En stänger och en öppnar

En lång diskussion som pågick i den jämförelsevis lilla grupp som var den svenska bloggosfären innan bloggandet exploderade för ett par år sedan var om man verkligen kunde kalla något en blogg om man inte hade rss-feed eller om man inte tillät kommentarer. Jag tillhör dem som anser att skillnaden mellan bloggen och en vanlig sajt är kommentarerna. Eller som Bengt kallar ”bloggar” som stänger av sina kommentarer ”MegaFånerier”.

Spelar det någon roll då? Ja. Bloggen som format är ändå en sorts community/socialt media. Sociala media innebär ett krav på tvåvägskommunikation. Om du tittar på vad Web 2.0 handlar om är det ett aktivt delande mellan sändare och mottagare. Utan kommentarer blir en blogg inget annat än ett statiskt monument över en persons egna åsikter. Och om personen lever på sin reklam blir det hela endast trist och knappast värt att kallas blogg.

Det är vad som nu hänt hos Glamourprinsessan Karolina Lassbo. Hon har valt att stänga av sina kommentarer. Och förväntar sig att efter detta fortfarande kallas bloggare? Nej, knappast. Själv har jag haft henne som idé som en av föreläsarna på årets OmForm men nu känns det som om hon valt en annan väg – en väg bort från den utveckling som resten av nätet går.

Dumt val Karolina, oavsett om du har mycket att göra, så har du också valt en hög svansföring att använda bloggen som marknadsföring av ditt personliga varumärke – då får du också se att det innebär baksidor.

Som läsare skiter jag faktiskt i hur mycket du har att göra – om det inte finns möjlighet att reagera på vad du säger så blir det hela fullständigt meningslöst och ointressant. Att välja bort kommentarerna är att dissa dina läsare. Det sätter dig i samma negligerbara ställning som Linda Skugge.

En som däremot, efter att ha sparkat och bitit för att slippa kalla sig bloggare eller svara på kommentarer, fattat att bloggen kräver kommentarer är Thomas Halvarsson, Borlängekrönikör och författare. Och han har insett att bloggtjänsten blogg.se är skräp så nu ligger han på en riktig blogg, inklusive kommentarer och trackback.

Men än en gång, N|. aka deep|ed; spelar det någon roll? Ja. För jag tror på utveckling och fr a att bloggen som format innebär att dialogen kan pågå – det är det som är det nya medialandskapet, till skillnad mot det gamla: möjligheten för vem som helst att tycka till och vara en del av opinion och nyhetsflöde. Titta på de stora tidningarna – de flesta har valt att lägga till kommentering till varje artikel. Att som vanlig ”bloggare” välja bort kommentarer innebär därmed att man också väljer bort att vara transparent, intressant och delaktig i en, i längden, god utveckling.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,