Sociala medier är verktyg för en nyare demokrati

Jag är fascinerad över att det är så många som inte förstår att Piratpartiet aldrig kunnat skapa sin ställning i svensk politik utan digitala plattformar och sociala medier. Och att de de facto också väljer att bli “fångna” av dem eftersom de inte kan välja någon annan väg.

Verktygen som de valt att använda är helt enkelt genomdemokratiserade – tillgången till internet och datorer är extremt hög i Sverige: närmare 90 % har på något sätt tillgång till internet. Vem som helst kan starta en blogg, ett twitterkonto osv. Piratpartiet har valt att konversera, diskutera och länka. De har jobbat med den sociala medie-logiken och på så sätt lyckats att sidsteppa den traditionella mediestrukturen.

När de nu kommer att behöva bevisa att de menar vad de sagt, när de nu kommer att ställas inför en mängd frågor som både direkt och indirekt påverkas av den grundläggande fråga om integritet, människans frihet och yttranderätt måste de välja att använda samma logik. Ingen kommer att tillåta att de blir ett traditionellt parti där frågor diskuteras internt. De kommer att behöva de bloggar, de mikrobloggar som fört fram deras budskap fortsättningsvis. De har förutom att ha en mängd mycket viktiga bloggare på sin sida också möjligheten att jobba mycket med onlinevideo, med Facebook etc. Och det som politikerna inte förstår är att EU-valet kommer vara ett sökmotorsval: den som får högst träffar kommer att vinna.

Svaret är rätt enkelt: det handlar om att aggreggera sin närvaro.

Den sociala medielogiken som de använt sig av bygger fr a på crowdsourcing (jag hatar ordet “svärmteknik” – det låter så insektigt. Crowd är en grupp företrädesvis människor: att prata svärmar innebär att man nedvärdera de fantastiska möjligheterna som crowdsourcing handlar om genom att mena att det handlar om något sorts styrt beteende som hos en svärm). Piratpartiet kommer att vara tvungna att fråga sina väljare och andra om alla frågor. Annars kommer de inte bli trovärdiga eller speciellt långlivade. Genom att använda sig av såväl kvantitativ som kvalitativ crowdsourcing kommer alla frågor vara genomlysta och förberedda.

En del menar att crowdsourcing är rena polska riksdagen. Det är bullshit. Dels för att crowdsourcing handlar om att alla kan vara med och vara delaktiga, inte bara de som är valda att tycka till. Polska riksdagar handlar om tjafs mellan personer som är valda och där deras egentligen intresse handlar om att vara traditionella politiker. För Piratpartiet är det extremt viktigt att ingen tvivlar på deras transparens.

En del politiker verkar vilja mena att Piratpartiet inte kommer att granskas (till skillnad mot dem själva antar jag). Det är samma märkliga argumentation som finns runt Obama – där en del (journalister) verkar mena att Obama inte blivit genomlyst. Att ens fundera i sådana banor visar att man a) inte förståt sociala medier alls b) har en agenda som ska förhindra nedmonteringen av medierna som ensamma granskare. För Piratpartiet kommer att bli granskat oerhört starkt; av hundratals bloggar som är politiskt intresserade. Av medier, av människor, av medlemmar.

Det finns inget annat val för PP.

Uppdatering: Läs Marys långa och oerhört intressanta post i ämnet. Och Rudolfs kärleksförklaring till internet är klart en motbild mot kabel-TV-internet.

 • Eller så förstår alla dessa motståndare till PP tillräckligt för att begripa att de inte förstår hur detta har kunnat ske.
  Att det är en pågående maktförskjutning från det traditionella till detta nya vilket innebär bristande kontroll och minskad makt ”över debatten”.
  Samt en rädsla över att – i slutänden – vara tvungna att ”anpassa sig” till ett format som känns väldigt främmande.

  Oförståelse, vare sig den är självvald eller ej, brukar ju generera aggresivitet och hån, i ett försök att förminska och bagatellisera.

  Nina’s last blog post..Var rädd om ditt “nu”!

 • Eller så förstår alla dessa motståndare till PP tillräckligt för att begripa att de inte förstår hur detta har kunnat ske.
  Att det är en pågående maktförskjutning från det traditionella till detta nya vilket innebär bristande kontroll och minskad makt ”över debatten”.
  Samt en rädsla över att – i slutänden – vara tvungna att ”anpassa sig” till ett format som känns väldigt främmande.

  Oförståelse, vare sig den är självvald eller ej, brukar ju generera aggresivitet och hån, i ett försök att förminska och bagatellisera.

  Nina’s last blog post..Var rädd om ditt “nu”!

 • intressant – ska hänga på den här diskussionen senare. Nina du har nog ganska rätt tror jag. det handlar om olika ingångar och ingenvill tappa tolkningsföreträdet…

  Mary’s last blog post..Samtidskritisk stadsdelsnostalgi – Söder…

 • intressant – ska hänga på den här diskussionen senare. Nina du har nog ganska rätt tror jag. det handlar om olika ingångar och ingenvill tappa tolkningsföreträdet…

  Mary’s last blog post..Samtidskritisk stadsdelsnostalgi – Söder…

 • Just det där med att Piratpartiet har valt en viss strategi är också intressant. Många verkar tro att trots att Piratpartiets hela existens bygger på något nytt så uppstår strategin på gammeldags sätt. Dvs, det sitter några i toppen och bestämmer vad andra ska skriva på sina bloggar, hur de ska bemöta andra, och så vidare. Som den där PR-byrån som styrde FRA-debatten, ni vet.

  Så fungerar det inte. PP, bloggosfären och internet är uppbyggt på samma sätt – det är summan av deltagarna, varken mer eller mindre.

  Joshua_Tree’s last blog post..Kulturfyran

 • Just det där med att Piratpartiet har valt en viss strategi är också intressant. Många verkar tro att trots att Piratpartiets hela existens bygger på något nytt så uppstår strategin på gammeldags sätt. Dvs, det sitter några i toppen och bestämmer vad andra ska skriva på sina bloggar, hur de ska bemöta andra, och så vidare. Som den där PR-byrån som styrde FRA-debatten, ni vet.

  Så fungerar det inte. PP, bloggosfären och internet är uppbyggt på samma sätt – det är summan av deltagarna, varken mer eller mindre.

  Joshua_Tree’s last blog post..Kulturfyran

 • Pingback: Well, o, herd! « Majestatis Pluralis()

 • Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Gammelpolitiker i en ny värld()

 • Perty

  Ett problem för alla granskare av PIratpartiet är ju att det är så otroligt transparent så det är svårt att hitta scoop på saker som inte stötta och blötta internet och externt på pp’s forum och på olika bloggar.

  Jag tror faktiskt inte granskningen komme att komma, inte på det sättet man förväntar sig iaf. Det är för att det inte finns så mycket att gräva i, eller rättare sagt, för att det finns så mycket att gräva i :-)

  Nån blogg häromdagen hade uppmärksammat att PP vill avskaffa patent, vilket tolkades som en felsägning, hade personen orkat läsa på PP sida så hade han kunnat se exakt vad som åsyftades.

  Jag tror på PP’s politik, och efter att ha lysnat på P1 (programmet medierna) nyss om hur Maud Olofsson slingrade sig på raka frågor som en mask på en krok så ser jag bara att ett transparent parti som PP kan komma att gå långt.

  Perty’s last blog post..Varför MP3 böcker är dyrare. The facts.

 • Perty

  Ett problem för alla granskare av PIratpartiet är ju att det är så otroligt transparent så det är svårt att hitta scoop på saker som inte stötta och blötta internet och externt på pp’s forum och på olika bloggar.

  Jag tror faktiskt inte granskningen komme att komma, inte på det sättet man förväntar sig iaf. Det är för att det inte finns så mycket att gräva i, eller rättare sagt, för att det finns så mycket att gräva i :-)

  Nån blogg häromdagen hade uppmärksammat att PP vill avskaffa patent, vilket tolkades som en felsägning, hade personen orkat läsa på PP sida så hade han kunnat se exakt vad som åsyftades.

  Jag tror på PP’s politik, och efter att ha lysnat på P1 (programmet medierna) nyss om hur Maud Olofsson slingrade sig på raka frågor som en mask på en krok så ser jag bara att ett transparent parti som PP kan komma att gå långt.

  Perty’s last blog post..Varför MP3 böcker är dyrare. The facts.

 • PP har en mkt stark nätvaro. De andra partierna är inte i närhetens. Detta är ännu inte en avgörande fördel.

  Samtidigt är de svaga i vanliga medier, Deras budskap är också väldigt smalt. Deras namn är käpprakt åt skogen.

  Dock tror jag de klarar en parlamentsplats. Det räcker deras komparativa fördel till Riksdagsplats, då måste nog ngt ändras jämfört med hur det ser ut. Troligen blir det så!

  Det skall bli intressant att se om nätet utvecklats så mkt som behövs fram till valet

  Christian’s last blog post..Jag älskar internet!

 • PP har en mkt stark nätvaro. De andra partierna är inte i närhetens. Detta är ännu inte en avgörande fördel.

  Samtidigt är de svaga i vanliga medier, Deras budskap är också väldigt smalt. Deras namn är käpprakt åt skogen.

  Dock tror jag de klarar en parlamentsplats. Det räcker deras komparativa fördel till Riksdagsplats, då måste nog ngt ändras jämfört med hur det ser ut. Troligen blir det så!

  Det skall bli intressant att se om nätet utvecklats så mkt som behövs fram till valet

  Christian’s last blog post..Jag älskar internet!

 • Pingback: Allt under en grå himmel · Funderingar inför ett val som närmar sig()

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Bank 2.0 - sociala medier en självklarhet()

 • Pingback: jardenberg kommenterar - 2009-05-04 — jardenberg unedited()

 • Å ena sidan är det förstås en spännande förändring i det offentliga samtalets struktur. Å andra sidan är man naiv om man inte inser att även detta har brister. Exempelvis märker jag att de bland mina bekanta som sitter framför datorn hela dagen på jobbet har en oerhörd fördel före de som aldrig hinner sätta sej framför en dator en arbetsdag när det gäller att följa med nätets svallvågor.

  (Lite grand funderar man som gammal gubbe hur mycket arbete de verkligen uträttar som sitter och bloggar och twittrar på sin arbetstid.)

 • Å ena sidan är det förstås en spännande förändring i det offentliga samtalets struktur. Å andra sidan är man naiv om man inte inser att även detta har brister. Exempelvis märker jag att de bland mina bekanta som sitter framför datorn hela dagen på jobbet har en oerhörd fördel före de som aldrig hinner sätta sej framför en dator en arbetsdag när det gäller att följa med nätets svallvågor.

  (Lite grand funderar man som gammal gubbe hur mycket arbete de verkligen uträttar som sitter och bloggar och twittrar på sin arbetstid.)

 • Det är också anmärkningsvärt att notera att endast ett fåtal ”bloggare” driver frågorna. Ett slags inre krets på ett drygt tiotal personer som maximalt utnyttjar möjligheterna till att synas i bloggosfären och skapa den opinionsvåg som PP nu rider på. Bra eller dåligt? Tja, ganska ointressant fråga. Viktigare att inse hur opinion kan skapas utanför de etablerade kanalerna och också inse att även detta nya måste tåla att prövas och ifrågasättas. Där finns utrymme för förbättringar…

 • Det är också anmärkningsvärt att notera att endast ett fåtal ”bloggare” driver frågorna. Ett slags inre krets på ett drygt tiotal personer som maximalt utnyttjar möjligheterna till att synas i bloggosfären och skapa den opinionsvåg som PP nu rider på. Bra eller dåligt? Tja, ganska ointressant fråga. Viktigare att inse hur opinion kan skapas utanför de etablerade kanalerna och också inse att även detta nya måste tåla att prövas och ifrågasättas. Där finns utrymme för förbättringar…

 • @Gubben: ett tiotal? Du lär nog räkna på andra sätt bara de som syns på framsidan på Knuff.se

 • @Gubben: ett tiotal? Du lär nog räkna på andra sätt bara de som syns på framsidan på Knuff.se

 • Pingback: Bra om telekompaket « ConnyT funderar()

 • Ja, ett drygt tiotal – jag räknar inte med ekande tillskyndare.
  Samma mönster hittar man emellertid hos de flesta bloggare – en inre krets som läser och kommenterar varandra. Inget konstigt i det! Det intressanta är att det är så få i den ”inre kretsen”.

 • Ja, ett drygt tiotal – jag räknar inte med ekande tillskyndare.
  Samma mönster hittar man emellertid hos de flesta bloggare – en inre krets som läser och kommenterar varandra. Inget konstigt i det! Det intressanta är att det är så få i den ”inre kretsen”.

 • @Gubben – Så det enda som räknas är kommentarer? Gör du inte samma mätfel som DN gjrode? Många läser få kommenterar. 1-10-90 är en regel som finns. Grejen är att alla har möjligheten – det är inte så att det är några som har fått en unik och exklusiv rätt att uttrycka sig.

 • @Gubben – Så det enda som räknas är kommentarer? Gör du inte samma mätfel som DN gjrode? Många läser få kommenterar. 1-10-90 är en regel som finns. Grejen är att alla har möjligheten – det är inte så att det är några som har fått en unik och exklusiv rätt att uttrycka sig.

 • Per M

  Det goda är just transparensen, det kan man ju inte beskylla något annat parti för. Tvärtom så kan till och med den yttre agendan vara en annan än den inre, sd är ett exempel som aldrig skulle tåla det som pp kommer att gå igenom. Samma frågor kommer dock att ställas, det får man räkna med när man ger sig in i leken. Vilken politik vill man driva och hur ställer man sig i andra frågor. Lycka till.

  Om vi jämför så kan vi väl konstatera att S info där jag själv varit aktiv inte har är särskillt nyskapande då man i ett parti som S gärna har en inre sluten debatt om hur man tänker utveckla partiet och politiken. Den debatt som pågår där handlar mest om gammal slagdängor mot den nu sittande regeringen och inte alltid så konstruktivt som det skulle kunna vara. En av anledningarna varför jag tröttnade. Förde en del debatt på ”det nya sättet” men fann det ganska snart meningslöst då man ofta möttes av någon form av riktigt sosse debatt eller någon låg debattform som går ut på att vissa ledande inom s alltid har rätt. Så om PP håller i transparensen så har dom en point i tillvaron som dom andra partierna inte har. Jag är dock fortfarande socialdemokrat och kan tänka mig bli aktiv igen i någon framtid, spännande med en utmaning av PP och föra en debatt inom mitt egna parti som skulle kunna vara reformerande och nydanande för den ”inre demokratiska processen”

 • Per M

  Det goda är just transparensen, det kan man ju inte beskylla något annat parti för. Tvärtom så kan till och med den yttre agendan vara en annan än den inre, sd är ett exempel som aldrig skulle tåla det som pp kommer att gå igenom. Samma frågor kommer dock att ställas, det får man räkna med när man ger sig in i leken. Vilken politik vill man driva och hur ställer man sig i andra frågor. Lycka till.

  Om vi jämför så kan vi väl konstatera att S info där jag själv varit aktiv inte har är särskillt nyskapande då man i ett parti som S gärna har en inre sluten debatt om hur man tänker utveckla partiet och politiken. Den debatt som pågår där handlar mest om gammal slagdängor mot den nu sittande regeringen och inte alltid så konstruktivt som det skulle kunna vara. En av anledningarna varför jag tröttnade. Förde en del debatt på ”det nya sättet” men fann det ganska snart meningslöst då man ofta möttes av någon form av riktigt sosse debatt eller någon låg debattform som går ut på att vissa ledande inom s alltid har rätt. Så om PP håller i transparensen så har dom en point i tillvaron som dom andra partierna inte har. Jag är dock fortfarande socialdemokrat och kan tänka mig bli aktiv igen i någon framtid, spännande med en utmaning av PP och föra en debatt inom mitt egna parti som skulle kunna vara reformerande och nydanande för den ”inre demokratiska processen”

 • John

  Det är nog sanning att PP aldrig kommer att ta sig in i regeringen men man kan ju alltid drömma. Dagens gestapopolitik är bara för hemsk.

 • John

  Det är nog sanning att PP aldrig kommer att ta sig in i regeringen men man kan ju alltid drömma. Dagens gestapopolitik är bara för hemsk.