Grytt är tillbaka

Och det med besked. En temaplatta: Brott & Straff (Historier från ett kvinnofängelse). Jag har alltid haft en speciell plats i hjärtat för Kajsa Grytt, ända sedan Tant Strul-tiden och över Kajsa & Malena, via hennes sporadiska egna produktioner av såväl musik som av poesi. Och det här är fascinerande lyssning – det är historier från det mest gömda, glömda – ett kvinnofängelse. Det är texter av kvinnliga fångar. Vardagsögonblick.

Och på Bara vi står ut dyker Thåström upp i en duett. Kvalificerat skitsnack är en punkrökare som för en tillbaka till Tant Strul, Pink Champagne och andra band där kvinnorna fann sig en plats via punkens lo/fi-öppenhet.

Läs också berättelsen på hennes hemsida. Jag blir på något sätt påmind både om människans möjlighet till ondska men också till hopp – och påmind om vad jag förlorat mitt i all cynism: ilskan, lågan och drivet för en bättre värld. Kajsa ger mig hopp igen.