Mina tillägg

Jag frågade Patrick på Suburbia vilka Firefoxtillägg han använder. Döm om min förvåning när han listade relativt få tillägg. Själv har jag en extensiv lista minst sagt:

 • All-in-One Gestures – skapar en helt nödvändig funktion med att navigera med musen. Visserligen använder jag oftast ”back”-funktionen dvs. att man med en snabb musgest går tillbaka till den föregående sidan man var på men det finns ohemult många möjligheter.
 • All-In-One Sidebar – diverse funktioner kan styras direkt i en ”sidopanel”.
 • Allow Right-Click – tar mig förbi vissa högerklicksstoppande script.
 • Bloglines Toolkit – lägger till olika funktioner för att komma åt saker i min Bloglinesläsare.
 • BlogThis – en funktion för att direkt skapa en postning i Blogger som bygger på en länk på den sida man är på.
 • Bookmark Duplicate Detector – visserligen använder jag bokmärkandet ytterst lite eftersom jag använder mina två del.icio.us-konton för att spara bokmärken i. Det här tillägget ser dock till att det inte ska bli några dubbletter.
 • Bookmark Sync and Sort – se ovan. Dock är det här tillägget bra om man, som jag, sitter på flera datorer och behöver tillgång till samma bokmärken. Kräver plats på server.
 • BugMeNot – en funktion som förut var bättre men som nu blir mer och mer obsolet. Personer skaffade sig inloggningar på olika sidor och la upp dem på Bugmenot och då slapp andra göra om de långa procedurerna av att delge namn, skonummer och sexuella preferenser för att läsa exempelvis New York Times och andra tidningar som kräver registrering.
 • coComment – bra funktion men än så länge lite underlig och darrig som teknisk plattform. Dina kommentarer på andra bloggar läggs till en databas och sedan får du meddelande direkt i Firefox när någon sagt något nytt. Kommer bli en riktig hit när den utvecklas lite mer.
 • CustomizeGoogle – ställ in dina Googlesökningar på olika sätt. Finns också en funktion i programmet att blocka Ad-sense och spam. Den använder jag inte :)
 • del.icio.us – en av två tillägg som ger mig direkt tillgång till mina del.icio.us-länkar.
 • del.icio.us – det andra av tilläggen som ger mig direkt tillgång till att peta in nya länkar på mina del.icio.us-konton via högerklick. En popup ger möjlighet att välja (och skriva nya) taggar och även få förslag på vilka taggar som andra valt för länken (om andra länkat upp den till del.icio.us)
 • Download Statusbar – ett perfekt tillägg som i statusraden (längst nere) lägger en liten räknare för olika saker man väljer att ladda ner. En ytterligare fördel är att man direkt från den listan kan öppna eller installera det man laddat ned. Inget letande med filhanterare.
 • DownThemAll! – nödvändig för en sån som mig som sparar på reklam. Om jag kommer på en blogg med många bilder eller filmer kan jag välja att låta det här tillägget ladda ner alla bilderna eller alla filmerna med ett klick. Oumbärlig.
 • FireFoxMenuButtons – fler knappar. Rätt onödigt tillägg.
 • Flat Bookmark Editing – förändrar sättet att editera mina bokmärken. Numera sällan använt.
 • Google 403 Bypassser – ska ta mig förbi olika förbjudna sökträffar. Har nog aldrig behövt använda. Ännu…
 • Groowe Search Toolbar – oumbärlig eftersom den ger snabb tillgång till att söka på många sökmotorer. Funktionen finns till viss del i Firefox 1.5 men jag kör vidare med Groowe.
 • IE Tab – extremt nyttigt tillägg om man hamnar på sajter som amatörer genom att använda IE-specifika funktioner. Genom trolleri så fungerar det även i Firefox.
 • Image Toolbar – om jag hittar exempel på reklam är den här dynamiska verktygslisten enkel att använda. Bara att klicka på disketten istället för att behöva högerklicka och välja ”Spara bild”.
 • Inline Autocomplete – skriver ”klart” adresser.
 • JustBlogIt – ytterligare en funktion som gör det enkelt att använda Blogger. Numera sällan använt.
 • ListZilla – en funktion som enkelt gör listor av de tillägg man har installerade.
 • Make Link – antagligen det tillägg jag använder mest frekvent. Skapar automatiskt HTML- eller BB-Code-länkar för den sida jag befinner mig på.
 • Restart Firefox – när man byter teman, uppdaterar eller installerar tillägg behöver man starta om Firefox. Det här tillägget stänger och startar automatiskt om Firefox. Spar några sekunder :).
 • RichScrollbar – förenklar scrollningen på olika sätt. Bland annat en funktion som ger möjligheten att gå till botten eller toppen av en sida.
 • Scrollbar Anywhere – ett nytt tillägg som ger scrollbar-funktion till musen.
 • SendStory – en förbättrad ”Skicka länk”-funktion.
 • Status-bar Calculator – det är ett känt faktum att undertecknad är dyskalkyliker. Alltså behöver jag miniräknare för både det ena och det andra.
 • Tab Mix Plus – ställ in användningen av tabbarna på alla sätt du kan tänka dig, och några till.
 • Text to Image – en funktion som visar tumnaglar av bilder som är länkade i textlänkar.
 • Tinywww Creator – ibland vill man inte skicka vidare fetlånga länkar. Finns ett antal funktioner och tjänster som skapar kortare länk. Det här är en som också har en enkel funktionalitet inne i Firefox.
 • VideoDownloader – tillägg som hjälper till att ladda ner filmklipp som ibland är inbäddade. Fr a innebär det att man enklare kan ladda ner filmer i mpeg-format som annars kan vara svåra att ta ner. För min del är det nödvändigt eftersom jag vill spara reklamfilmer.
 • WellRounded – snyggar till utseendet på inskrivningsfält.

Andra som listat sina tillägg:
Utsikt från höjden
Sänd mina rötter regn
rabarber