Forskningsjournalistik

Jada jada. Medierna har mer eller mindre studsat lyckligt över att forskare säger sig bevisat att Powerpoint är värdelöst. Wow. Problemet är följande (om man läser originalrapporteringen): forskarna har bevisat att dåliga presentationer handlar om personen som håller presentationen – inte om att visa saker med hjälp av programmet.

It is effective to speak to a diagram, because it presents information in a different form. But it is not effective to speak the same words that are written, because it is putting too much load on the mind and decreases your ability to understand what is being presented.

Det som de australiensiska forskarna helt enkelt gjort är att skapa schysst media för att få nya forskningsanslag genom att ge sig på Powerpoint.

Vidare är forskarnas primära intresse inte Powerpoint-presentationer utan olika inlärningsmetoder:

The findings show there are limits on the brain’s capacity to process and retain information in short-term memory.

Alltså handlar det om det synkrona i bildseendet och hörandet som problematiserats. Vilket innebär bra mycket större impact på informationssfären – ta TV-nyheternas grafik, ta hela radiokulturen i att vara ett bakgrundssorl vid arbete.

För övrigt är det en smula roande (och för Microsoft i längden oroande) att Powerpoint blivit generiskt för digital presentation. För jag antar att forskarna inte menar att det bara är presentationer gjorda i Office-paketets Powerpoint som gör det här – för det skulle ju, rent logiskt, innebära att presentationer gjorda i Keynote eller i Open Office Impress helt enkelt är något annat? ;)

Vänner av ordning (och antagligen en del journalister) kommer mena att jag bara blir personligt berörd eftersom jag använder många ppt-presentationer. Självklart – men mer på att jag blir störd på att man faktiskt inte påpekar att problemet är inte programmet utan att folk använder det fel. Det är ungefär lika korkat som att generellt säga att ”knivar är livsfarliga” utan att påpeka att det är vad knivarna används till och fr a i vems hand kniven finns i som gör dem farliga eller nyttiga.

Uppdatering: Inte all är helt värdelös. Apropå minneshantering har DN en re-write (originalet här) om att människor använder sig av samma korttidsminneshantering som många andra djur vilket gör att vi har svårt att minnas detaljer om fler än tre-fyra saker:

Det verkar som att både människor och djur använder samma typ av kortminnessystem för att räkna och lokalisera saker i sin omgivning, ett system med en minnesgräns på tre till fyra föremål

Uppdatering: Den bleka gröna kvinnan skriver ungefär samma saker som jag:

Det handlar inte så mycket om PPT i sig, det handlar om att den som pratar och gör PPTn faktiskt inte har ett skit att säga och det kan inte programmet kamouflera med aldrig så mycket rubrikåkningar och poppiga ljud.

Andra om: , , ,