Sommar i bloggarland

Det verkar som sommaren slagit till med full kraft mot bloggarlandet. Andelen kommentarer har sjunkit med flera hundra procent sedan solen tittade fram och vräkte ner sina brännande cancerogena UV-strålar över Sverige. Och andelen bloggpostningar bland de personliga bloggarna har minskat misstänkt. Som om någon fimpat mina RSS-prenumerationer utan att jag märkt det. Eller märkt det har jag ju uppenbarligen.

För att vara något mer seriös så funderar jag om det inte är så att bloghypen kommer att dö i sommar. Jag gissar att rätt många bloggar kommer att vara obsoleta framåt september. Ouppdaterade. Som jag påpekade när hypen drog igång förra året så kommer det i slutänden vara de mest dedikerade som fortsätter efter att ”alla-ska-blogga”-trenden faller ihop och alla fåren går vidare till nästa hippa buzz-grej.

Samtidigt så verkar det vara så att bloggandet av en något äldre del av internetanvändarna har blivit en social network-grej. När många tröttnade på fjortisar som dök upp på Lunarstorm och härjade, ledsnade på alla sexförslag som kom upp via Spraydate eller kände att Helgon blev väl mycket intellektuella sextonåriga brudar kom bloggen att fungera som ett andningshål. Fördelarna är en större kontroll på både kommentarer (om man vill) men också på vad man skriver.

Det som också hänt i bloggosfären är att fler och fler tröttnat på dagbokandet och snarare skapat vad jag kallar ”konceptbloggar” – helt enkelt att det går åt samma håll som med ”hemsidorna”. I början skulle alla skaffa sig en ”vanity”-sida med texter om sig själv, bilder på sin katt och några dikter. Men efterhand dog det ut – och fler började inse att den nya tekniken kunde användas för att skriva om olika specifika intressen eller att skapa personliga ”länkfarmar”. Eller starta sin egen tidning. Samma sak händer nu i blogglandet. —–

 1. Kanske det irriterande adwaret SpyQuake som inte var lätt att bli av med… []
 • Antira

  jag tror som du, många kommer nog att sluta blogga. men dom som jag läser, dvs dom son är bra tror jag är skribenter och författare som har ett driv i sig att dom måste skriva, så dom kommer att finnas kvar. hoppas jag.

 • Peter Käck

  Jag har ju bara hållit på sedan september (och av en ren slump dessutom) och har ännu inte hittat helt rätt med vad jag ska fylla bloggen med. Det kommer väl… kan man anta.

 • Peter Käck

  Förresten. Kolla:

  http://eepybird.com/dcm1.html

  Det där kommer du att gilla. Män i vita rockar som gör experiment med drycker.

 • Antira

  jag tror som du, många kommer nog att sluta blogga. men dom som jag läser, dvs dom son är bra tror jag är skribenter och författare som har ett driv i sig att dom måste skriva, så dom kommer att finnas kvar. hoppas jag.

 • Peter Käck

  Jag har ju bara hållit på sedan september (och av en ren slump dessutom) och har ännu inte hittat helt rätt med vad jag ska fylla bloggen med. Det kommer väl… kan man anta.

 • Peter Käck

  Förresten. Kolla:

  http://eepybird.com/dcm1.html

  Det där kommer du att gilla. Män i vita rockar som gör experiment med drycker.

 • N|.

  *ler*
  Det skrev jag om för flera timmar sen :)
  http://researcher.se/archives/2006/06/the-mentos-experience/

 • N|.

  *ler*
  Det skrev jag om för flera timmar sen :)
  http://researcher.se/archives/2006/06/the-mentos-experience/

 • spraydejt ingen bra ide, blogg bättre allstå?

 • spraydejt ingen bra ide, blogg bättre allstå?

 • Christian

  Min blogg har överlevt både det ena och det andra, så jag blir nog kvar. Konceptet är jag själv. Läsaren är mamma.

 • A,

  Blogghajpen dog den dagen jag gick på den… :)
  Har svårt för nyheter, startsträckan är lång, behöver tid för att vänja mig. Och så till slut – när jag äntligen börjat gilla nåt – har det blivit hopplöst omodernt.

 • Pingback: Beta Alfa 2.0 » Het sommar gör bloggsfären sval för gott?()

 • ML

  Hahha Helgon ja, vilken klassiker. Jag hade en date via Helgon en gång.

 • ML

  Det var inte hon ;)

 • Christian

  Min blogg har överlevt både det ena och det andra, så jag blir nog kvar. Konceptet är jag själv. Läsaren är mamma.

 • A,

  Blogghajpen dog den dagen jag gick på den… :)
  Har svårt för nyheter, startsträckan är lång, behöver tid för att vänja mig. Och så till slut – när jag äntligen börjat gilla nåt – har det blivit hopplöst omodernt.

 • N|.

  A. Det är det som gör dig så charmig och alla oss så förälskade i dig ;)

 • N|.

  A. Det är det som gör dig så charmig och alla oss så förälskade i dig ;)

 • N|.

  Se hur det gick ;)

 • ML

  Hahha Helgon ja, vilken klassiker. Jag hade en date via Helgon en gång.

 • N|.

  Se hur det gick ;)

 • ML

  Det var inte hon ;)

 • N|.

  Just det jag menade :D

 • N|.

  Just det jag menade :D

 • men egentligen så är det ju ganska friskt att folk tappar takten under sommaren, är ute, umgås och lever livet utanför internet.

  däremot är det ganska mysko när man tittar i media. de flesta tidningar har knappt några nyheter!

 • men egentligen så är det ju ganska friskt att folk tappar takten under sommaren, är ute, umgås och lever livet utanför internet.

  däremot är det ganska mysko när man tittar i media. de flesta tidningar har knappt några nyheter!

 • N|.

  Lisa menar med andra ord att undertecknad är en sorglig prick ;)

 • N|.

  Lisa menar med andra ord att undertecknad är en sorglig prick ;)

 • Du har säkert rätt. Tonåringar är:
  – trendkänsliga
  – oftast inte särskilt intressanta
  – rampljuslystna

  Så när något nytt blir hippt och de märker att ingen orkar läsa deras gnäll om läxor eller att de inte har något att skriva om men gör det ändå, vilket i sin tur leder till att rampljuset är släckt för deras del, så kommer de att dra vidare i sin eviga jakt på sina ”15 minutes of fame”

 • Du har säkert rätt. Tonåringar är:
  – trendkänsliga
  – oftast inte särskilt intressanta
  – rampljuslystna

  Så när något nytt blir hippt och de märker att ingen orkar läsa deras gnäll om läxor eller att de inte har något att skriva om men gör det ändå, vilket i sin tur leder till att rampljuset är släckt för deras del, så kommer de att dra vidare i sin eviga jakt på sina ”15 minutes of fame”

 • N|.

  Vem har pratat om tonåringar? ;)

 • N|.

  Vem har pratat om tonåringar? ;)

 • Lite självsanering hade inte skadat. Jag skulle nog egentligen behöva sanera mig själv, men jag är sannolikt för envis för det…

 • Lite självsanering hade inte skadat. Jag skulle nog egentligen behöva sanera mig själv, men jag är sannolikt för envis för det…

 • japp, attans sorglig. ungefär lika sorglig som jag som sitter och planerar att IMORGON ska jag minsann bada…och undrar varför besöksantalet har blivit 1/3. kan det vara för att de alla är och badar?

 • japp, attans sorglig. ungefär lika sorglig som jag som sitter och planerar att IMORGON ska jag minsann bada…och undrar varför besöksantalet har blivit 1/3. kan det vara för att de alla är och badar?

 • Pingback: Åsiktstorped » Må bloggdöden rädda intressant.se()

 • Själv går jag lite på halvfart just nu, men hoppas och tror att jag orkar fortsatta blogga. För mig är bloggandet gymnastik för hjärnan. Och när man läser med lite urskiljning hittar man ju mängder av begåvade människor och intressanta saker.

 • Själv går jag lite på halvfart just nu, men hoppas och tror att jag orkar fortsatta blogga. För mig är bloggandet gymnastik för hjärnan. Och när man läser med lite urskiljning hittar man ju mängder av begåvade människor och intressanta saker.

 • Pingback: DEEP|EDITION » Blog Archive » Jag får rätt()