Gammelpolitikerna försöker detronisera det nya

Jag insåg idag, när jag läste en tweet från Kent Persson och läste hans Newsmill-artikel, att Piratpartiet är ungefär för politiken vad sociala medier varit för gammelmedia: något nytt, något man måste försöka kväsa, något som inte går att sätta in i det gamla traditionella strukturerna. För det är oerhört intressant och faktiskt lite stötande när man får läsa Kent Perssons ord om vad som är viktigt:

På frågor om stora politiska ämnen som euron, jobben, ekonomin, jordbruk, miljö och fredsfrågor är svaret att piratpartiet inte har någon uppfattning.

För enligt Kent Persson är integritetsfrågan inte någon stor fråga. Det fascinerar mig att så många, oftast annars genomtänkta och smarta personer, är beredda att sälja ut integritetsfrågan för vård, omsorg och skola-frågor: det som är det traditionellas vanligaste frågor. Saker som frihet, integritet och yttrandefrihet tar man som så självklart att de uppenbarligen blivit icke-frågor för traditionella politiker.

Eller vi kanske ska kalla det “gammelpolitik” – precis som traditionella medier fick bli gammelmedia. Det är precis samma saker som händer: Perssons uppmaning om att PP ska “granskas” och ge svar på vad de anser om euron, om jordgubbarnas storlek och om de väljer röd, blå eller grön sida är mycket viktigare än att för moderaten Persson inse att PPs framgång handlar om att människor är trötta på att han och hans gelikar säljer ut grundläggande mänskliga rättigheter till storföretagen, för terrorrädslan och för att inte förlora kontrollen över tanken hos människor.

Kent Persson och många fler kommer att följa efter och begära att Engström, Falkvinge och andra PP-företrädare ska svara på var de står i “de stora frågorna” är att försöka slå undan benen på en politisk rörelse som är på riktigt en gräsrotsrörelse, ett mikroengagemang på samma sätt som Obama valde att öppna för, en ny politik som de gamla strukturerna inte kan härbärgera. Så man väljer att försöka detronisera den. Avväpna genom att använda enligt mig rejält grova anklagelser om okunskap – Federleys tweet är intressant på många sätt:

Christian Engström (pp) har verkligen noll koll på EU. En röst på honom är en röst i toaletten.

Vad vi ser i diskussionen runt Piratpartiet är två saker:

 • Oviljan från gammelpolitiken att förstå vad Piratpartiet faktiskt diskuterar: fildelning är inte Frågan utan endast en sorts symbol för det kluster av frågor om personlig integritet, om frihet, om internet som kommit fram i samband med ACTA, IPred, FRA och Telekomfördraget. Helt enkelt så förstår oerhört få att det som håller på att hända, den ödesfråga som många ser som icke-stor kommer att vända allt över ända.
 • Precis som för gamla journalister, mediamakthavare och Bonniermoguler så har de traditionella partierna, gammelpolitikerna, svårt för att ta det faktum att människor börjat att tänka själva, och skaffat sig plattformar för att säga det. Uppenbarligen är demokrati bra så länge det kan kontrolleras av partistrukturer, politruker och sakkunniga.

Jag håller fast vid min ståndpunkt men jag kan lugnt säga att personer som Kent Persson får det att klia i mig över att överge min autonomi.

Uppdatering: jag har skrivit om det utifrån sociala medier som demokratiskt verktyg här. Och Hartmans uppmaning är oerhört kontroversiell.

 • Det är skönt att läsa nån som inte kallar sig pirat men som ändå förstår vad det handlar om.

  Tack och lov tror jag inte att misskrediteringsförsöken biter, med tanke på att personerna som försöker har ungefär noll trovärdighet i målgruppen.

  Apropå gammelpolitik. Inför riksdagsvalet 2010 måste vi (= alla som förstår sig på sociala medier) fundera på hur ett eventuellt nypolitiska riksdagsplatser för pp skulle kunna omsättas i förändringar i riksdagens arbete, i syfte att underlätta svärmarbete kring nya lagförslag. Samma sak gäller såklart hur man kan bidra till att exponera EUs arbete på ett format som lämpar sig bättre för bearbetning i sociala medier. Något att återkomma till.

  Mikael Nilsson’s last blog post..Idag skriver jag på SvD Brännpunkt om censur av Pirate Bay

 • Det är skönt att läsa nån som inte kallar sig pirat men som ändå förstår vad det handlar om.

  Tack och lov tror jag inte att misskrediteringsförsöken biter, med tanke på att personerna som försöker har ungefär noll trovärdighet i målgruppen.

  Apropå gammelpolitik. Inför riksdagsvalet 2010 måste vi (= alla som förstår sig på sociala medier) fundera på hur ett eventuellt nypolitiska riksdagsplatser för pp skulle kunna omsättas i förändringar i riksdagens arbete, i syfte att underlätta svärmarbete kring nya lagförslag. Samma sak gäller såklart hur man kan bidra till att exponera EUs arbete på ett format som lämpar sig bättre för bearbetning i sociala medier. Något att återkomma till.

  Mikael Nilsson’s last blog post..Idag skriver jag på SvD Brännpunkt om censur av Pirate Bay

 • Gammelpolitik! Taget, det kommer ett inlägg omdet imorgon, men först jag sova. Keep up the good work.

  Göran Widham’s last blog post..Men va fan!

 • Gammelpolitik! Taget, det kommer ett inlägg omdet imorgon, men först jag sova. Keep up the good work.

  Göran Widham’s last blog post..Men va fan!

 • Nilsson: Men deeped skrev ju bara häromdagen att han förvisso inte tänkte bli piratpartist, men undrade om han fick kalla sig ”pirat” bara. Eller minns jag fel?

  Joshua_Tree’s last blog post..Kulturfyran

 • Nilsson: Men deeped skrev ju bara häromdagen att han förvisso inte tänkte bli piratpartist, men undrade om han fick kalla sig ”pirat” bara. Eller minns jag fel?

  Joshua_Tree’s last blog post..Kulturfyran

 • Pingback: First we take… — Niclas Strandh digitalPR, creative planning och sociala mediestrategier()

 • Det är den sortens politiker som borde tvingas svara på frågan om varför de helt uppenbart hyser föreställningen att integritet, frihet och yttrandefrihet inte är oundgängliga för alla de andra politiska funktionerna–det är ju de som är fundamentet för att det alls ska vara någon mening att börja diskutera frågor som ekonomi, jobb, miljö osv. De konventionella partierna får ju ta på sig skulden för att det dyker upp sådana ”enfråge”-partier. De har ju inte ens insett att de har missat något viktigt!

  zooey’s last blog post..och härmed upphöjer jag mig till skyarna

 • Det är den sortens politiker som borde tvingas svara på frågan om varför de helt uppenbart hyser föreställningen att integritet, frihet och yttrandefrihet inte är oundgängliga för alla de andra politiska funktionerna–det är ju de som är fundamentet för att det alls ska vara någon mening att börja diskutera frågor som ekonomi, jobb, miljö osv. De konventionella partierna får ju ta på sig skulden för att det dyker upp sådana ”enfråge”-partier. De har ju inte ens insett att de har missat något viktigt!

  zooey’s last blog post..och härmed upphöjer jag mig till skyarna

 • Ja det är verkligen fascinerande att se gammelpolitikerna (jag älskar verkligen ordet) plötsligt ta till de gammelpolitiska (verkligen altså) retoriska knepen för att i elfte timmen bekämpa det parti som de hittills har försökt tiga ihjäl.

  Om de ska följa samma protokoll som gällde för Fi så borde de nu också plötsligen bli alldeles förfärligt integritetsivrande. Men det lär ju bli rätt svårt för dem. Kanske för svårt. Inte ens Federley har ju torrt på fötterna, ens FRA-frågan och ännu mindre i Ipred 2-frågan.

  Därför kommer angreppen gälla det begränsade partiprogrammet, och motviljan mot att välja sida innan valet. Gammelpolitikerna har väldigt, väldigt svårt att förstå att den här sakfrågan är otroligt mycket större än att rymmas på höger-vänster-skalan.

  Du är så välkommen att överge automomin närhelst du känner för det Niclas. Jag skulle älska att få lägga upp din nuna på http://piratpartister.se – även om du inte tar steget till medlemsskap utan bara uttalar ett beslut att rösta PP i EU-parlementsvalet eller på vilket annat sätt som helst faktiskt.

  Nikke Lindqvist’s last blog post..Kom ut som piratpartist du också

 • Ja det är verkligen fascinerande att se gammelpolitikerna (jag älskar verkligen ordet) plötsligt ta till de gammelpolitiska (verkligen altså) retoriska knepen för att i elfte timmen bekämpa det parti som de hittills har försökt tiga ihjäl.

  Om de ska följa samma protokoll som gällde för Fi så borde de nu också plötsligen bli alldeles förfärligt integritetsivrande. Men det lär ju bli rätt svårt för dem. Kanske för svårt. Inte ens Federley har ju torrt på fötterna, ens FRA-frågan och ännu mindre i Ipred 2-frågan.

  Därför kommer angreppen gälla det begränsade partiprogrammet, och motviljan mot att välja sida innan valet. Gammelpolitikerna har väldigt, väldigt svårt att förstå att den här sakfrågan är otroligt mycket större än att rymmas på höger-vänster-skalan.

  Du är så välkommen att överge automomin närhelst du känner för det Niclas. Jag skulle älska att få lägga upp din nuna på http://piratpartister.se – även om du inte tar steget till medlemsskap utan bara uttalar ett beslut att rösta PP i EU-parlementsvalet eller på vilket annat sätt som helst faktiskt.

  Nikke Lindqvist’s last blog post..Kom ut som piratpartist du också

 • @Nikke Lindqvist – Det kommer jag inte. Jag lär göra som jag gjort hittills: blankrösta.

  @zooey – Problemet för gammelpolitiken är att de inte insett att det är en ny värld, en ny medievärld. De skulle aldrig kunnat ta i de här frågorna eftersom det skulle inneburit att deras strukturer rämnade. De var körda från början.

 • @Nikke Lindqvist – Det kommer jag inte. Jag lär göra som jag gjort hittills: blankrösta.

  @zooey – Problemet för gammelpolitiken är att de inte insett att det är en ny värld, en ny medievärld. De skulle aldrig kunnat ta i de här frågorna eftersom det skulle inneburit att deras strukturer rämnade. De var körda från början.

 • Samma sak hände med Junilistan.

  När riksdagspartierna och media inte kunde placera dom antingen som höger eller vänster på den politiska kartan så blev de ihjältigna istället.

  De kan helt enkelt inte… eller förlåt, de VILL inte frångå den gamla höger/vänsterskalan för då kanske folk upptäcker att man kan plocka russinen ur kakan hos både blått och rött.

  Marknadsekonomi OCH socialt ansvar.

 • Samma sak hände med Junilistan.

  När riksdagspartierna och media inte kunde placera dom antingen som höger eller vänster på den politiska kartan så blev de ihjältigna istället.

  De kan helt enkelt inte… eller förlåt, de VILL inte frångå den gamla höger/vänsterskalan för då kanske folk upptäcker att man kan plocka russinen ur kakan hos både blått och rött.

  Marknadsekonomi OCH socialt ansvar.

 • Inser ju att jag borde ha skrivit förra kommentaren här istället!
  Suck!
  Så blir det när man börjar läsa ikapp i ”fel” ände.

  ”Gammelpolitikerna” härmed snott!
  Integritetsfrågan ÄR och förblir den tyngsta frågan!

  Nina’s last blog post..Var rädd om ditt “nu”!

 • Inser ju att jag borde ha skrivit förra kommentaren här istället!
  Suck!
  Så blir det när man börjar läsa ikapp i ”fel” ände.

  ”Gammelpolitikerna” härmed snott!
  Integritetsfrågan ÄR och förblir den tyngsta frågan!

  Nina’s last blog post..Var rädd om ditt “nu”!

 • Jag fortsätter väl trots att det känns fel att skriva om det här på din blogg.
  Men jag vet inte var man ska vända sig? Det finns ingen ansvarig ingen som står för föraktet, censuren, empatilösheten, tystnaden lller har lust att förklara vad det är som händer.

  För mig blir det fullkomligt sjukt att ni samtidigt diskuterar fri och rättigheter. När mina fri och rättigheter tagits ifrån mig. Hur ni kan anse er trovärdiga när ni totalt struntar i andras rätt att uttala sig eller visar någon som helst respekt. Är för mig ofattbart. Det enda svar jag fått under alla månaderna är att jag ska presentera något annorlunda? Det utan att någon förklarat vad det är och vad jag ska ändra på? Sen kan man fråga sig vad det skulle göra för skillnad då länkningarna tagits bort till mina inlägg sen det här presenterades första gången.

  Det känns nästan sjukligt att behöva skriva det här på din blogg. Men det är nog ännu sjukare att inte någon vill komma med en förklaring.

  mvh

  Jonas’s last blog post..Ett Twitter Admin konto Hackat

 • Jag fortsätter väl trots att det känns fel att skriva om det här på din blogg.
  Men jag vet inte var man ska vända sig? Det finns ingen ansvarig ingen som står för föraktet, censuren, empatilösheten, tystnaden lller har lust att förklara vad det är som händer.

  För mig blir det fullkomligt sjukt att ni samtidigt diskuterar fri och rättigheter. När mina fri och rättigheter tagits ifrån mig. Hur ni kan anse er trovärdiga när ni totalt struntar i andras rätt att uttala sig eller visar någon som helst respekt. Är för mig ofattbart. Det enda svar jag fått under alla månaderna är att jag ska presentera något annorlunda? Det utan att någon förklarat vad det är och vad jag ska ändra på? Sen kan man fråga sig vad det skulle göra för skillnad då länkningarna tagits bort till mina inlägg sen det här presenterades första gången.

  Det känns nästan sjukligt att behöva skriva det här på din blogg. Men det är nog ännu sjukare att inte någon vill komma med en förklaring.

  mvh

  Jonas’s last blog post..Ett Twitter Admin konto Hackat

 • Om någon skulle komma på att dom som får lida för det här faktiskt är vanliga människor liksom jag. och att även vanliga människor faktiskt också har känslor även fast de är fattiga. Om inte annat så är det åtminstone värda en förklaring om varför de måste få fortsätta fara illa. Sen är jag själv intresserad av att få veta andledningen till den här sadistiska attityden? och hur alla rättfärdigar ett lagbrott mot de allra svagaste i samhället. Om vi inte kan ge de allra sämst ställda i Sverige vad lagen säger. Hur ska vi då motivera dom att följa den i andra avseenden?

  Hur motiverar alla som anser att det här måste censureras att detmot lagen införts en norm. Som inte gör någon åtskillnad ifall den bistånds behövande är sjuk och hemma 24/7 men ändå får samma norm som den som sitter på jobb torg det mesta av sin vaknatid?

  Värst är det här för ensamstående med ett barn. Där mamman är hemma 24/7 med barnet. Som då inte är i närheten av vad som behövs i bistånd för elförbrukning.

  Att normen är fruktansvärt fel och dels snedfördelar mängden. och normen ger alla familjer under 4a peroner allt för lite. Så tar den inte heller hänsyn till om familjen är hemma dygnet runt eller en timme i veckan. De flesta här måste nog anse att el är livsavgörande och att med skälig levnadsnivå menas att man bör få det man behöver för att klara sin livsföring. och upp till en fjärdedel av det är inte skäligt.

 • Om någon skulle komma på att dom som får lida för det här faktiskt är vanliga människor liksom jag. och att även vanliga människor faktiskt också har känslor även fast de är fattiga. Om inte annat så är det åtminstone värda en förklaring om varför de måste få fortsätta fara illa. Sen är jag själv intresserad av att få veta andledningen till den här sadistiska attityden? och hur alla rättfärdigar ett lagbrott mot de allra svagaste i samhället. Om vi inte kan ge de allra sämst ställda i Sverige vad lagen säger. Hur ska vi då motivera dom att följa den i andra avseenden?

  Hur motiverar alla som anser att det här måste censureras att detmot lagen införts en norm. Som inte gör någon åtskillnad ifall den bistånds behövande är sjuk och hemma 24/7 men ändå får samma norm som den som sitter på jobb torg det mesta av sin vaknatid?

  Värst är det här för ensamstående med ett barn. Där mamman är hemma 24/7 med barnet. Som då inte är i närheten av vad som behövs i bistånd för elförbrukning.

  Att normen är fruktansvärt fel och dels snedfördelar mängden. och normen ger alla familjer under 4a peroner allt för lite. Så tar den inte heller hänsyn till om familjen är hemma dygnet runt eller en timme i veckan. De flesta här måste nog anse att el är livsavgörande och att med skälig levnadsnivå menas att man bör få det man behöver för att klara sin livsföring. och upp till en fjärdedel av det är inte skäligt.

 • Pingback: Dags för (s)amarbete med piratpartiet | Thomas Hartman | In The Pendent()

 • Pingback: En gammelpolitiker tillåter sig att tycka till… « Kent Persson (m) blogg()

 • Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Gammelpolitiker i en ny värld()

 • Pingback: Doktor Spinn kommenterar - 2009-05-04 | Doktor Spinn()

 • Gammelpolitik? Första, andra…såld till den där trotsiga pöbeln som kallar sig för bloggosfär! :)

  Federleys visdomsord #564: ”Christian Engström (pp) har verkligen noll koll på EU. En röst på honom är en röst i toaletten.”

  Jag gillar verkligen när helt aningslösa människor skjuter dum-dumkulor i glashus för är det någon som vet mer än andra hur man slänger bort sina röst så nog är det väl den som 2006 röstade på Fegerley för att sätta fokus på integritet- och frihetsfrågor? På de rösterna biter knappast Klorin härvidlag…

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Googlebror ser dig!

 • Gammelpolitik? Första, andra…såld till den där trotsiga pöbeln som kallar sig för bloggosfär! :)

  Federleys visdomsord #564: ”Christian Engström (pp) har verkligen noll koll på EU. En röst på honom är en röst i toaletten.”

  Jag gillar verkligen när helt aningslösa människor skjuter dum-dumkulor i glashus för är det någon som vet mer än andra hur man slänger bort sina röst så nog är det väl den som 2006 röstade på Fegerley för att sätta fokus på integritet- och frihetsfrågor? På de rösterna biter knappast Klorin härvidlag…

  Thomas Tvivlaren’s last blog post..Googlebror ser dig!

 • Per M

  Debatten börjar något ta sig en onyanserad tramstoning, man skulle kunna säga. Gammelpolitiker, en sån där tönt som vill ta ansvar och driva samhället framåt. Vilken nolla. Gammelpolitiker epitet bör ju iså fall ha en motpol, ny politiker. en fräsch nolla som inte orkar ta ansvar för mer än sina egna intressen. Orkar inte bry sig om att sina medmänniskor…………. vore det inte en lite förenklad pajkastningsbild. Gammelpolitiker, trams. börja snacka om ideologier istället deep för det vet jag att du är bra på. Det här är ju bara larv och lite billiga poänger och travestering på gammelmedia. Miljöpartiets språkrör var fräsha nypolitiker för 20 år sedan, även de insåg rätt snabbt att det handlar om mycket om man vill vara politiker. Men dom verkar lyckas rätt bra med att förena tex motstånd mot FRA kontra politiskt ansvar.

  Det finns med andra ord politiker. bra och dåliga. Men bara för att man håller politiskt ansvar högt behöver man ju inte vara en tråkmåns.

  Det bästa som hänt dock sedan hedenhös och per albins dagar är bloggandet, sociala medier och internet. Det öppnar upp för den politiker som förstår sitt eget bästa, nämligen att diskutera med folk, föra ut sina åsikter till beskådan(varudeklaration) människors möjlighet att påverka har ökat betydligt och vi kan nog säga att demokratin har fått sig en knuff framåt. Det ger oanade möjligheter att bedriva en politik som ligger väljarna och medborgarna närmare. Tyvärr så har väl inte politiker i stort fattat vidden av den här möjligheten och skräms säkert av att bli betraktade för det de egentligen tycker och står för. Har en säregen känsla av att de sociala medierna kommer att få en allt större genomslagskraft i framtidens demokrati. Men gammel………. njae har sett åttioåringar blogga och debattera.

  Det enda jag kan förlika mig med igammelpolitikerköret är att de som väljer att ställa sig utanför den digitala världen och tro att man överlever i ett styrelserum och slutna sällskap lär bli långvariga som Facit. Men politiskt ansvar lär fortfarande komma att utkrävas av den röstande befolkningen tills nästa steg i demokratin tas om det tas nya steg.

  Nästa fråga man kan fundera över, om nu det är så att samtliga partier ska tåla någon form av granskning, varför ska då pp få någon form av bomulls behandling. Deras huvudinriktning är dock oerhört intressant och viktigt, men även resten måste tåla någon form av granskning.

 • Per M

  Debatten börjar något ta sig en onyanserad tramstoning, man skulle kunna säga. Gammelpolitiker, en sån där tönt som vill ta ansvar och driva samhället framåt. Vilken nolla. Gammelpolitiker epitet bör ju iså fall ha en motpol, ny politiker. en fräsch nolla som inte orkar ta ansvar för mer än sina egna intressen. Orkar inte bry sig om att sina medmänniskor…………. vore det inte en lite förenklad pajkastningsbild. Gammelpolitiker, trams. börja snacka om ideologier istället deep för det vet jag att du är bra på. Det här är ju bara larv och lite billiga poänger och travestering på gammelmedia. Miljöpartiets språkrör var fräsha nypolitiker för 20 år sedan, även de insåg rätt snabbt att det handlar om mycket om man vill vara politiker. Men dom verkar lyckas rätt bra med att förena tex motstånd mot FRA kontra politiskt ansvar.

  Det finns med andra ord politiker. bra och dåliga. Men bara för att man håller politiskt ansvar högt behöver man ju inte vara en tråkmåns.

  Det bästa som hänt dock sedan hedenhös och per albins dagar är bloggandet, sociala medier och internet. Det öppnar upp för den politiker som förstår sitt eget bästa, nämligen att diskutera med folk, föra ut sina åsikter till beskådan(varudeklaration) människors möjlighet att påverka har ökat betydligt och vi kan nog säga att demokratin har fått sig en knuff framåt. Det ger oanade möjligheter att bedriva en politik som ligger väljarna och medborgarna närmare. Tyvärr så har väl inte politiker i stort fattat vidden av den här möjligheten och skräms säkert av att bli betraktade för det de egentligen tycker och står för. Har en säregen känsla av att de sociala medierna kommer att få en allt större genomslagskraft i framtidens demokrati. Men gammel………. njae har sett åttioåringar blogga och debattera.

  Det enda jag kan förlika mig med igammelpolitikerköret är att de som väljer att ställa sig utanför den digitala världen och tro att man överlever i ett styrelserum och slutna sällskap lär bli långvariga som Facit. Men politiskt ansvar lär fortfarande komma att utkrävas av den röstande befolkningen tills nästa steg i demokratin tas om det tas nya steg.

  Nästa fråga man kan fundera över, om nu det är så att samtliga partier ska tåla någon form av granskning, varför ska då pp få någon form av bomulls behandling. Deras huvudinriktning är dock oerhört intressant och viktigt, men även resten måste tåla någon form av granskning.

 • Per M

  @deeped – Du har ju inte alltid blankröstat, men som sagt. En blankröst är ju även det ett ställningstagande. Ett gynnande av mindre goda krafter tex

 • Per M

  @deeped – Du har ju inte alltid blankröstat, men som sagt. En blankröst är ju även det ett ställningstagande. Ett gynnande av mindre goda krafter tex

 • @Per M: intressant att få höra att du här då avslöjar att jag inte gjort det. Hur vet du det? Det blir riktigt skumt då du varit rösträknare och liknande på den lokal där jag röstat genom åren. Är det helt enkelt så att röstningsförfarandet inte är hemligt?

 • @Per M: intressant att få höra att du här då avslöjar att jag inte gjort det. Hur vet du det? Det blir riktigt skumt då du varit rösträknare och liknande på den lokal där jag röstat genom åren. Är det helt enkelt så att röstningsförfarandet inte är hemligt?

 • Pingback: Deepedition » Piratpartiet är något helt annat än förut()