Sverige är ett konstigt land

Jag kom på det efter diskussionen om andrabil och den sedvanliga undertexten Du jobbar för mycket.. Så är det i Sverige – å ena sidan gnälls det över att vi måste bli effektivare, bättre och jobba mer för att konkurrera med såväl låglöneländer som med länder som USA, Tyskland och Irland. Å andra sidan ska man satsa på familjen, det talas om att tvinga en delad föräldraledighet. Å ena sidan omtalas den höga arbetslösheten som ett problem, å andra sidan gör man det svårare för egenföretagande.

Framförallt ska man inte säga att man tycker om att jobba, att man hellre jobbar än är ledig. Det är fult! Då ska man skämmas! Då är det något fel – inte sällan får man höra att man flyr från något, eller man är lat – dvs. man gör inget hemarbete. Logiskt? Inte ett dugg.

Slutsatsen blir att i Sverige måste man jobba mycket. Men man får inte tycka om att jobba.

Sverige är ett konstigt land.

Nu ska jag jobba. Och det är jag stolt för.