Den barocka rättegången mot TPB

Det är rätt intressant att inse att nyhetsrapporteringen i traditionella medier inte tar upp TPB-rättegången i någon större mått förutom vissa, där personer har ett eget intresse för det; Ekström, m fl,  medan det i delar av bloggosfären är den stora nyheten.

Jag skrev om det här tidigare och kan inte låta bli att skriva mer eftersom rättegången känns fullkomligt barock.

Messerschmidt aka Hemliga Morsan uppmanar till bojkott av underhållningsprodukter och länkar till en Facebookgrupp. Läs också hos Sjöholm och Scaber Nestor som också har en extensiv lista över bloggare som gått med i bojkotten.

Nikke skriver dels om hur TPB har problem med strömmen men också att han tänker skapa plattformar för tillresta pirater. Gott mos. Och hos honom finns ett antal länkar om bakgrunden till rättegången som är intressanta eftersom det här helt klart är en fortsättning på det som hänt förut. Läs exempelvis Håkan Rosvall vs The Pirate Bay.

Jardenbergs take på det hela är intressant: att det finns klara problem, inte bara att rättegången handlar om att döma den som gjort fildelning möjlig utan att det handlar om av filer som ligger under yttrandefrihetslag som tryckfrihetsförordning. Visserligen har åklagare Rosvall namngett ett antal filmer och låtar men fortfarande finns det inga bevis att de åklagade fildelat dem utan endast gjort det möjligt. Men samtidigt kan inte åklagaren blunda för att ett försök att stänga TPB så innebär det att staten tänker förhindra spridning av material, exempelvis Sydsvenskans special om fildelning och rättegången som lagts ut på TPB, som går under viktiga svenska grundlagar. Det gör rättegången än mer surrealistisk och som Nikke påpekar så kan det bli en riktigt klassisk fars. Tyvärr är det inte något problem för de som nu också skriver på ACTA vilket Opassande noterar. Resumé oroar sig lite.

Jag vidhåller att ”medhjälp till upphovsrättsbrott” är inkonsekvent, idiotiskt och bygger på en vidrig rättsyn vars konsekvens i förlängningen innebär att upphovsrättshållare kan stämma vem som helst med den rubriceringen: datortillverkare, internetoperatörer (något som ju SF-chefen verkar vara inne på – att hans åsikt innebär att han vill stänga Internet verkar inte bekomma honom), programtillverkare och tja – den som råkar ha en internetuppkoppling någon kan tänka sig att använda för att fildela. Just ja – det kallas IPred… Det handlar helt enkelt om att försöka att kriminalisera den som skapar koden.

Snurrigheterna runt Monique Wadsted är onekligen något eget… Och att Rosvall försöker använda intäkterna för reklamen som ett argument gör det minst sagt intressant eftersom Google i princip kan stämmas för samma brott – och där snackar vi om helt andra reklamintäkter. Roande är hur SVD Kultur först slår på stora trumman och går på Antipiratbyråns propaganda för att sedan ändra sig och göra en riktig intervju om de ”miljoner” som TPB får in via reklamen. Och att så hårt koppla samman den här frågan med Piratpartiet är idag ganska ointressant (kommer en postning om såväl gratis, nya intäktsmodeller och den förändrade plattformen för såväl våra värderingar som för tekniken nån gång JennyMaria :)).

 • Mikael

  Jag har länge följt denna debatt på åskådarplats. Har inte känt mig så insatt att jag velat ha en ståndpunkt. Välskrivna inlägg på denna och andra bloggar har dock så sakteliga öppnat mina ögon inför det reella hot om inskränkningar vi står inför. Det ÄR en viktig fråga och jag får nog läsa på lite. Tack för insiktsfulla inlägg och länkningar.

  Mikael’s last blog post..Min trattgrammofon

 • Joohaan

  Nu är inte jag superinsatt i den här rättegången. Men det jag mer och mer inser oroar mig mest av allt är att det är en rättegång som i princip avgör om vi kommer bli 1984 eller ej. Och den sidan som är på ”vår” sida är några rabiata anarkister. Kommer en domare verkligen dömma till deras fördel?

 • Mikael

  Jag har länge följt denna debatt på åskådarplats. Har inte känt mig så insatt att jag velat ha en ståndpunkt. Välskrivna inlägg på denna och andra bloggar har dock så sakteliga öppnat mina ögon inför det reella hot om inskränkningar vi står inför. Det ÄR en viktig fråga och jag får nog läsa på lite. Tack för insiktsfulla inlägg och länkningar.

  Mikael’s last blog post..Min trattgrammofon

 • Men jag vet – jag missade när Moses tog upp elfte budet: ”Du skall icke kritisera Piratpartiet.”

  Och förlåt vilken fråga är det nu igen jag kopplar ihop med Piratpartiet? Jag har trott att jag har kritiserat Piratpartiets politik och värnat om en stark upphovsrätt. (?)

  Men jag har turen att folk talar om för mig: så här ska man argumentera om man argumenterar i de här frågorna. Det är så fint.

  ? —————————————————————–

  Jenny Maria’s last blog post..En dåres försvarstal – 1

 • Men jag vet – jag missade när Moses tog upp elfte budet: ”Du skall icke kritisera Piratpartiet.”

  Och förlåt vilken fråga är det nu igen jag kopplar ihop med Piratpartiet? Jag har trott att jag har kritiserat Piratpartiets politik och värnat om en stark upphovsrätt. (?)

  Men jag har turen att folk talar om för mig: så här ska man argumentera om man argumenterar i de här frågorna. Det är så fint.

  ? —————————————————————–

  Jenny Maria’s last blog post..En dåres försvarstal – 1

 • Joohaan

  Nu är inte jag superinsatt i den här rättegången. Men det jag mer och mer inser oroar mig mest av allt är att det är en rättegång som i princip avgör om vi kommer bli 1984 eller ej. Och den sidan som är på ”vår” sida är några rabiata anarkister. Kommer en domare verkligen dömma till deras fördel?

 • Pingback: jardenberg kommenterar - 2009-02-09 | jardenberg unedited()

 • @Jenny Maria – Well, att vara underdog verkar passa dig. Synd eftersom det jag läst av dig kommer från en rejält intelligent person.
  Alltså: dels var min skrivning en blinkning till dig, faktiskt rätt vänlig. Och vad gäller att kritisera Piratpartiet per se så är du inte ensam om det: du kan läsa det jag skrivit om dem här. När det gäller frågan om upphovsrätt och en stark sådan så är det intressant att fundera över följande tankespår: vad är en stark upphovsrätt? Nästa steg är då: har vi en sådan idag? Om svaret blir att vi har det på papperet men inte i praktiken så är frågan: varför är det så? Då blir gissningsvis svaret: för att vi har en teknikutveckling som gör att en upphovsrätt som bygger på analogt tryckta medier helt enkelt haltar. Vad ska man göra då? Det finns egentligen två svar – enligt mig är det ena bra och det andra dåligt: antingen ser man till att lagar och regler är logiska utifrån den verklighet som finns – och förändrar dem så att de blir vettiga för människor att följa. Eller så väljer man ett repressivt spår där alla som handlar utifrån en verklighet och möjligheter som finns blir kriminella generellt.

 • @Jenny Maria – Well, att vara underdog verkar passa dig. Synd eftersom det jag läst av dig kommer från en rejält intelligent person.
  Alltså: dels var min skrivning en blinkning till dig, faktiskt rätt vänlig. Och vad gäller att kritisera Piratpartiet per se så är du inte ensam om det: du kan läsa det jag skrivit om dem här. När det gäller frågan om upphovsrätt och en stark sådan så är det intressant att fundera över följande tankespår: vad är en stark upphovsrätt? Nästa steg är då: har vi en sådan idag? Om svaret blir att vi har det på papperet men inte i praktiken så är frågan: varför är det så? Då blir gissningsvis svaret: för att vi har en teknikutveckling som gör att en upphovsrätt som bygger på analogt tryckta medier helt enkelt haltar. Vad ska man göra då? Det finns egentligen två svar – enligt mig är det ena bra och det andra dåligt: antingen ser man till att lagar och regler är logiska utifrån den verklighet som finns – och förändrar dem så att de blir vettiga för människor att följa. Eller så väljer man ett repressivt spår där alla som handlar utifrån en verklighet och möjligheter som finns blir kriminella generellt.

 • Sidvind

  Joohaan: nja de rabiata anarkisterna försvaras ju i alla fall av Peter Althin, han får ju antas inte vara helt kass. :)

  Sidvind’s last blog post..Fildelning: mediebojkott och rättegång

 • Sidvind

  Joohaan: nja de rabiata anarkisterna försvaras ju i alla fall av Peter Althin, han får ju antas inte vara helt kass. :)

  Sidvind’s last blog post..Fildelning: mediebojkott och rättegång

 • Pingback: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på()

 • Pingback: 77 mongoler på The Pirate Bay « Christian Engström (pp)()

 • Pingback: Upphovsrättsdebatten - resurser « Words()

 • Pingback: Köper skivor « Christermagister()

 • Pingback: Rättegången blir medial at Deepedition()

 • Då är vi överens om att vi båda vill ha en fungerande upphovsrätt. Det finns ingenting i ditt textstycke jag skulle säga emot eller tycka annorlunda om.

  Men det där med intelligensen har du missuppfattat – jag är i det avseendet normalbegåvad.

  Jenny Maria’s last blog post..Test

 • Då är vi överens om att vi båda vill ha en fungerande upphovsrätt. Det finns ingenting i ditt textstycke jag skulle säga emot eller tycka annorlunda om.

  Men det där med intelligensen har du missuppfattat – jag är i det avseendet normalbegåvad.

  Jenny Maria’s last blog post..Test

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-02-09()