Nej, mikrobloggen dödar inte bloggen

Mikrobloggandet har tagit ett rejält steg i Sverige de senaste månaderna. Liksom att såväl Twitter som andra lifestreamingtjänster ökat globalt sett. En markant trafikökning av användningen av Twitter i samband att Obama svors in. Många svenskar har redan testat på det – mikrobloggandet är i princip samma sak som att uppdatera statusen på Facebook – särskilt nu när Facebook lagt till kommentarsmöjligheten på en användares status – och även lagt till en favoritfunktion liknande Twitters favorites och Friendfeeds Like. Kommer Facebook att äta upp Twitter?

Twitter är det fr a politiker, politiska tyckare och ledarskribenter mfl som plötsligt börjat att använda tjänsten fr a genom ”hashtaggen”/kanalen #svpt (som betyder svenskar på Twitter). Jonas L har låtit sin tjänst Bloggy.se bli publik och eftersom den av Google ägda tjänsten Jaiku mer och mer känns styvmoderligt behandlad (vissa hoppas fortfarande) av såväl Google som av sina skapare har det skett en övergång av de som använt Jaiku mest till både Twitter men fr a till Bloggy.se. Twingly har skapat en söktjänst för mikrobloggar och den spännande tjänsten Brandstalking.com kommer att handla om att kunna söka vad som sägs om ens varumärke i alla kanaler.

Skillnaden mellan de olika tjänsterna är stora – tar man Bloggy så har Jonas petat in alla funktioner som tänkas kan – det är mer av en community än en ren mikroblogg: diskussionsmöjligheterna är mer traditionella där kommentarerna till en postning sitter i en traditionell ordning. Twitter är tvärtom (läs gärna Twitter på svenska eller Marks guide)- den är i sin grundform extremt avskalad och att följa en diskussion på Twitter är att tänka tvärtom: ofta blir det att man följer den baklänges – vilket man efter ett tag inser är rätt effektivt. Fördelen för Twitter är att det finns mängder av ”mashups” och tredjepartslösningar – applikationer som man kan använda sig av för att söka, för att finna gelikar att följa, se geografiska delar, bygga in det i sin blogg mm. Det har varit en mängd diskussioner om vilken plattform som är bäst – i mitt tycke lika produktiva diskussioner (läs; sandlåda) som att diskutera om SAAB eller Volvo är bäst, eller om det är mer effektivt att cykla eller att gå. Allt handlar om tycke och smak, sätt att använda en tjänst liksom vilket mål man har för sin användning av den. Gillar man att diskutera mycket och slippa hålla sig inom ramen 140 tecken – då är Bloggy det självklara valet. Är man mer intresserad av att läsa korta nyheter, diskutera med korta inpass (konstant 140 tecken – en utmaning) och fr a ha möjligheten att få ett internationellt perspektiv – då är Twitter grejen.

Förklaringarna till hur man använder en mikroblogg är många – bland annat har Bloggy blivit omskriven i dagens DN. En del går så långt att man menar att mikrobloggen kommer att döda bloggen. Andra ser att bloggandet förändras men att nya tjänster tar den plats som bloggen förut hade.

Att utropa bloggens död är lite naivt – det är ungefär som att säga att ”nu när vi har webbannonsering så kommer TV-reklamen att dö”. Sorry, händer inte. Däremot förändras varje media när ett nytt media kommer till.

Själv menar jag att det är olika logik som styr en blogg respektive en mikroblogg. Det handlar om effektiviteten i kommunikationen eller snarare – konversationen. En mikroblogg är snabb konversation, små korta (140 tecken) bitar av information, kunskap och opionion som sedan andra reagerar på, använder genom att skicka vidare i sina nätverk eller bygger vidare på – exempelvis i en bloggpostning som är längre, mer inriktad på att samla ihop och ge en samlande bild, en egen analys (låter finare än det är :)) och bygga en text som på många sätt är längre, mer komplex och därmed också har en längre livslängd än ett mikroblogginlägg.

För min egen del så är det väldigt stor skillnad på hur jag använder en mikroblogg – för korta meddelanden, konversationer och en blogg – längre postningar, bygga en mer komplex kunskap om saker att dela till andra. Jag ser ingen motsättning och jag tror inte att vi kommer att se någon ”bloggdöd”. Det gör mig glad snarare att utvecklingen sker på ett sätt där digitala medier utvecklas och växer, där nyttoaspekterna förfinas och bredden ökar av användandet av de olika tjänsterna.

När jag och Brit Stakston på JMW kör våra kurser slutar vi alltid med att säga ”Try it. Live it” och det gäller här också.

 • Skaffa ett konto på Twitter och ett på Bloggy. Helt enkelt för att testa vilken du gillar bäst. Ge det lite tid, testa och delta ett tag. Fr a kan Twitter vara svårt att förstå i början.
 • Börja att följa olika personer: mig hittar du på båda tjänsterna som ”deeped” (BloggyTwitter). Det är det viktigaste – mikrobloggande handlar om konversation. Personer som Linda Skugge och Annika Lantz väljer att köra det som en envägskanal – vilket gör att de snart kommer att finna att ingen följer dem.
 • Var inte rädd att ge dig in i diskussioner och följa människor som du inte nödvändigtvis känner. Det handlar snarare om att visa sig ärligt nyfiken, att förhålla sig respektfull gentemot att alla inte tycker som du och att dela med dig av dina kunskaper.
 • Använd retweet – dvs att skicka vidare intressanta twittermeddelanden (markera med RT och vem det kommer från). @-tecknet lägger du före en persons användarnamn och det gör att andra kan följa personen, hitta vad just den skrivit mm.
 • Använd Search.twitter.com för att följa exempelvis #svpt eller kolla in svpt.nu.
 • Leta efter spännande personer med hjälp av MrTweet och här.
 • Väljer du Twitter finns det ett antal program som du kan använda – själv älskar jag Tweetdeck respektive Tweetie för Iphone/Ipod Touch.
 • På Bloggy handlar det mer om att ge sig rakt in i Alla inlägg, och leta upp intressanta personer och trådar. Om du använt Jaiku så har Jonas skapat en enkel funktion för att importera jaikukontakterna.

Evangelisterna tjoar rätt högt just nu men vad är nyttan? Det finns mycket att säga om det och jag kommer att skriva en analys av mikrobloggstrategi för fr a svenska varumärken på niclasstrandh.com.

Uppdatering: Fredrik tycker ungefär som jag:

Bloggar kommer att växa i tyngd och seriositet i samband med att de som skriver kommer att avhandla sina ämnen med större seriositet och mer djup än tidigare. Tror t.ex att många av framtidens tidningar kommer att ha en bloggplattform som sitt CMS framöver. Tror även att många företag kommer att använda en bloggplattform till sin webbsida i större utsträckning än idag.

Tumblr blir det som tidigare var bloggens territorium. Dagböcker, resebloggar och tonorshistorier kommer att finnas i överflöd på denna tjänst. Tumblr kommer att växa i antal användare.

Mikrobloggningen kommer växa i nyhets- och informationsvärde. Mycket snabba nyheter bland vänner och mellan företag kommer att ske i denna kanal. Nyheter upptäcks och sprids i större utsträckning än i dag framöver (sker mycket redan idag).

Något jag skrev om här också – när det gällde hur jag väljer att använda de olika tjänsterna.

Uppdatering: Fredrik har skrivit mer om mikrobloggandet.

Reblog this post [with Zemanta]
 • MAgnus

  Kanske böcker i framtiden kommer att vara bara några meningar. Och politiska ledares installationstal en mening. Valdebatterna kan vara 2-3 minuter långa. Nästa roman av typen Brott och Straff 2-3 sidor.

  Som sagt, bloggen är död…….

 • MAgnus

  Kanske böcker i framtiden kommer att vara bara några meningar. Och politiska ledares installationstal en mening. Valdebatterna kan vara 2-3 minuter långa. Nästa roman av typen Brott och Straff 2-3 sidor.

  Som sagt, bloggen är död…….

 • Å andra sidan ser man att tryckta böcker säljer som aldrig förut, de tenderar att bli tjockare och längre. Som sagt – inget dör, det bara förändras.

 • Å andra sidan ser man att tryckta böcker säljer som aldrig förut, de tenderar att bli tjockare och längre. Som sagt – inget dör, det bara förändras.

 • MAgnus

  Sant! Det inger ju hopp. Min ironi på ett vanligt tema var kanske inadekvat.

 • MAgnus

  Sant! Det inger ju hopp. Min ironi på ett vanligt tema var kanske inadekvat.

 • Tack för en bra genomgång. Själv kommer jag nog att hålla mig kvar på FB….det räcker just nu iaf.

  Karin LV’s last blog post..Vi säger ja till könsneutrala äktenskap i kyrkan!

 • Tack för en bra genomgång. Själv kommer jag nog att hålla mig kvar på FB….det räcker just nu iaf.

  Karin LV’s last blog post..Vi säger ja till könsneutrala äktenskap i kyrkan!

 • Pingback: Dagens upphittade 25/01/2009 : Jimmy Asklund()

 • Pingback: Alla hyllar mikrobloggen | Bloggtidningen()

 • ”även om de inte aktivt följer andra.” Jag har fått DM’s från kändisar som man inte skulle tro kunde sålla agnarna från vetet i deras 20,000 followers, typ. Det är faktiskt förvånande, men roligt! :) Och ej, det är inte en assistent som har gjort det – fast det blir säkert ett riktigt jobb i framtiden.

  Dabitch’s last blog post..NFL – Tu Pasion

 • Bra inlägg! Jag har också tänkt lite kring mikrobloggandets framfart och hur det påverkar det ”traditionella” bloggandet senaste tiden. Jag anser snarare att mikrobloggen räddar bloggen. Bloggar som endast länkar till andra eller avhandlar vad bloggaren åt till frukost är inte speciellt intressanta. Mikrobloggandet är istället en mer naturlig plats för den typen av innehåll. Kanske får vi ser mer genomtänkta och intressanta blogginlägg framöver. Mikrobloggandet kan ta bort en del av de snabba och ytliga inläggen , eller inläggen som bara tipsar om länkar.

  Därmed inte sagt att mikrobloggandet är ointressant. Senaste halvåret är det allt oftare där jag snabbt får reda på nya intressanta saker. Men det är på bloggarna jag hittar djupet.

  Nisse Bryngfors’s last blog post..Multiplayer Sudoku med Adobe Cocomo

 • jag tror dock att annika lantz, henry rollins, stephen fry, tina fey och andra vinner på att finnas på twitter, bloggy etc även om de inte aktivt följer andra.
  en microblogg åassar ju ypperligt för oneliners och spur of the moment-postingar. just det senare är ju minst lika mycket värt som en diskussion. microbloggar kan ju även fungera som inspiration och en vitaminkick

 • jag tror dock att annika lantz, henry rollins, stephen fry, tina fey och andra vinner på att finnas på twitter, bloggy etc även om de inte aktivt följer andra.
  en microblogg åassar ju ypperligt för oneliners och spur of the moment-postingar. just det senare är ju minst lika mycket värt som en diskussion. microbloggar kan ju även fungera som inspiration och en vitaminkick

 • @lisa – Henry Rollins och en hel del andra kändisar är ju inte de riktiga kändisarna. Men jag tror precis som du att de gör det – å andra sidan skulle de tjäna ännu mer på att följa dem som följer dem.

 • @lisa – Henry Rollins och en hel del andra kändisar är ju inte de riktiga kändisarna. Men jag tror precis som du att de gör det – å andra sidan skulle de tjäna ännu mer på att följa dem som följer dem.

 • Pingback: Åsas anteckningar » Blog Archive » Jag mikrobloggar INTE!()

 • ”även om de inte aktivt följer andra.” Jag har fått DM’s från kändisar som man inte skulle tro kunde sålla agnarna från vetet i deras 20,000 followers, typ. Det är faktiskt förvånande, men roligt! :) Och ej, det är inte en assistent som har gjort det – fast det blir säkert ett riktigt jobb i framtiden.

  Dabitch’s last blog post..NFL – Tu Pasion

 • Bra inlägg! Jag har också tänkt lite kring mikrobloggandets framfart och hur det påverkar det ”traditionella” bloggandet senaste tiden. Jag anser snarare att mikrobloggen räddar bloggen. Bloggar som endast länkar till andra eller avhandlar vad bloggaren åt till frukost är inte speciellt intressanta. Mikrobloggandet är istället en mer naturlig plats för den typen av innehåll. Kanske får vi ser mer genomtänkta och intressanta blogginlägg framöver. Mikrobloggandet kan ta bort en del av de snabba och ytliga inläggen , eller inläggen som bara tipsar om länkar.

  Därmed inte sagt att mikrobloggandet är ointressant. Senaste halvåret är det allt oftare där jag snabbt får reda på nya intressanta saker. Men det är på bloggarna jag hittar djupet.

  Nisse Bryngfors’s last blog post..Multiplayer Sudoku med Adobe Cocomo

 • @deeped
  henry rollins är den riktiga och likaså stephen fry. iochmed att de länkas från officiella sidorna så är jag tämligen säker. den förra har ju t.o.m skämtat om sitt twittrande på scen!

 • @deeped
  henry rollins är den riktiga och likaså stephen fry. iochmed att de länkas från officiella sidorna så är jag tämligen säker. den förra har ju t.o.m skämtat om sitt twittrande på scen!

 • @lisa – Well. Det är aldrig fel att vara misstänksam. Fråga Obama och Britney. Men det är strunt samma – jag tror att de självklart ska vara där. Frågan är dock: vore det inte bättre om de deltog i konversationen – eller åtminstone gav ett heads up om att det är kul att någon vill följa dem?

 • @lisa – Well. Det är aldrig fel att vara misstänksam. Fråga Obama och Britney. Men det är strunt samma – jag tror att de självklart ska vara där. Frågan är dock: vore det inte bättre om de deltog i konversationen – eller åtminstone gav ett heads up om att det är kul att någon vill följa dem?

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 4 at Same Same But Different()

 • ”Try it. Live it”.
  Vilken David Brent-kommentar.

 • ”Try it. Live it”.
  Vilken David Brent-kommentar.

 • Personligen känns det som Twitter, Jaiku och de andra tappat för det beroende framkallande plurk.com, kom gärna in och titta, kombinationen av kommentar och microbloggande är unik. http://plurk.com/Balp/invite

  Balp’s last blog post..Regeringen får inte tveka om upphovsrätten

 • Personligen känns det som Twitter, Jaiku och de andra tappat för det beroende framkallande plurk.com, kom gärna in och titta, kombinationen av kommentar och microbloggande är unik. http://plurk.com/Balp/invite

  Balp’s last blog post..Regeringen får inte tveka om upphovsrätten

 • @Balp: om du kikar på Plurk så ser du att det finns en ”deeped”. Om vi säger så här: det är få microbloggar där jag inte har ett konto.

 • @Balp: om du kikar på Plurk så ser du att det finns en ”deeped”. Om vi säger så här: det är få microbloggar där jag inte har ett konto.

 • Pingback: Lita på mikrobloggen « Badlands Hyena()

 • Pingback: Twestival i Stockholm och Göteborg at Deepedition()

 • Pingback: Twitter tar ikke livet av bloggen « Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på()

 • Pingback: And the winner is… (part 2) at Deepedition()

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-01-26()

 • Pingback: Kreafonbloggen » Blog Archive » Veckan som gick()

 • Pingback: Deepedition » Det är inte något projekt – det är en livsstil()