Strandhugg i mediafloden (pun intended)

Media och statistik – en sorglig sak. Snacka om att göra en helt galen statistisk tolkning. När Expressen väljer att förklara att ”Skandalprinsessan Märtha Louise får Norge att koka av ilska.” och ”bevisar det med statistiken så visar det sig att inget av statistiken faktiskt stämmer med det uttalandet – snarare visar det att norrmännen antingen inte störs av det eller inte bryr sig:

695038112.gif

Problemet är att man väljer att dels skriva usla enkätfrågor, dels räkna med att de som inte har någon uppfattning antagligen tycker illa om Märtha-Louise påhitt. Som statistiker bör man vara försiktig med att ens räkna in ”ingen åsikt” eller åtminstone utgå från att den som väljer att svara ”ingen åsikt” inte aktivt är intresserad av frågan och därmed ligger närmare att säga ”nej, det påverkar inte min åsikt” än att säga ”ja, det påverkar min åsikt om XX”.

Josh har samlat det senaste dygnets mest konstiga nyheter: En ding ding värld. Däribland det faktum att svenska journalister (eller brittiska lärare) ännu inte förstått skillnaden mellan att stänga en sajt och att blockera tillgång till den. Och som vanligt med briljans och sardonisk ironi:

Mer djur: Stockholm invaderas av flygmyror. Resten av landet invaderas av stockholmare.

Lisa roas av famous last words. Själv tror jag att Bergman kan ha sagt: ”Bryt, bryt – för fan. Sankte Per, du måste ge mer av din själ. Släpp fram mörkret!”. Ridå.

Metrobloggen öppnar för nya bloggare idag. Alter Ego har kikat i EULA och funnit att man ändrat villkoren. Till det bättre för bloggarna?

Kan hundar flyga? Har Linda Rosing hjärna?

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,