Mer runt digital immigrants och digital natives
fyrfältare immigrants-natives

Originally uploaded by deep.ed

Jag har tänkt på den kommentar som Anton gav i min förra postning – att det knappast är så att alla digital natives jagar runt på sociala medier och testar nya saker: att det inte handlar om ålder. Självklart – samtidigt så handlar det också om ålder rent psykologiskt och värderingsmässigt: även om digital natives n00bs inte är så intresserade eller att digital natives pros gärna gör det innebär ändå att dessa fascineras av tekniken och ser det som ”nytt”. Liksom att deras synsätt och värderingar runt analogt vs digitalt liv inte skiljer sig – ingen av de grupperna (tror jag) egentligen separerar livet digitalt eller analogt.

Dock – Antons påpekande är intressant och gör att teoremet känns än mer solitt genom att lägga till en latitud.

Självklart är det inte jag som kommit på tanken runt natives/immigrants. Mark påpekar att exempelvis Murdoch kallar sig en digital immigrant, Matias Palm Jensen och jag pratade en hel del om det på förra årets Omform. Däremot tycker jag det är intressant att utveckla tänkandet runt det eftersom det helt enkelt också är nödvändigt att förstå för att rätt använda sociala medier inom marknadsföring och media utifrån att göra rätt målgruppsanalyser.

Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Brit

  Alltså vad man kallar det hela är ju i sig ointressant, jag gillar begreppen digital natives vs digital immigrants så nu nöjer jag mig med att resonera runt dessa.

  Alltså det har inte med ålder (inte än i alla fall) jag hävdar också att det är ytterst få idag som är real digital natives. Åtminstone är de för unga för att t.ex. vara med debatten här. Sen finns det de som t.ex. Anton och du själv som kan kalla sig digital natives för ni har den förståelsen, det beteende som framtida digitala natives kommer att ha.

  Idag finns det massor av 10-25 åringar som inte alls känner sig hemma i beskrivningen av en generation av digitale natives. Så sent som igår träffade jag en en 20-årig kille som tyckte jag var knäpp som evangeliserade så för sociala medier. Trött på Facebook och vartenda socialt nätverk. Trött på detta eviga ”självfixerande”. Trött på alla som är så duktiga på att formulera sig på nätet (jag hänvisade till din postning om vloggande…faktiskt intresserade det honom lite). En enda fråga hade han. Vad hände med boken? Så visst sjutton har det inte med ålder att göra. Synene på att det digitala är fult, mindre viktigt, ej riktigt och slöseri med tid. Men är det konstigt? Hur uppfostras man? Hur sker lärandet i skolan? etc etc

  Det kommer ta tid. Det du gör är att du lyfter viktiga poänger.

  Att vi befinner oss i en brytpunkt. Att det finns enorma kulturskillnader. Att under detta paradigmskifte kommer det finnas tider då det du och andra gör kommer skrämma livet ur folk som inte förstår transparensen som finns på nätet.

  Sen gäller det för oss kanske att tänka på det som är JMWs främsta råd till våra kunder jämt:
  *utgå inte från din egen medievana* det gäller väl oss evangelister lika mycket…..

 • Brit

  Alltså vad man kallar det hela är ju i sig ointressant, jag gillar begreppen digital natives vs digital immigrants så nu nöjer jag mig med att resonera runt dessa.

  Alltså det har inte med ålder (inte än i alla fall) jag hävdar också att det är ytterst få idag som är real digital natives. Åtminstone är de för unga för att t.ex. vara med debatten här. Sen finns det de som t.ex. Anton och du själv som kan kalla sig digital natives för ni har den förståelsen, det beteende som framtida digitala natives kommer att ha.

  Idag finns det massor av 10-25 åringar som inte alls känner sig hemma i beskrivningen av en generation av digitale natives. Så sent som igår träffade jag en en 20-årig kille som tyckte jag var knäpp som evangeliserade så för sociala medier. Trött på Facebook och vartenda socialt nätverk. Trött på detta eviga ”självfixerande”. Trött på alla som är så duktiga på att formulera sig på nätet (jag hänvisade till din postning om vloggande…faktiskt intresserade det honom lite). En enda fråga hade han. Vad hände med boken? Så visst sjutton har det inte med ålder att göra. Synene på att det digitala är fult, mindre viktigt, ej riktigt och slöseri med tid. Men är det konstigt? Hur uppfostras man? Hur sker lärandet i skolan? etc etc

  Det kommer ta tid. Det du gör är att du lyfter viktiga poänger.

  Att vi befinner oss i en brytpunkt. Att det finns enorma kulturskillnader. Att under detta paradigmskifte kommer det finnas tider då det du och andra gör kommer skrämma livet ur folk som inte förstår transparensen som finns på nätet.

  Sen gäller det för oss kanske att tänka på det som är JMWs främsta råd till våra kunder jämt:
  *utgå inte från din egen medievana* det gäller väl oss evangelister lika mycket…..

 • *dunkar in* ”paradigmskifte” – att jag alltid glömmer bort det ordet…

  Jo, visst är det mindre intressant med åldern – egentligen. Dock menar jag att man här ändå har både en longitudinell linje där möjligheten till att uppleva tekniken som ”ny” ändå har bäring när det gäller ålder medan Pro’s/n00b’s latituden handlar om en mer kortsiktig värdering av tekniken.

  Just det där med boken är intressant. Dels kan man se att boken aldrig sålt lika bra som idag – när vi samtidigt har en utveckling inom Internet som närmar sig magnituden av ’99 och DNE. Dels är det intressant varför ordet tryckt på döda träd är ”bättre” än ordet i digitala bitar. Mymlan har diskuterat samma sak med sina journalistkollegor.

 • *dunkar in* ”paradigmskifte” – att jag alltid glömmer bort det ordet…

  Jo, visst är det mindre intressant med åldern – egentligen. Dock menar jag att man här ändå har både en longitudinell linje där möjligheten till att uppleva tekniken som ”ny” ändå har bäring när det gäller ålder medan Pro’s/n00b’s latituden handlar om en mer kortsiktig värdering av tekniken.

  Just det där med boken är intressant. Dels kan man se att boken aldrig sålt lika bra som idag – när vi samtidigt har en utveckling inom Internet som närmar sig magnituden av ’99 och DNE. Dels är det intressant varför ordet tryckt på döda träd är ”bättre” än ordet i digitala bitar. Mymlan har diskuterat samma sak med sina journalistkollegor.

 • Synene på att det digitala är fult, mindre viktigt, ej riktigt och slöseri med tid. Men är det konstigt? Hur uppfostras man? Hur sker lärandet i skolan? etc etc

  Det skulle vara intressant att analysera om den synen skiljer sig enligt politiska uppfattningar – min gissning är att det, konstigt nog, är vänstern som är mest skeptisk till internet. Konstigt på grund av att de då förklarar att demokratisering inte är önskvärd.

 • Synene på att det digitala är fult, mindre viktigt, ej riktigt och slöseri med tid. Men är det konstigt? Hur uppfostras man? Hur sker lärandet i skolan? etc etc

  Det skulle vara intressant att analysera om den synen skiljer sig enligt politiska uppfattningar – min gissning är att det, konstigt nog, är vänstern som är mest skeptisk till internet. Konstigt på grund av att de då förklarar att demokratisering inte är önskvärd.

 • Brit

  ja självklart, jag håller med om det, sen klarade jag inte riktigt sätta mig in i noob´s/pro´s grejen. Var så nöjd med det du resonerade om…så enkel är jag…

  det jag kom tilbaks för att säga här nu var det att visst vi kommer ha målgrupper en tid framöver som har andra medievanor

  The real digital natives är de som föddes det år internet slog igenom hos gemene man och det är väl så sent som 96-97….teknikfokuset är ju just det ointressanta. Det finns inte för dem. Kolla hur en 10-åring idag närmar sig en ny teknikpryl. De bara kör.

  Sen har man ju i pr-branschen en verklighet där värderingens tyngsta verktyg fortfarande är….pressklipp…. :)

 • Brit

  ja självklart, jag håller med om det, sen klarade jag inte riktigt sätta mig in i noob´s/pro´s grejen. Var så nöjd med det du resonerade om…så enkel är jag…

  det jag kom tilbaks för att säga här nu var det att visst vi kommer ha målgrupper en tid framöver som har andra medievanor

  The real digital natives är de som föddes det år internet slog igenom hos gemene man och det är väl så sent som 96-97….teknikfokuset är ju just det ointressanta. Det finns inte för dem. Kolla hur en 10-åring idag närmar sig en ny teknikpryl. De bara kör.

  Sen har man ju i pr-branschen en verklighet där värderingens tyngsta verktyg fortfarande är….pressklipp…. :)

 • Brit

  det vore spännande yes att se på hur det skiljer sig mellan politiskt hemvist, flest s-are bloggar dock enligt media culpas undersökning….men den är ju kanske inte representativ för såna här analyser

 • Brit

  det vore spännande yes att se på hur det skiljer sig mellan politiskt hemvist, flest s-are bloggar dock enligt media culpas undersökning….men den är ju kanske inte representativ för såna här analyser

 • flest s-are bloggar

  Att de flesta bloggar visar ju inte egentligen vilken värdering de har av digi-life? Jag menar: i postningen ”Tungt missbruk” visar jag ju på ett exempel där en bloggare menar att nätliv är onödigt, meningslöst och farligt.

 • flest s-are bloggar

  Att de flesta bloggar visar ju inte egentligen vilken värdering de har av digi-life? Jag menar: i postningen ”Tungt missbruk” visar jag ju på ett exempel där en bloggare menar att nätliv är onödigt, meningslöst och farligt.

 • Brit

  nej visst självklart ang bloggarna, det var den enda siffran som dök upp i huvudet relaterat till politisk värdering och en enda liten aspekt av digi-life ;)

  någon borde ju ha ngt mer?

 • Brit

  nej visst självklart ang bloggarna, det var den enda siffran som dök upp i huvudet relaterat till politisk värdering och en enda liten aspekt av digi-life ;)

  någon borde ju ha ngt mer?

 • Läste lite på http://www.digitalnative.org/ eftersom jag tycker resonemangen känns aktuella och intressanta. Där skriver de bla. att det skall forskas kring avd som är gemensamt för figital natives, att det inte bara är åldern som drar gränsen. ”Part of the challenge of this research is to understand the dynamics of who exactly is, and who is not, a digital native, and what that means.

  The focus of this research is on exploring the impacts of this generational demarcation between those born with these technologies and those who were not. The project will address the issues and benefits of this digital media landscape and gain valuable insight into how digital natives make sense of their experiences online.”

  Marc Prensky skrev redan 2001 om Digial Natives/Immigrants. Skummade hans text igår. Skall passa på att förkovra mig lite till i ämnet.

  Béatrice Karjalainen’s last blog post..Snö på palmerna och god pizza

 • Läste lite på http://www.digitalnative.org/ eftersom jag tycker resonemangen känns aktuella och intressanta. Där skriver de bla. att det skall forskas kring avd som är gemensamt för figital natives, att det inte bara är åldern som drar gränsen. ”Part of the challenge of this research is to understand the dynamics of who exactly is, and who is not, a digital native, and what that means.

  The focus of this research is on exploring the impacts of this generational demarcation between those born with these technologies and those who were not. The project will address the issues and benefits of this digital media landscape and gain valuable insight into how digital natives make sense of their experiences online.”

  Marc Prensky skrev redan 2001 om Digial Natives/Immigrants. Skummade hans text igår. Skall passa på att förkovra mig lite till i ämnet.

  Béatrice Karjalainen’s last blog post..Snö på palmerna och god pizza

 • The focus of this research is on exploring the impacts of this generational demarcation between those born with these technologies and those who were not.

  Nej, det hela handlar lika mycket om kultur och socioekonomi.
  Och jag har helt enkelt tagit upp teoremet. Det är få som lagt det i svensk kontext liksom att Prensky just skrev det för sju år sen. Det som tillkommit idag är sociala medier.

 • The focus of this research is on exploring the impacts of this generational demarcation between those born with these technologies and those who were not.

  Nej, det hela handlar lika mycket om kultur och socioekonomi.
  Och jag har helt enkelt tagit upp teoremet. Det är få som lagt det i svensk kontext liksom att Prensky just skrev det för sju år sen. Det som tillkommit idag är sociala medier.

 • OK, med krysset så blir det lite bättre. Fast jag är fortfarande tveksam till om det verkligen är nåt att dra stora växlar på. Antons ”Noobs/Pros” känns faktiskt mer betydelsefull. Har jobbat som programmerare i 25 år, var med på den tiden när man hade uppringd lina till BBS’er och 3GB = 13 små kylskåp, men har jobbat med webbprogrammering de senaste 10 åren. Och visst ser jag skillnader mellan hur folk närmar sig datorn nu och för 10-år sen, och viss skillnad beroende på ålder.

  Men den stora skillnaden, då som nu, är om man är typen som vill utforska och förstå, eller vill ha färdiga lathundar för hur man ska göra.

  Jämför med bilar, vissa vill veta hur den fungerar, vilka fördelar det finns med olika tändsystem osv. Andra älskar att köra bil, men har ingen susning om vad det är som får motorn att snurra. För ytterligare nån så är det bara ett sätt att förflytta sig. Och andra vill inte ha nån alls för de tycker inte de har nåt behov av en.

  På samma sätt är det väl med datorer och nätet.

  Men OK, nåt ligger det i att ungarna ser datorn som en pryl som alltid funnits och att dom inte har så mycket respekt för att prova. Vi som inte vuxit upp med burken ser den väl mera som vår föräldrageneration såg på telefonen eller bilen, som nåt speciellt.

  Exempelvis så tro jag inte ungdomarna i allmänhet bryr sig så mycket om att filosofera över den, för dom bara finns den och nätet.

  Jörgen L’s last blog post..Måste inte författare vara läskunniga?

 • OK, med krysset så blir det lite bättre. Fast jag är fortfarande tveksam till om det verkligen är nåt att dra stora växlar på. Antons ”Noobs/Pros” känns faktiskt mer betydelsefull. Har jobbat som programmerare i 25 år, var med på den tiden när man hade uppringd lina till BBS’er och 3GB = 13 små kylskåp, men har jobbat med webbprogrammering de senaste 10 åren. Och visst ser jag skillnader mellan hur folk närmar sig datorn nu och för 10-år sen, och viss skillnad beroende på ålder.

  Men den stora skillnaden, då som nu, är om man är typen som vill utforska och förstå, eller vill ha färdiga lathundar för hur man ska göra.

  Jämför med bilar, vissa vill veta hur den fungerar, vilka fördelar det finns med olika tändsystem osv. Andra älskar att köra bil, men har ingen susning om vad det är som får motorn att snurra. För ytterligare nån så är det bara ett sätt att förflytta sig. Och andra vill inte ha nån alls för de tycker inte de har nåt behov av en.

  På samma sätt är det väl med datorer och nätet.

  Men OK, nåt ligger det i att ungarna ser datorn som en pryl som alltid funnits och att dom inte har så mycket respekt för att prova. Vi som inte vuxit upp med burken ser den väl mera som vår föräldrageneration såg på telefonen eller bilen, som nåt speciellt.

  Exempelvis så tro jag inte ungdomarna i allmänhet bryr sig så mycket om att filosofera över den, för dom bara finns den och nätet.

  Jörgen L’s last blog post..Måste inte författare vara läskunniga?

 • Jörgen. Din analogi med bilar stämmer med pro’s & n00b’s delen men den stämmer inte när det gäller teknikens nyhet: när det gäller bilar är i princip 99 % ”natives” – varje ny bil är bara en adaption av Henry Fords skapelse. Ditt och Antons perspektiv är, just som du påpekar, mer programmerarens än mitt – marknadsförarens. Så jag lovar: för att utveckla marknadsföring i sociala medier är den här teorin mycket matnyttig. Vi har också redan påpekat: genom att lägga till Antons adaption, att det inte är så enkelt att bara prata om åldern som särskiljande för hur någon gillar teknik. Det som är intressant är också tanken på att separera immigrantgruppen (se min förra postning)

 • Jörgen. Din analogi med bilar stämmer med pro’s & n00b’s delen men den stämmer inte när det gäller teknikens nyhet: när det gäller bilar är i princip 99 % ”natives” – varje ny bil är bara en adaption av Henry Fords skapelse. Ditt och Antons perspektiv är, just som du påpekar, mer programmerarens än mitt – marknadsförarens. Så jag lovar: för att utveckla marknadsföring i sociala medier är den här teorin mycket matnyttig. Vi har också redan påpekat: genom att lägga till Antons adaption, att det inte är så enkelt att bara prata om åldern som särskiljande för hur någon gillar teknik. Det som är intressant är också tanken på att separera immigrantgruppen (se min förra postning)

 • JET

  Det är säkert skitlöjligt att jag hänger upp mig på det men jag hade faktiskt väldigt svårt att läsa texten tills jag insåg att noob’s och pro’s skulle vara noobs och pros.

 • JET

  Det är säkert skitlöjligt att jag hänger upp mig på det men jag hade faktiskt väldigt svårt att läsa texten tills jag insåg att noob’s och pro’s skulle vara noobs och pros.

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Transparens kräver mod()

 • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » BEFRIAD ZON: Vem bryr sig om sociala medier? Behovet av guidning i paradigmskiftet som sker.()

 • Pingback: Niclas “Deeped” Strandh » Blog Archive » All marknadskommunikation är viral()

 • Pingback: Deepedition » Byt en bok och var social()

 • Pingback: All marknadskommunikation är viral — Niclas Strandh DigitalPR()

 • Pingback: Immigranter, chokladbollar och andra farliga metaforer | Third Opinion()