Perspektiv

Skadeståndet som begärs i samband med Arbogamålet är 200 000 kronor. Skadeståndet mot TPBs företrädare är 115 miljoner. Fundera över det en gång till.

Och nej, det handlar inte om att fildela – det handlar om såväl integritet som vem som har rätten till informationsbitar. Det är en politisk strid och den är sjukt viktig inför hur framtidens mediavärld faktiskt kommer att se ut. Och ja – jag håller med dig Emma: här finns existensberättigandet för Piratpartiet (mina postningar om Piratpartiet).

Så här någon timme före första delfinalen för Melodifestivalen kan man verkligen fundera över det sansade i att begära skadestånd på 115 miljoner av tre privatpersoner från TPB. Och att det alltså görs mot personer, inte för att de delat ut filer utan gjort det möjligt att göra det. Logiken i detta är att i samband med Anna Lindh-mordet skulle knivtillverkaren ställts till svar, eller i varje dödsolycka ska biltillverkaren få skadeståndsanspråk på sig. För de har gjort det möjligt att begå brottet.

Det är ett sjukt sätt att resonera.

Läs Marys postning och fundera vidare över varför en industri väljer att sätta sina användare – sina konsumenter – på de anklagades bänk – genom att lägga in vidriga reklamsnuttar innan köpta DVD-filmer och pluggat in rotkits på datorer. Fundera över vilken övrig industri som skulle kunna göra det? Jag vet ingen som skulle komma undan med det. Problemet för skiv- och filmbranschen är att de i längden inte kommer att göra det heller. De kommer dö. Och ingen kommer att sakna dem.—–

 1. mina gamla postningar om TPB []
 • Leo

  Jag kan inte hålla med mer. Det är en politisk strid. Det är en strid om integritet och rättssäkerhet, men framförallt kontroll; över information och kunskap.

  Det är mycket, men inte en rättegång.

  Leo’s last blog post..Inom kort börjar århundradets viktigaste politiska rättegång

 • Leo

  Jag kan inte hålla med mer. Det är en politisk strid. Det är en strid om integritet och rättssäkerhet, men framförallt kontroll; över information och kunskap.

  Det är mycket, men inte en rättegång.

  Leo’s last blog post..Inom kort börjar århundradets viktigaste politiska rättegång

 • @Leo: Självklart är det en rättegång. Men rättegången handlar om så mycket mer än det som vid första blicken syns.

 • @Leo: Självklart är det en rättegång. Men rättegången handlar om så mycket mer än det som vid första blicken syns.

 • Leo

  @deeped – Jag tror att vi är helt överens.

  Leo’s last blog post..Inom kort börjar århundradets viktigaste politiska rättegång

 • Leo

  @deeped – Jag tror att vi är helt överens.

  Leo’s last blog post..Inom kort börjar århundradets viktigaste politiska rättegång

 • Merkaptan

  Jag kan se en poäng i att skivbolagen kommer att dö ut. Musik behövs det inte särskilt mycket pengar för att skapa och producera med datorer och myspace.

  Däremot, om filmindustrin kommer att dö ut som en följd av detta, kommer vi inte att få se några stora filmer i fortsättningen, då det kräver mycket mer pengar för att underhålla alla involverade i en sådan bransch.

  Men jag håller med om att filmbolagen och framförallt skivbolagen behandlar sina kunder på ett mycket udda sätt. Att sedan tre privatpersoner ställs med ett sådant löjligt skadestånd handlar ju om den amerikanska inblandningen i TPB-härvan (väl?) Ett skivbolag i USA är alltid värt mer pengar än två barn i Arboga, sjukt nog.

 • Merkaptan

  Jag kan se en poäng i att skivbolagen kommer att dö ut. Musik behövs det inte särskilt mycket pengar för att skapa och producera med datorer och myspace.

  Däremot, om filmindustrin kommer att dö ut som en följd av detta, kommer vi inte att få se några stora filmer i fortsättningen, då det kräver mycket mer pengar för att underhålla alla involverade i en sådan bransch.

  Men jag håller med om att filmbolagen och framförallt skivbolagen behandlar sina kunder på ett mycket udda sätt. Att sedan tre privatpersoner ställs med ett sådant löjligt skadestånd handlar ju om den amerikanska inblandningen i TPB-härvan (väl?) Ett skivbolag i USA är alltid värt mer pengar än två barn i Arboga, sjukt nog.

 • Jag har funderat mycket på länkar-till-upphovsrättskyddat-matrial grejen. TPB länkar, det är en sökmotor. Inte en snutt av det upphovsrättskyddade matrialet finns på deras sida, som google pekar de bara runt. SÅ långt är jag med. En jättestämning riktas mot dem, vid första anblick för att de har lite banners på sajten och därmed tjänar pengar på sökmotorn.

  Nu tittar jag runt på diverse tidningar, rumsrena gamla pappersdrakar med skribenter vars namn hela svenska folket känner till. Jag ser att de har länkar. Länkar till youtube, som pekar på upphovsrättskyddat matrial upplagt av folk som inte har rätt att göra det. Jag ser ofta dessa youtube länkar dö – för upphosrättsägaren hittat det till slut och fått youtube att ta ned skiten (exempel: ”se filmen här” länken – http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2407173.svd ). Tidningar gör precis som Pirate Bay, pekar på var matrialet finns, inget mer. De har inte matrialet på sin egna server, de tar inte i det på något annat sätt än via en länk.

  Varför stämmer ingen SvD eller DN? Hmmmm.

  Dabitch’s last blog post..Publicis Vancouver – food bank greeting cards – self-promo, Canada

 • Jag har funderat mycket på länkar-till-upphovsrättskyddat-matrial grejen. TPB länkar, det är en sökmotor. Inte en snutt av det upphovsrättskyddade matrialet finns på deras sida, som google pekar de bara runt. SÅ långt är jag med. En jättestämning riktas mot dem, vid första anblick för att de har lite banners på sajten och därmed tjänar pengar på sökmotorn.

  Nu tittar jag runt på diverse tidningar, rumsrena gamla pappersdrakar med skribenter vars namn hela svenska folket känner till. Jag ser att de har länkar. Länkar till youtube, som pekar på upphovsrättskyddat matrial upplagt av folk som inte har rätt att göra det. Jag ser ofta dessa youtube länkar dö – för upphosrättsägaren hittat det till slut och fått youtube att ta ned skiten (exempel: ”se filmen här” länken – http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2407173.svd ). Tidningar gör precis som Pirate Bay, pekar på var matrialet finns, inget mer. De har inte matrialet på sin egna server, de tar inte i det på något annat sätt än via en länk.

  Varför stämmer ingen SvD eller DN? Hmmmm.

  Dabitch’s last blog post..Publicis Vancouver – food bank greeting cards – self-promo, Canada

 • ThunderHeart

  Öööööh … så om jag då t ex skjuter dig med en revolver så är det inte mitt fel utan revolverns som då ska bli åtalad för t ex mord och inte jag som avfyarde denna revolver !?.Denna revolver har ju gjort det möjligt för mig att skjuta men enligt dig så är det inte den som skjuter utan tydligen som sagt revolverns fel.Låter ju helskumt och en aning vridet rent ut sagt för att kringå den verkligt skyldige.Kommer kanske förbi och snor din bil en dag för du kan ju skaffa en ny,eller hur !?.

  Inget ont om personerna bakom The Pirate Bay men sanningen är att de dragit in inkomster på åtskilliga miljoner på andras material.Hur skulle du reagera om jag öppnar en webbsida exakt likadan som din egen och kopierar av den varenda gång du lägger in en ny postning för att sedan öppna denna kopierade webbsida uner en aning modifierad webbsidesadress.Knappsat roligt skulle jag förmoda.

  För en fildelning där alla kan tjäna på denna fildelning från upphovspersoner till nerladdare men inte som idag där t ex mångmiljon producerade filmer hanteras gratis av dessa såkallade kunder.Att detta som en del fortfarande i blöjstadiet påstår skulle tjänas in på reklamintäkter betackar jag mig för.Tillsammans kan man göra underverk men inte om bara ett fåtal ska stå för dessa underverk där andra bara konsumerar utan att bjuda till för då är det hela förlorat för gott.

  Ha det gott.

 • ThunderHeart

  Öööööh … så om jag då t ex skjuter dig med en revolver så är det inte mitt fel utan revolverns som då ska bli åtalad för t ex mord och inte jag som avfyarde denna revolver !?.Denna revolver har ju gjort det möjligt för mig att skjuta men enligt dig så är det inte den som skjuter utan tydligen som sagt revolverns fel.Låter ju helskumt och en aning vridet rent ut sagt för att kringå den verkligt skyldige.Kommer kanske förbi och snor din bil en dag för du kan ju skaffa en ny,eller hur !?.

  Inget ont om personerna bakom The Pirate Bay men sanningen är att de dragit in inkomster på åtskilliga miljoner på andras material.Hur skulle du reagera om jag öppnar en webbsida exakt likadan som din egen och kopierar av den varenda gång du lägger in en ny postning för att sedan öppna denna kopierade webbsida uner en aning modifierad webbsidesadress.Knappsat roligt skulle jag förmoda.

  För en fildelning där alla kan tjäna på denna fildelning från upphovspersoner till nerladdare men inte som idag där t ex mångmiljon producerade filmer hanteras gratis av dessa såkallade kunder.Att detta som en del fortfarande i blöjstadiet påstår skulle tjänas in på reklamintäkter betackar jag mig för.Tillsammans kan man göra underverk men inte om bara ett fåtal ska stå för dessa underverk där andra bara konsumerar utan att bjuda till för då är det hela förlorat för gott.

  Ha det gott.

 • @THunderheart: Du kan inte läsa? Det är ju just det som jag anser vara fel – man kan inte skylla på den som tillverkar ett verktyg om personer väljer att använda det för olagliga saker. Läs bättre nästa gång. Och vad gäller TPB så kan de gärna fått tjäna miljarder – de har inte fildelat. De har skapat en kanal för andra att fildela. Oavsett om filerna är olagliga eller lagliga. Ta Sydsvenskan som nu lagt ut saker helt lagligt på nätverket – saker som för övrigt går under Tryckfrihetsförordningen och därmed innebär att en stängning av tjänsten går emot en grundlag. Och nej – de har inte dragit in några pengar på andras material – de har dragit in pengar på reklamtjänster på en sajt vars funktion gör det möjligt för andra att fildela lagligt eller olagligt. Är det olagligt att tjäna pengar på det sättet? I sådana fall bör vi nog stänga av alla internetoperatörer också eftersom de tjänar pengar på verktyg och tjänster som bland annat används till delande av diverse olagliga mail, bilder mm.

  Du blandar helt enkelt ihop själva verktyget och handlingen. TPB har inte gjort något olagligt – om man anser det anser man också att en knivtillverkare eller en biltillverkare är ansvariga för vad deras kunder använder verktygen till. Det är i den här postningen det enda jag diskuterat så dina åsikter om själva fildelningsdebatten är obsoleta. Och du borde faktiskt ta och läsa på lite bättre.

 • @THunderheart: Du kan inte läsa? Det är ju just det som jag anser vara fel – man kan inte skylla på den som tillverkar ett verktyg om personer väljer att använda det för olagliga saker. Läs bättre nästa gång. Och vad gäller TPB så kan de gärna fått tjäna miljarder – de har inte fildelat. De har skapat en kanal för andra att fildela. Oavsett om filerna är olagliga eller lagliga. Ta Sydsvenskan som nu lagt ut saker helt lagligt på nätverket – saker som för övrigt går under Tryckfrihetsförordningen och därmed innebär att en stängning av tjänsten går emot en grundlag. Och nej – de har inte dragit in några pengar på andras material – de har dragit in pengar på reklamtjänster på en sajt vars funktion gör det möjligt för andra att fildela lagligt eller olagligt. Är det olagligt att tjäna pengar på det sättet? I sådana fall bör vi nog stänga av alla internetoperatörer också eftersom de tjänar pengar på verktyg och tjänster som bland annat används till delande av diverse olagliga mail, bilder mm.

  Du blandar helt enkelt ihop själva verktyget och handlingen. TPB har inte gjort något olagligt – om man anser det anser man också att en knivtillverkare eller en biltillverkare är ansvariga för vad deras kunder använder verktygen till. Det är i den här postningen det enda jag diskuterat så dina åsikter om själva fildelningsdebatten är obsoleta. Och du borde faktiskt ta och läsa på lite bättre.

 • Pingback: Stämma den skapar verktyget at Deepedition()

 • Pingback: What’s Buzzing? » Blog Archive » Sapere Aude! » Blog Archive » Hamas AnväNde Sjukhus Som Tortyrcenter()

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Rättegången gör Pirate Bay till frihetsikoner()