Det demokratiska Sverige – ett land där politiker föraktar väljarna

Sven Tolgfors försöker slå blå dunster i våra ögon. På ett sätt som än mer gör att jag inte längre kan se att riksdagen har något med demokrati att göra:

Jag var i riksdagen och debatterade frågan under ett antal timmar. Det är där man för debatten

Ett intressant uttalande som rimmar väl med vad hans regeringskollegor uttryckt, där Maud O förklarar att diskussionen är avslutad och där Reinfeldt förklarar att han anser att diskussionen är onödig. Det som de samfällt säger är att väljare bara har tillgång till demokrati var fjärde år. Däremellan ska vi tiga och låta politikerna sköta det hela. Tystnaden från Roger Tienfesee när det gäller de personliga mail som många av oss skrivit visar på samma sak.

Demokrati är inte ett värde i sig. Dess värde måste varje dag återerövras – bevisas genom att säkra de friheter som en människa – en röst handlar om. Det vi ser idag: politiker som driver en fråga och förklarar att en opinion som är så stark som den i FRA-frågan har fel, att människor inte fattar och försöker ljuga sig blå i att det hela skulle handla om en politisk höger-vänsterfråga visar att den demokrati vi har idag är inte värd papperet den är skriven på.

Det pågår en intressant diskussion på Jaiku som utgår från tesen att om föraktet mot politiker förut handlade om folkets förakt mot dessa så ser vi idag att cirkeln är sluten och politikerna föraktar sina väljare. Reinfeldt föraktar dig och mig djupt. Vi är dumma, vi borde hålla käften. Mona Sahlin gör detsamma. Och de personer som försökt få oss att kryssa för dem och sedan väljer att gå i sina partiers ledband har inte visat annat än förakt för det som vi väljare trodde var demokrati.

Det vi ser idag är en tillbakagång till en härskande makt, och en majoritet vars nytta endast är när den demokratiska cirkus vi idag har ska visas upp, sisådär vart fjärde år. Problemet är att vi är för många som vill tro på demokratin, som känner att det är det minst sämsta: och därmed fortsätter att delta i skådespelet som pågår. Strukturerna är byggda så att varje genomgående viljeyttring: en blankröst eller en icke-röst räknas till de segrande. Varje opinionsyttring besvaras numera med tystnad eller dumförklarande.

Det är sannerligen dags att spänna trummorna till sorg och hala flaggor. Den demokrati som våra förfäder kämpade för, den demokrati som vi fick i arv har dött i händerna på en maktfullkomlig riksdag.

Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Miljöpartiet gör årets självmål, vill ha FRA tillbaka()

 • Ola

  Eller detta citat från en TT-artikel: ”En slutsats han (Tolgfors) drar av debatten är att partierna måste bli bättre på att bemöta kritik som startas på nätet.” (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1442385.svd). Det nya är att väljarnas kritik för första gången väldigt snabbt kan nå en kritisk och högljudd massa. Det Tolgfors eg säger är ”oj, nu måste vi börja lyssna på väljarna”. Hoppas ha menar det också!? Frågan det väcker är hur många beslut riksdagen klubbat genom mot folkmajoritetens vilja.

 • Ola

  Eller detta citat från en TT-artikel: ”En slutsats han (Tolgfors) drar av debatten är att partierna måste bli bättre på att bemöta kritik som startas på nätet.” (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1442385.svd). Det nya är att väljarnas kritik för första gången väldigt snabbt kan nå en kritisk och högljudd massa. Det Tolgfors eg säger är ”oj, nu måste vi börja lyssna på väljarna”. Hoppas ha menar det också!? Frågan det väcker är hur många beslut riksdagen klubbat genom mot folkmajoritetens vilja.

 • Peter Ingestad

  Det föraktet synes milt talat ömsesidigt.

  För sjutton, det här är allvarliga saker. DEm löser man med nykter analys.

  Man löser definitivt ingenting med att stoppa huvudet under armen och bara gasta.

  Peter Ingestad’s last blog post..Nocturne

 • Pingback: En eller flera frågor « Arga bloggen()

 • Peter Ingestad

  Det föraktet synes milt talat ömsesidigt.

  För sjutton, det här är allvarliga saker. DEm löser man med nykter analys.

  Man löser definitivt ingenting med att stoppa huvudet under armen och bara gasta.

  Peter Ingestad’s last blog post..Nocturne

 • Självinsikt är en fin egenskap. Men tydligen inte hos våra politiker!

 • Självinsikt är en fin egenskap. Men tydligen inte hos våra politiker!

 • Pingback: Sverige, en fotnot i IT-historien » Teflonminne()