Om det där med bloggmobbing

Jag ramlade över diskussionen om ”bloggmobbning” via Schmut och försökte förstå vad det hela handlade om genom att läsa Livet enligt Mocca och hennes något överreagerande postning. Jag letade runt hos anna och hittade några suraktiga kommentarer av någon ”kajsa” och nån från någon ”lisa”. Några korkade kommentarer från nån ”linda” hann jag också läsa. Men att det skulle vara mobbing? Nä, knappast. Dumt – ja, rätt korkade och inbilska – jodå. Men mobbing?

Själv har jag fått stå ut med både ditten och datten via mina olika bloggar och under mina många år på BBS:er, communities och liknande. Nånstans får man lov att inse att det finns ”folk till allt”. Det vettigaste är inte att sluta blogga/skriva, eller försöka göra sig själv till ett offer utan att låta kommentarerna ligga kvar och svara med en rejäl dos av ironi.

Argumenten från ”strejkvakterna” är också intressanta: man tjoar om att bloggar är ens egna och att det har med demokrati och yttrandefrihet att få blogga om det man vill (stora ord) men att folk då ska åtnjuta samma rättigheter att säga vad man vill i kommentarer gäller inte.

En annan sak som däremot gör mig jävligt förbannad är att bloggare har gett sig på Schmut aka Lisa Darling och anklagat henne för att vara ”lisa” i anna-bloggen. Ni som gjort det borde skämmas! Och det om något visar på en oerhört omogen känsla för rätt och fel, och de som samtidigt försöker försvara anna-bloggen genom att anklaga någon annan borde fan göra något annat! Eller ge fan i att göra något alls.

Nu kommer antagligen ett antal rättrogna bloggare att förklara att jag inte förstår någonting, att jag mobbar genom att skriva det jag gör etc. etc. Må så vara. Olika kommentarer om annas ätstörningar är mer än lovligt korkade och okunniga. Men okunnighet är inte detsamma som mobbing. Det skulle innebära att 7/8:ar av jordens befolkning är mobbare. Eller egentligen att 100 % är det. Att folk reagerar på såna saker som ätstörningar är knappast konstigt – det handlar om ett sjukdomstillstånd som är svårförståeligt. Precis som andra sjukdomstillstånd som har sin uppkomst i psyket.