Telefonmarodören

Jag sitter här i pyjamasbyxor (julklapp – för första gången i vuxet liv jag har pyjamas) och träningsjacka. Istället för att starta igång jobbdatorn så läser jag bloggar. Det är 6,7 grader kallt ute – det vet jag eftersom vår knäppa dörrklocka ringer av sig själv…
Jag ska jobba några timmar idag – skriva en kort copy för ännu en broschyr. Jag blev i slutänden klar med den långa broschyrtexten igår eftermiddag och den kunde skickas till kund. Efter det åkte jag och PL-Annika till Coop i Falun. Jag för att byta bältesstolen vi köpte till Renaulten – det var nallar på den och vi gissade att Terrorprinsessan skulle vägra den. Vi trodde det var prickar – precis som bälteskudden vi köpte till Solstickan men icke. Och sen visade det sig att alla lådorna innehöll nallebemängt tyg – men den stol de ställt upp för påseende hade prickigt tyg. Förklaringen jag fick var att ”det var en äldre modell av stol”. När jag frågade personalen varför man då ställer upp den om den inte stämmer så fick jag byta till det prickiga tyget…

jävla ringklocka – nu har den ringt tio gånger på fem minuter…

Igår skällde jag också ut en telefonförsäljare från Glocalnet. HS berättade att de ringt och när hon förklarat att hon inte var intresserad av deras telefonerbjudande hade killen mest varit oförskämd. Nu ringde de igen och jag blev förbannad – de berättar inte varifrån de ringer utan kör sitt ”jag är en kompis du inte riktigt känner”:

– Hej, är det N? Det här är Micke, hur är läget?
– *trött* Jotack.
– Brabra. Vet du vad jag kommit på? Att man kan ringa gratis med hemtelefon!
– *drypande ironiskt* Men så bra då…
– Visst är det? Det kostar bara XX kronor i månaden och det enda jag vill göra är en liten bandinspelning så får du hem papper och kan bestämma dig hemma. Jag ringer från Glocalnet förresten.
– Du Micke. Jag är inte intresserad.
– Men varför inte det?
– *med vass ton* Först och främst tycker jag att ert sätt att inleda samtalet suger – jag blir som marknadsförare förbannad på att ni inte presenterar från vilket företag ni ringer. Och för övrigt har ni tidigare ringt idag och varit oförskämda mot min fru.
– Har vi?
– Det vet du att ni har. Enligt Marknadsföringslagen är både er telemarketing och sättet du berättar om erbjudandet ni har i bästa fall på gränsen till olagligt. Jag kommer att maila Glocalnets marknadsavdelning och förklara att jag tycker deras telemarketingföretag gör ett dåligt jobb.
– Eh…
– Och du borde ta en funderare över hur du säljer.
– Ok. Tack då.
– Tack.

Som många vet så anser jag telemarketing vara en bra kanal – väldigt relationsskapande – men också en kanal som måste hanteras med oerhörd varsamhet. Det handlar om ett rätt rejält intrång i den personliga integriteten. Tyvärr har den senare tidens ökning av telemarketers också gjort att de blivit mer aggressiva och rejält irriterande. Det är därför jag reagerar, och påtalar vad jag tycker. Jag vill kunna lägga in telemarketing i kunders marknadsmixer och säga att det är ett bra sätt att både sälja men fr a att bygga varumärket men de flesta samtal jag senaste tiden fått har varit ungefär som det med ”Micke” på Glocalnet. Det gör mig sorgsen.
Några tips till telemarketingföretagens manusförfattare:

Se till att tidigt presentera vilket företag ni ringer för.
Fråga inte ”varför” om någon säger nej.
Acceptera ett nej.
Skippa automatuppringningstekniken.

Jävla klocka – nu åker batterierna. Och jag ska duscha.