Det här med det privata

Diskursen om privatlivets helgd för politiker och kändisar är inte isolerad till Sverige, även om frågor av den arten självklart kommer upp en sån här gång.

En paneldebatt tar upp frågan och även om de flesta deltagarna talar i egen sak så har Bonnie Fuller från American Media ett mycket starkt argument:

Celebrities are deciding to use their own private lives for whatever gain they can get.

Helt enkelt: kändisar väljer ofta att försöka skapa mer buzz runt sig genom att använda sig av sitt privatliv när det är positivt – att de då förväntar sig att tidningarna inte fortsätter att använda sig av deras privatliv även om det visar sig vara en negativ bild för kändisen är rätt logiskt. Att som kändis börja gnälla om privatlivets helgd då är helt enkelt knappast ett solitt argument.

En annan panel tog upp samma frågor och där påpekades det att Internet i sig har omskapat mediernas funktion. Om media förut kunde fungera som en gate-keeper så innebär bloggar och en större fragmentering helt enkelt att allt är i dagen.

The world in which a few media titans could decide whether the country found out about FDR’s polio or JFK’s women, after all, has been obliterated by blogs and other new-media outlets that operate by their own standards. ”The elite press no longer plays a gatekeeper function.”

(Läs hela artikeln på Advertising Age)

Andra bloggar om: , , , , ,