och man trodde att det skulle bli lugnt

Jag är ju lite konspiratoriskt lagd ibland och när det gäller FRA-lagen och riksdagsbeslutet så blir jag minst sagt misstänksam.

Dels känner jag igen sättet från förra sommaren; när RPS försökte peta in Pirate Bay på sin spärrlista mitt i sommaren, med förhoppning om att deras censur skulle gå de flesta förbi. Nu gör riksdagen samma fascistiska stunt och drar upp ett beslut, som omintetgör såväl yttrandefrihet som tankefrihet i Sverige, alldeles i semestertider, skolavslutningstid. Sammanträffande? Knappast. Smart men man lärde sig uppenbarligen ingenting av förra sommaren.

Att gammelmedia skriver så lite om det kan visserligen ha med någon sorts extrem målgruppsanpassning: chipsmorsor och han i Hökarängen vill läsa om Perelli och Zlatan, inte om superdatorer och Storebrorsfasoner (Falkvinge är inne på samma sak; Isobel drar också en lans precis som Motpol.). Eller så är journalister och traditionella media så inbilska att de helt enkelt ser det här som en möjlighet att återta en del av sin makt över medielandskapet. Jag har inte gjort någon ingående analys (vi kommer att räkna klipp och bloggposter på SSBD efter beslutet) men det känns ändå som om det är Aftonbladet, i någon sorts sista dödsryckning från Hiertas själ, skriver mest. Marcus Svenssons retoriska stolpskott blir ett oroande indicium på min tanke. Som vanligt är Emma bäst.

Lite deprimerande är när såna som Bent menar att det är synd om politiker, som kommer att rösta för lagen på grund av partipiskan, eftersom de ändå våndas. Varför gör de inte då som deras hjärta säger? Att försöka att påverka den person som inte tvivlar är svårare än att ge stöd och argument åt den som känner att ett beslut är fel. Att en sån som Birgitta Ohlsson väljer att vara borta när lagen går igenom är jävligt lågt, självklart.

En annan sak. Oavsett den något svaga statistiska soliditeten i en webbomröstning så kan man ändå fråga: gör verkligen politikerna sitt jobb för svenska folket eller går man någon annans ärenden?

Stoppa FRA-lagen nu.

Peace Love & Capitalism skriver bra mot FRAs försök med sin fiskeanalogi:

Människor är inte fiskar. Det spelar ingen roll att vi kastas tillbaka. Vi ska inte dras upp över huvudtaget.

Det som händer är att man separerar en människas personliga kommunikation från personen själv. Det blir en teknisk del. För att fortsätta FRAs analogi så avlyssnas faktiskt alla, även om man väljer att slänga ut krokar: för det är samma ”flod” av kommunikation som det fiskas i, det är alltid möjligt att sätta så mycket krokar (eller lägga nät) att man fiskar ur floden. Problemet, som FRA och många riksdagsledamöter väljer att ducka för (eller än värre blunda för), är att FRA-lagen skapar prejudikat som innebär att valet av krokar och bete är oreglerat.

För FRA gäller det att agna krokarna så att bara de tillåtna fiskarna fastnar.

Tillåtna? Bestämmer vem?

Uppdatering: Självklart gör Badlands Hyena det de är allra bäst på: bitande satir.

Uppdatering: Min konspiratoriska hjärna tar en extrasväng när det plötsligt visar sig att riksdagen byter dag för omröstningen om lagen – den skjuts fram ett dygn. Jag kan inte hjälpa att fundera om det har med det faktum att man valt att starta en manifestation mot beslutet på den dag som ursprungligen var avviserad…

Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Joaquim

  SJ är genuin skit!

  Well…you hit a nerve there. Särskrivningar är tyvärr en av mina (väldigt få :) ) brister.

  Visa mig gärna vad du hittat dem.

  Joaquim’s last blog post..‘med ett pekfinger på en knapp all over again fucker (pt 2)

 • Joaquim

  Min vän…när man skriver med poesin som fundament så använder man gemener och utryck hur man vill när man vill. Jag tror inte att du riktigt förstått vad min blogg handlar om.

  Jag lekar med ord.

  Särskrivningar är dock inte okej, annat än om det är meningen, så visa mig gärna dem.

  Och undantag för dem texter som inte använder poesin som fundament. T. ex dem om debattartiklar etc.

  Joaquim’s last blog post..‘med ett pekfinger på en knapp all over again fucker (pt 2)

 • Joaquim

  Kom med något konstruktivt men skriv inte massa rubbish i min blogg där du bara är beskäftig och okunnig.

  Joaquim’s last blog post..‘med ett pekfinger på en knapp all over again fucker (pt 2)

 • Joaquim

  SJ är genuin skit!

  Well…you hit a nerve there. Särskrivningar är tyvärr en av mina (väldigt få :) ) brister.

  Visa mig gärna vad du hittat dem.

  Joaquim’s last blog post..‘med ett pekfinger på en knapp all over again fucker (pt 2)

 • Och att kommentera i rätt inlägg?

 • Och att kommentera i rätt inlägg?

 • Joaquim

  Min vän…när man skriver med poesin som fundament så använder man gemener och utryck hur man vill när man vill. Jag tror inte att du riktigt förstått vad min blogg handlar om.

  Jag lekar med ord.

  Särskrivningar är dock inte okej, annat än om det är meningen, så visa mig gärna dem.

  Och undantag för dem texter som inte använder poesin som fundament. T. ex dem om debattartiklar etc.

  Joaquim’s last blog post..‘med ett pekfinger på en knapp all over again fucker (pt 2)

 • Joaquim

  Kom med något konstruktivt men skriv inte massa rubbish i min blogg där du bara är beskäftig och okunnig.

  Joaquim’s last blog post..‘med ett pekfinger på en knapp all over again fucker (pt 2)

 • Kom med något konstruktivt men skriv inte massa rubbish i min blogg där du bara är beskäftig och okunnig.

  Okunnig? Ajaaa. Jag hittade dig via min vän Ulrika Good som är copywriter, jag är det också. Ord är viktigt. Okunnig? Du förklarar att du kommer bli en jättekänd bloggare. Jag driver bloggkurser, har bloggat sen 2001 och driver två och en halv blogg öppet och driver massor i bakgrunden. Du är rolig du. Vidare visar du rejäl ignorans när du väljer att kommentera något som inte har med postningen att göra. Räknas i bloggosfären som ett rejält fel. Men just ja – du har ju bloggat i en månad så du vet ju självklart mer än mig…

  Min vän…när man skriver med poesin som fundament så använder man gemener och utryck hur man vill när man vill. Jag tror inte att du riktigt förstått vad min blogg handlar om.

  Förklara det då. Jag har läst och har inte hittat något som förklarar det. Kommunikation handlar inte om att det är läsarens ansvar att förstå utan skribentens ansvar att skriva så att läsaren kan förstå. Poesi säger du? Ah, det har jag letat efter. Du är publicerad poet antar jag? Eller inte?

 • Kom med något konstruktivt men skriv inte massa rubbish i min blogg där du bara är beskäftig och okunnig.

  Okunnig? Ajaaa. Jag hittade dig via min vän Ulrika Good som är copywriter, jag är det också. Ord är viktigt. Okunnig? Du förklarar att du kommer bli en jättekänd bloggare. Jag driver bloggkurser, har bloggat sen 2001 och driver två och en halv blogg öppet och driver massor i bakgrunden. Du är rolig du. Vidare visar du rejäl ignorans när du väljer att kommentera något som inte har med postningen att göra. Räknas i bloggosfären som ett rejält fel. Men just ja – du har ju bloggat i en månad så du vet ju självklart mer än mig…

  Min vän…när man skriver med poesin som fundament så använder man gemener och utryck hur man vill när man vill. Jag tror inte att du riktigt förstått vad min blogg handlar om.

  Förklara det då. Jag har läst och har inte hittat något som förklarar det. Kommunikation handlar inte om att det är läsarens ansvar att förstå utan skribentens ansvar att skriva så att läsaren kan förstå. Poesi säger du? Ah, det har jag letat efter. Du är publicerad poet antar jag? Eller inte?

 • Pingback: Keep on Balping » Blog Archive » Upprepade missförsånd…()

 • Pingback: » Varför behövs media? projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor()

 • Bra skrivet! Irriterade mig också enormt på Bents försök häromdagen att flytta ansvar annorledes. Riktigt bottennapp (apropos den grymt bra fiskeanalogin som jag helt missat)!

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Intelligent Svärmeri

 • Bra skrivet! Irriterade mig också enormt på Bents försök häromdagen att flytta ansvar annorledes. Riktigt bottennapp (apropos den grymt bra fiskeanalogin som jag helt missat)!

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Intelligent Svärmeri

 • Björn

  Nu vet jag inte var jag har försökt ”flytta ansvar” från någon. Självklart har Federley och Johansson ansvar för sina ställningstaganden, och ansvar kommer att utkrävas av dem, men du får ursäkta om jag tycker att det är värre med liberaler som glatt går och trycker på JA-knappen utan att ens låtsas våndas. Det finns helt enkelt en mycket stor pott ansvar att dela ut, och de liberaler som sviker och inte bryr sig har större skopor att hämta av det än de som synbarligen brottas med tanken att svika. Men vad vet jag?

 • Pingback: Enligt Min Humla » Det är icke försent!()

 • Joaquim

  Jag skulle kunna bygga höga hyreshus av alla mindervärdeskomplex som sticker fram där under den tjusigt upplackade fasaden.

  Vem tar du mig för? Onanera i dina titlar får du göra för dina stackars elever.

  Ja fatalt okunnig.

  Om Mr copywriter hade besvärat sig med att fråga så hade han fått veta en massa matnyttig information. Till exempel skulle du blivit upplyst om att projektet som jag kommer att vara med och lansera i höst föga har med min nuvarande blogg att göra.

  Då hade du kunnat stryka det mesta av onanin beträffande vad du lärt dig i i skolbänken om kommunikation, skribenters ansvar och läsarens avsaknad av detsamma.

  Det är lite det som är ditt problem. Du hinner inte fråga. Du är för upptagen med att ha rätt och leta fel.

  Min nuvarande blogg är privat och där gör jag precis vad jag vill utan att ta hänsyn till vare sig dig eller någon annan.

  För så är det mr copywriter. Du förstår inte ens vad du tror dig sitta och kritisera.

  Du är som den där konfliktsforskaren som onanerade i sin egen titel och ville förbjuda elaka banderoller på fotbollsläktarna i tron att det skulle få slut på huliganismen och firmorna.

  Jag säger det igen: Kan du inte ens koppla ihop dina resonemang med fundamentet det vilar på så blir det bara löjligt.

  Den eviga skuggspelsonanin utan utlösning all fucking over again.

  Ska du berätta för mig att ord är viktigt?

  Once again. Spara det åt dina stackars elever mate!

  Och lyssna noga nu man. Det här är någonting du aldrig kan lära dig i skolan.

  Man förklarar inte poesi min vän. Det är inte heller någonting som kan definieras i titlar eller beskrivningar. Det uppstår i betraktarens ögon och öron när den läser en text. Eller inte.

  Så att du inte hittar poesi i mina texter ser jag som en komplimang.

  Dessutom är det inte poesi i den form du tror att du kanske lärt dig i skolan på min blogg.
  Är det sånt du sitter och törstar efter så får du mer än gärna besöka min sida på poeter.se och läsa vad jag skrivit.

  Jag kan bloggetikett min vän.

  I det här fallet sket jag bara i det.

  Joaquim’s last blog post..?What a waster, what a fucking waster?

 • Pingback: delade | och man trodde att det skulle bli lugnt()

 • Björn

  Nu vet jag inte var jag har försökt ”flytta ansvar” från någon. Självklart har Federley och Johansson ansvar för sina ställningstaganden, och ansvar kommer att utkrävas av dem, men du får ursäkta om jag tycker att det är värre med liberaler som glatt går och trycker på JA-knappen utan att ens låtsas våndas. Det finns helt enkelt en mycket stor pott ansvar att dela ut, och de liberaler som sviker och inte bryr sig har större skopor att hämta av det än de som synbarligen brottas med tanken att svika. Men vad vet jag?

 • Joaquim

  Jag skulle kunna bygga höga hyreshus av alla mindervärdeskomplex som sticker fram där under den tjusigt upplackade fasaden.

  Vem tar du mig för? Onanera i dina titlar får du göra för dina stackars elever.

  Ja fatalt okunnig.

  Om Mr copywriter hade besvärat sig med att fråga så hade han fått veta en massa matnyttig information. Till exempel skulle du blivit upplyst om att projektet som jag kommer att vara med och lansera i höst föga har med min nuvarande blogg att göra.

  Då hade du kunnat stryka det mesta av onanin beträffande vad du lärt dig i i skolbänken om kommunikation, skribenters ansvar och läsarens avsaknad av detsamma.

  Det är lite det som är ditt problem. Du hinner inte fråga. Du är för upptagen med att ha rätt och leta fel.

  Min nuvarande blogg är privat och där gör jag precis vad jag vill utan att ta hänsyn till vare sig dig eller någon annan.

  För så är det mr copywriter. Du förstår inte ens vad du tror dig sitta och kritisera.

  Du är som den där konfliktsforskaren som onanerade i sin egen titel och ville förbjuda elaka banderoller på fotbollsläktarna i tron att det skulle få slut på huliganismen och firmorna.

  Jag säger det igen: Kan du inte ens koppla ihop dina resonemang med fundamentet det vilar på så blir det bara löjligt.

  Den eviga skuggspelsonanin utan utlösning all fucking over again.

  Ska du berätta för mig att ord är viktigt?

  Once again. Spara det åt dina stackars elever mate!

  Och lyssna noga nu man. Det här är någonting du aldrig kan lära dig i skolan.

  Man förklarar inte poesi min vän. Det är inte heller någonting som kan definieras i titlar eller beskrivningar. Det uppstår i betraktarens ögon och öron när den läser en text. Eller inte.

  Så att du inte hittar poesi i mina texter ser jag som en komplimang.

  Dessutom är det inte poesi i den form du tror att du kanske lärt dig i skolan på min blogg.
  Är det sånt du sitter och törstar efter så får du mer än gärna besöka min sida på poeter.se och läsa vad jag skrivit.

  Jag kan bloggetikett min vän.

  I det här fallet sket jag bara i det.

  Joaquim’s last blog post..?What a waster, what a fucking waster?

 • Pingback: Skrämmande okunskap om FRA-lagen. « Ur hjärtat()

 • @Jojjakim: *gäsp*
  Du kan bloggetikett men skiter i det? Fint.
  Elever? Nej, företag.
  Du är en fåntratt.

 • @Jojjakim: *gäsp*
  Du kan bloggetikett men skiter i det? Fint.
  Elever? Nej, företag.
  Du är en fåntratt.

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Gammelmedia vaknar om FRA()

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Radiodebatter idag()

 • Pingback: Bloggen Bent - Blogginl?ggen » Äntligen rör Media på sig i FRA-frågan!()

 • Pingback: opassande » Blog Archive » 4 dagar kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket()

 • Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Han ska läsa din e-post()

 • Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Han ska läsa din e-post()

 • …jag tycker att det är värre med liberaler som glatt går och trycker på JA-knappen utan att ens låtsas våndas. Det finns helt enkelt en mycket stor pott ansvar att dela ut, och de liberaler som sviker och inte bryr sig har större skopor att hämta…

  Självklart. Och som du senare skrivit så har du också lyssnat av hur man ska kunna ge Federley och andra mer råg i ryggen. Så i grunden håller jag med dig men ändå är det nu ett taktiskt tillfälle: vem är troligast att kan förändra sin ståndpunkt och därmed bearbeta dem som våndas: som har incitament att gå emot partipiskan. Så du vet mycket min vän. Jag är bara taktisk och kommunikationsstrategisk.

 • …jag tycker att det är värre med liberaler som glatt går och trycker på JA-knappen utan att ens låtsas våndas. Det finns helt enkelt en mycket stor pott ansvar att dela ut, och de liberaler som sviker och inte bryr sig har större skopor att hämta…

  Självklart. Och som du senare skrivit så har du också lyssnat av hur man ska kunna ge Federley och andra mer råg i ryggen. Så i grunden håller jag med dig men ändå är det nu ett taktiskt tillfälle: vem är troligast att kan förändra sin ståndpunkt och därmed bearbeta dem som våndas: som har incitament att gå emot partipiskan. Så du vet mycket min vän. Jag är bara taktisk och kommunikationsstrategisk.

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Uppsprättat brev till riksdagsledamöter()

 • Pingback: Ook-ook! at andra sidan()

 • Pingback: Henrik Sjöholm » Tidningen Dagen tar ledningen i granskande journalistik()

 • Pingback: Reaktioner « Dexion()

 • Pingback: Är inte det verkligt stora hotet en feg politiker? « WitchBitch()

 • Pingback: Bloggen Bent - Blogginl?ggen » Dags att kvalificera stöd till riksdagsledamöter?()

 • Länkade men det blev ingen trackback. Mysko.

  nwmateria’s last blog post..Nej tack

 • Pingback: Nej tack « New Materia()

 • Pingback: FRA-listan « Joakim Hörsing()

 • Länkade men det blev ingen trackback. Mysko.

  nwmateria’s last blog post..Nej tack

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Vilka var det som försökte förråda demokratin?()

 • Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Om FRA()

 • Pingback: opassande » Blog Archive » 3 dagar kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket()

 • Studiomannen

  Lite Stina-varning där, Deep! :-)

  Studiomannen’s last blog post..Peter hade inte tänkt skriva om FRA

 • Pingback: Henrik Sjöholm » Tidningskrönika för centerpartister()

 • Studiomannen

  Lite Stina-varning där, Deep! :-)

  Studiomannen’s last blog post..Peter hade inte tänkt skriva om FRA

 • Lite Stina-varning där, Deep! :-)

  På mig?

 • Lite Stina-varning där, Deep! :-)

  På mig?

 • Pingback: Hultins tankegång » Medierna och FRA()

 • Studiomannen

  På mig?

  Nej. På den där Joakim. Var har du hittat honom? Påminner starkt om de där som skrev konstiga saker i din blogg förr…

  Studiomannen’s last blog post..Peter hade inte tänkt skriva om FRA

 • Pingback: Yrvaket ser sig gammelmedia kring « Herr Klokboks Kollektion()

 • Pingback: FRA-lag hindrar sossarnas FRA-lag « Badlands Hyena()

 • Studiomannen

  På mig?

  Nej. På den där Joakim. Var har du hittat honom? Påminner starkt om de där som skrev konstiga saker i din blogg förr…

  Studiomannen’s last blog post..Peter hade inte tänkt skriva om FRA

 • Pingback: Öppnade och granskade brev till riksdagsledamöter « TantraBlog()

 • Pingback: FRA hotar den personliga integriteten, 1984 lurar bakom hörnet()

 • Pingback: Fra - dagen efter | Same same but different()

 • Pingback: Skrämmande okunskap om FRA-lagen « My Weblog()

 • Pingback: FRA ska förstöra all nationellt avlyssnad kommunikation - Avancemang()

 • Pingback: Förvirrande uttalanden om FRA-lagen | Aspiebloggen()