Fler stollar i bladet

Har AB synkroniserat sig med Stollarnas Allehanda? Det finns ingen annan förklaring till att de lyckas låta ett gäng snedseglade debattörer få plats i spalterna. Nu är det predikanten Holger Nilsson, redaktör för skriften Flammor – profetisk tidskrift (jag kan tänka mig hur oerhört roande läsning det måste vara) som menar att vi ska lägga ner julfirandet som det ser ut idag. Må vara ett intressant förslag men det riktigt intressanta är hans profetiska kommunism:

När julen väl kommer har handlarna och restaurangbranschen lyckat hova in storkovan och lurat av oss både pengarna och ett fräscht julfirande!

Ja, kära nån. Och han fortsätter dra sin lans mot ”kommersialismen”:

Måste man gå i denna gillrade kommersiella julfälla vartenda år?

Se där. Alla som säljer något gillrar kommersiella julfällor. Minsann. Så avslutar han:

Ja, nu hör jag hur alla handlare morrar och krögare vässar knivarna med mord i blicken. Bäst att sluta, men detta har inte skrivits för att reta eller göra livet surt för dessa.

Självklart inte. Men se – Holger är en sann frikyrkopredikant (en sån som helst ska predika i ett par timmar och minst säga ”nu som avslutning” tre fyra gånger) så han ger sig även på Kalle Anka med ett grötrim.

Och sen frågar människor varför jag har en sån dyster bild av mänskligheten…

Uppdatering: Jag var tvungen att stilla min nyfikenhet och läste lite på Holgers sajt. Det var ungefär som jag trodde (minns att jag spenderat en viss tid inom teologin och även läst mycket dumt i mina möten med frikyrkofolk genom åren). I en artikel väljer Holger Nilsson att via övertolkningar och guilty by association, och genom att utgå från sin tro som all sannings rättesnöre, förklara att Margit Sandemo är ett Djävulens redskap:

Inspirationen kom från början när hon i en söndagsbilaga såg en kyrkomålning av en kvinna och djävulen. Hon skriver om detta så här: ”Detta var år 1980, och jag minns att jag fick en våldsam stöt genom mig vid synen av kyrkomålningen. Jag höll andan en lång stund, medan intryck och impulser strömmade på mig. Inom loppet av en kvart hade jag de tre första böckerna klara i huvudet.”

Vidare skriver hon om denna upplevelse: ”En underlig, dov upphetsning jagade mig. Jag blev rädd, det hela kom för plötsligt, för intensivt och manande. Nu är jag inte ovan vid sådana impulser som utvecklar sig till romaner, men det här var något annat. Det var mycket starkare och mera tvingande än något jag upplevt förr i den här vägen.”
Vi lägger märke till att den första inspirationen kom då hon såg en bild på en kvinna och djävulen. Vidare att kraften var tvingande. Vi får redan här en fingervisning om vem som står bakom denna inspiration.

Fascinerande läsning. Som PR-människa kan jag lugnt säga att det är rena undervisningsskriften i hur man använder sig av oetiska metoder för att förfalska något till sitt eget intresse. Å andra sidan är det så illa genomfört att alla som inte tillhör den fundamentalistiska kristna högern kan se igenom det.

I övrigt var det samma gamla ”kristna älskar Israel”-kör. Helt enkelt en fascinerande blandning av Livets Ordsaktig framgångsteologi och klassiska Maranata-svingar.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,