Sommar i bloggarland

Det verkar som sommaren slagit till med full kraft mot bloggarlandet. Andelen kommentarer har sjunkit med flera hundra procent sedan solen tittade fram och vräkte ner sina brännande cancerogena UV-strålar över Sverige. Och andelen bloggpostningar bland de personliga bloggarna har minskat misstänkt. Som om någon1 fimpat mina RSS-prenumerationer utan att jag märkt det. Eller märkt det har jag ju uppenbarligen.

För att vara något mer seriös så funderar jag om det inte är så att bloghypen kommer att dö i sommar. Jag gissar att rätt många bloggar kommer att vara obsoleta framåt september. Ouppdaterade. Som jag påpekade när hypen drog igång förra året så kommer det i slutänden vara de mest dedikerade som fortsätter efter att ”alla-ska-blogga”-trenden faller ihop och alla fåren går vidare till nästa hippa buzz-grej.

Samtidigt så verkar det vara så att bloggandet av en något äldre del av internetanvändarna har blivit en social network-grej. När många tröttnade på fjortisar som dök upp på Lunarstorm och härjade, ledsnade på alla sexförslag som kom upp via Spraydate eller kände att Helgon blev väl mycket intellektuella sextonåriga brudar kom bloggen att fungera som ett andningshål. Fördelarna är en större kontroll på både kommentarer (om man vill) men också på vad man skriver.

Det som också hänt i bloggosfären är att fler och fler tröttnat på dagbokandet och snarare skapat vad jag kallar ”konceptbloggar” – helt enkelt att det går åt samma håll som med ”hemsidorna”. I början skulle alla skaffa sig en ”vanity”-sida med texter om sig själv, bilder på sin katt och några dikter. Men efterhand dog det ut – och fler började inse att den nya tekniken kunde användas för att skriva om olika specifika intressen eller att skapa personliga ”länkfarmar”. Eller starta sin egen tidning. Samma sak händer nu i blogglandet.

  1. Kanske det irriterande adwaret SpyQuake som inte var lätt att bli av med… []