Dagens språkfilosofiska hörn

Följande rubbe ger upphov till en filosofisk fråga:

Är det så att personen som körde på damen redan var smitare i samband med olyckan – eller till och med innan? Åtminstone säger rubriksättaren det i sin text. Det är enkelt att visa:

Tant blev påkörd av tandläkare. eller Äldre dam påkörd av 43-åring.

Rätt rubrik hade varit: Äldre kvinna påkörd. Föraren smet. Problemet är att rubriksättarna verkar vara notoriskt allergiska mot att göra rubriker med skiljetecken inuti. En mindre bra men rätt rubrik skulle därmed kunna vara Förare smet efter att ha kört på äldre kvinna.

Det verkar som om rubriksättare på svenska dagstidningar glömt den viktigaste regeln – man måste veta vad man bryter mot. Det hela verkar mest vara ett konstant kopierande av pressmeddelanderubriker (flagrant när man använder RSS-feed för att läsa nyheter) och TT-telegram som sällan är ”färdiga” att använda.