symbol. På samma sätt förändras inte elever bara för att de inte får ha mössa på sig inne, häng på jeansen eller urringade tröjor1. Det är bara ett sätt att skapa en bild av sig själv som medveten och aktiv politiker – ett aggressivt anfallande av symboler (eller konservativ rektor på Östermalm). Det är en sorts ikonoklasm mot kulturyttringar som inte anses vara comme il faut.

Vad blir nästa giv för BRÅ i Borlänge och politikerna i det bruna stadshuset?
Svarta kläder? Pippiflätor? Skinnkjol? Nej, det går ju inte – då blir ju favoritklädseln hos flera av de ledande politikerkvinnorna förbjuden…

Andra bloggar om: , , , , , ,

  1. Ett lysande exempel på hur synen bland vissa ”vuxna” är finns hos Inga Magnusson: ”Ska vi slå oss till ro med att detta är en ungdomskultur och blunda med ögon och öron och låta det passera och hoppas att de lär sig ett mer adekvat uppträdande någon annanstans än i skolan? Och att de kommer att ändra sig? Låtsas som att läroplanen inte säger något om förberedelse till vuxenliv och bra värderingar. Eller ska vi kräva att barn och ungdomar inrättar sig efter de normer som vuxensamhället har och som de möter överallt annars” []