Media och statistik

Ja se statistik och journalistik…

DN brassar på med rubriken ”Hårdgrillat ökar bröstcancer-risk”. Och TT-spoten visar att så kan vara fallet – en femtioprocentig ökning. Om du ätit hårdgrillat kött under en livsstid. Bara en passus i ingressen påpekar att en kvinna som livnärt sig på frukt och grönsaker faktiskt ökar risken med hela 74 %. För det är ju inte speciellt comme il faut att kanske påpeka att frukt och grönt faktiskt kan vara farligt i stora mängder…

Lika kreativt tolkades siffrorna i den undersökning som TV4 låtit göra runt svenska folkets åsikter om SAS-konflikten. Det intressanta för mig blir faktiskt andelen som inte svarat: hela 25 % har ingen åsikt om det är rätt eller fel av HTF att gå ut i strejk. Och i frågan om förtroende var det (om jag inte missminner mig på några procentenheter) 21 % som inte hade någon åsikt (den grafen har de valt att inte gå ut med av förståeliga skäl eftersom den hade fyra olika val vilket än mer förminskar kredibiliteten i statistiken). Att utifrån detta dra slutsatser att en majoritet av svenska befolkningen anser att HTF gjort rätt respektive att mena att en tredjedel av svenska befolkningen har fått minskat förtroende för SAS är faktiskt ren och skär dumhet. För om en fjärdedel av de tillfrågade inte anser sig kunna svara så finns det ingen chi2-magician i världen som kan få det till ett statistiskt hållbart resultat.

Andra om: , , ,