Tre förbjudna saker

Det finns tre saker man inte ska skriva om ifall man har en något avvikande åsikt gentemot den populistiskt drivna opinionen:

Brott och straff
Att försöka föra fram den normala synen att någon är oskyldig tills motsatsen bevisats innebär att vissa går igång och förklarar att det är respektlöst mot offrens familjer. Att försöka föra fram det faktum att ett avtjänat straff ska innebära att brottet inte längre är aktuellt är idag obsolet.

Klimatförändringar och miljö
Att försöka fördjupa diskussionen runt klimatförändringar innebär att annars intellektuellt redliga personer går igång. Att visa på den strukturella komplexitet som ligger i hela diskussionen (naturliga fluktuationer i klimat kontra människoskapade förändringar) är ofta meningslöst eftersom det är en klimattrend i dagens Sverige. Att försöka lägga till kunskap som går utanpå kvällstidningarnas ytligheter är som att hälla vatten på en gås och bensin på en eld.

Pedofili
Att försöka att skilja mellan pedofili som en läggning och de personer med läggningen som faktiskt utövar den genom att begå brott innebär att hela den politiskt korrekta lobbyn av haters rör sig i samma riktning. Att försöka påpeka att det inte bara är män som utnyttjar barn är kört – enligt populistiskt synsätt så kan inte kvinnor utnyttja barn. Att försöka visa på att samma argument som idag demoniserar pedofiler användes mot homosexuella för bara tjugofem år sedan (och av vissa kristna används än idag) innebär att man får springa gatlopp (det är fan tur att Blogge Bloggelito springer så fort :)). Ja, jag anser att pedofili är en läggning. Nej, jag anser inte att den ska utövas. Och framförallt ogillar jag att sammanblandningen innebär att man förbjuder tankar.
Uppdatering: en jävligt bra text finns hos Thomas Tvivlaren – Barnporrens respektabla profitörer

Det som skrämmer mig är den snabba utveckling av generalismer som innebär att vissa personer eller grupper demoniseras på ett aldrig tidigare upplevt sätt. Och att många i mitt tycke intellektuella och intelligenta personer hänger på tåget. Så även jag i vissa fall, vilket alltid för mig till eftertänksamhet över hur lätt det är att falla för ett populistiskt medietryck.

Andra om: , , , , , , , ,