En fyra i tid

En styck Fredagsfyra (med ny administratör: Ester från Hallonmos – tufft!)

Tema: Försvar
1. Behöver Sverige ett starkt försvar idag?
Vi har rent historiskt aldrig haft ett starkt försvar utan att vi klarat oss från krig i över 150 år beror på vår svenska modell av tyst diplomati och total inkonsekvens. Så istället för att snacka om försvar i avskräckande syfte behöver vi snarare, som Karin skriver, ett psykologiskt försvar – att svensken vågar stå upp för sitt. Och ett mycket starkare försvar av vår digitala infrastruktur.

2. Vad tycker du om att det svenska försvaret ska bli ett insatsförsvar?

Ska vi vara med måste vi vara med fullt ut. Det går inte längre att hävda vår neutralitet samtidigt som vi vill vara med i den ekonomiska unionen. Fr a eftersom ekonomi är ett minst lika starkt vapen som krut. Själv tycker jag att vi också kan börja gå mot ett professionellt försvar – vilket iofs går tvärtemot fråga 1 – å andra sida så känns inte ”lumpen” som någon fantastisk utbildning i psykologiskt försvar.

3. Vilka tror du tjänar på att svensk militär deltar i ett gemensamt EU-försvar?

Förhoppningsvis de som slipper vara utsatta för förtryck och liknande.

4. Försvarspolitiken som den skötts de senaste åren – bu eller bä?

Vilken sa du? Vår försvarspolitik har mycket lite med krig och säkerhet att göra utan mer med nationalfinanser och arbetsmarknadspolitik att göra.