1 miljon i böter för en film

En fransk presidentkandidat, Sarkosky – som också råkar vara inrikesminister och därmed chef för den franska polisen, skulle vilja skapa en lag mot våldsamma amatörvideos – enligt den officiella versionen för att stävja trenden med ”[[happy slapping]]” men enligt många som kämpar för pressfrihet och gräsrotsjournalistik är lagen snarare ett skydd för polis och myndigheter när det gäller möjligheten att använda våld utan att behöva oroa sig för allmänhetens filmkameror och YouTube m fl. Eller som en av presidentkandidaten Sarkoskys män förklarar:

A journalist is a journalist; a citizen is a citizen.

Ett exempel är de filmbilder som kom fram i samband med upploppen i Paris, som sändes över världen. Om den nya lagen skulle gå igenom skulle den som filmade en sådan händelse kunna bötfällas med $100000 och få upp till fem års fängelse. Skulle lagen tillämpats för sexton år sedan hade kanske inte Rodney King-händelsen blivit känd.

Läs hos ABC News. Ett exempel är en sån här film: Här boxas hon ned av polisen.

Andra bloggar om: , , , , ,