Bert ger upp. Jag förstår honom.

Bert Karlsson tänker sälja delar av Marianne-imperiet. Och det är en bitter entreprenör som säger rakt ut det som många andra säger mellan skål och vägg:

Jag har blivit trött på att ta risker. Du har inte tack för att du driver företag i Sverige.

Källa:
EXPRESSEN.SE/Nöjesnyheter: Bert Karlsson ger upp

För någon vecka sedan kom det siffror som visade att utländska investeringar nästintill nollats i Sverige – ingen finner någon anledning att köpa in sig i verksamheter. Varför inte? En ekonom påpekade att problemet är att hela den svenska politiken och ekonomin bygger på tillverkande industri – inte på tjänster och konsultverksamhet. Och det innebär att svensk ekonomi och politik inte på något sätt fungerar när det gäller dessa delar som kommer att bli majoriteten av arbetstillfällen och företagande.

Själv jobbar jag som konsult. Varje timme på dagen bör jag kunna fakturera till någon extern kund. Varje timme jag jobbar med interna saker kostar. En timme med mig är värd mellan 950-1200 kr ex moms och soc.avg. Det innebär att jag har ansvaret för att dra in de pengarna (indirekt i varje fall… det är ju projektledarna som drar in själva jobben).

När vi nu hamnar i en situation där en av de viktigaste personerna på byrån blir sjukskriven (administratör och allt-i-allo) så behöver vi någon som kan ta det ett tag. Vi har inte råd att anställa någon eftersom vi inte vet hur länge vi behöver extrahjälp. Vi ber om att få använda en person på praktik. Vi får sex veckor. Med förklaringen att vi fått lov att ge ett antal personer sparken.

Problemet är att de inte har haft samma jobb som det här handlar om.
Problemet är att arbetslagstiftningen skiter högaktningsfullt i att vi har olika roller – de anser att en projektledare kan jobba med art direction.

Så för att vi ska kunna tjäna pengar i.e gå runt behöver vi jobba med det som vi har i våra yrken – men vi får därmed ingen hjälp att fixa en sjukskrivning på den person som gör själva grundjobbet så att vi kan göra våra jobb.

99 % av alla småföretag i Sverige är enmans- eller tvåmansföretag. Om alla dessa kunde få ett minskat skattetryck, få en enklare arbetslagstiftning och undantag från saker som LAS – och därigenom kunna anställa en eller två personer så skulle arbetslösheten halveras. Minst.