Även om du är oskyldig blir du inte ersatt

Det är ändå lite märkligt. En man blir av med 396 liter starköl och anklagad för smuggling. Dock blir han friad i alla rättsinstanser som målet tas upp i. Men han får ingen ersättning för ölen som nu efter två månader är otjänlig. Det hela får en att tänka på polisens tillslag mot Pirate Bays servrar, då de också tog ett gäng servrar som tillhörde diverse företag som inte hade något annat med piraterna än att de delade serverhall. Läste i Din Teknik att många av dessa företagare inte fått någon ersättning för förluster i samband med detta och en del har inte ens fått tillbaka servrarna, och redan tidigare har polis och åklagare verkat tycka att dessa företagare har sig själv att skylla. JO har bara viftat bort det hela. Exempelvis att de är så små:

Han är dessutom övertygad om att polisen inte hade släckt datorerna om de hade tillhört något större företag.
”Tror du de hade slitit kablarna ur exempelvis en server som tillhör Ericsson? Eller Telia? Det tror inte jag”, säger Clarence Crafoord.

Det är en skrämmande bild av svenskt rättsväsende som målas upp i dessa och många andra delar – där polisen tar sig rätten att agera och sedan: när personer visas vara oskyldiga eller icke möjliga att lagfara faktiskt inte får ersättning. Det i sig ger polisen incitament att handla utan att fundera över konsekvenserna, vilket innebär att det sätts en mycket stor makt, såväl politisk som ekonomisk, i deras händer – samtidigt som de också har ett legalt våldsmonopol.

Till sin spets kan detta dras till de personer som suttit oskyldigt dömda och dels fått kämpa till sig ersättning och dels har ersättningen varit uträknad utifrån en sorts förlorad arbetsinkomst – som prognosticeras från vad personen hade för arbete vid domstillfället. Rahman är ett bra exempel – vars ersättning för åtta års internering uppgick till cirka nio miljoner kronor. Ett ”rekord” och sannerligen ett riktigt uselt sådant.

Vi lever alltså i ett land där du kan bli oskyldigt dömd för mord och får genomgå en utredning om hur mycket du egentligen lidit av att sitta inne. Vi lever i ett land där polisen kan dra sladdarna ur ditt företags servrar och behålla dem hur länge som helst trots att de inte hittar något misstänkt på dem och att ditt företag helt enkelt hade servern på fel plats men i god tro. Det är ett land som inte ersätter detta och sedan till på köpet misstänkliggör och förhindrar personer som på grund av detta går i konkurs. Vi bor i ett land där polisen kan plocka din inköpta öl, inom den kvot som EU har, och sedan behålla den till den inte längre går att dricka – och sedan inte ersätta det.

Uppdatering: Mer om företagen som oskyldiga fick sin verksamhet lamslagen av Pirate Bay-razzian och JO:s ointresse för deras problem finns att läsa på ”JO pratade inte med oss”.

Andra om: , , , , , ,