Nya media bedöms hårdare än gamla [upd]

trettinånting skriver bra om att välja vad som ska lånas ut på ett bibliotek:

detta med urvalskriterier alltid är vanskligt och på ett sätt godtyckligt. Vi tenderar dessutom att döma nya medier hårdare än äldre vi är bekanta med…. Och hur mycket våld skall tillåtas? Om de gör en variant av Doom där du som spelare aldrig kan använda ”mer våld än vad nöden kräver” elller där du vid varje speltillfälle måste kryssa i en liten ruta där du lovar att aldrig använda mer våld än nöden kräver – är konceptet ok, då? (Ni uppfattar ironin, va?)

Jag håller med. Nån som läst Naiv SuperWill Selfs ”Min Grej” (jag hade blandat samman två böcker… sorry Erlend Loe)? Den är riktigt äcklig. Men den är knappast ansedd som ”trash”. Men datorspel är det – per se. Diskussionen om datorspelandets eventuella farlighet ekar av samma argument som användes i samband med diskussionen om videovåldet som ekade av samma argument som användes i diskussionen om televisionens fara för ungdomen som ekade av samma argument som i diskursen runt rock’n’rollens skadlighet för ungdomen som ekade av ungefär samma argument som användes gentemot bokläsandets fara för yngre kvinnor. Osv.