Blackout

Sitter i soffan i ett totalt mörkt hus. Jag har en och en halv timme kvar av batteriet i datorn. Tack vare mitt mobila bredband är jag uppkopplad.

Strömavbrott. Blackout i Borlänge.

Ser ut som om större delen av Borlänge är strömlöst. Bortåt stora ställverket hörs smällar så fort de försöker dra igång det, blixtar såg jag för ett tag sedan (vi bor rätt nära).

Finns det något på kommunens hemsida? Nej. Något på det lokala energibolagets sajt (som för övrigt inte ens lyckats sätta igång vårt internet över fibern…). Nope. Något i lokaltidningarna? Nä, de har väl gått och lagt sig. (jag har skärmdumpat allt)

Vad är problemet?

Okunskap. Teknikignorans. IT-folkets totala kollaps när det gäller att använda sociala medier. Ett web1.0-tänkande. Jag kan hålla på länge med namecalling när det gäller inkompetensen runt möjligheterna :)

Tänk vad en enkel RSS-ad twitterkanal skulle kunna ge när det gäller att snabbt få ut info. Och lägga upp en snabb wiki för uppdaterad info. Allt går att styra via en mobiltelefon (för man hoppas att det är någon som har jour…). Twitterkanalen kan publicera info via sms om det är så. Den blir tillgänglig via såväl aggregering på hemsidor, via själva twitter om man prenumererar på den eller på en mängd andra sätt. Eller om man tycker microblogging är för invecklat (sic!) – varför inte ha en krisblogg? Den kan med fördel ligga på en gratistjänst ifall man fått för sig att hosta sin hemsida lokalt – därmed kan den gå ner vid strömavbrott (även om IT-avdelningar brukar se till att trista statiska hemsidor hålls uppe av dyra reservsystem – just med förklaringen att det måste fungera vid kristillfällen).

Jag fattar inte. Redan vid den stora urspårningen för en åtta år sedan ifrågasatte jag att kommunen fick upp info på hemsidan först efter ett dygn. Vi snackar massiva avspärrningar och total krisberedskap. Förutom när det gäller information.

En av krisberedskapsmetodikens första regler är att se till att berörda kan få info så fort som möjligt. Att inte 2008 fattat att det kan vara via twitter, jaiku och liknande är deprimerande.

Men vet folk om det då? Självklart inte om man inte berättar det när det inte hänt något. Vi lever i ett land där alla läst ”Om kriget kommer” i telefonkatalogerna. Vad är det för problem att fixa det här?

Så nej, det är ingen kris just nu. Ingen som man inte kan överleva. Men varför ska inte alla som är berörda kunna få mer information snabbt – när kanaler och teknik finns? Jag förstår det inte. För mig som lever och andas sociala medier är det tröttsamt att vara en som ser, förstår och kreativt kan ge idéer på hur man skulle kunna implementera tekniker relativt enkelt och effektivt öka trygghet och kunskap hos sina medborgare (eller kunder). Och ingen lyssnar – för det där med sociala medier är ju för ungdomar och mest bara lek.

Det är helt enkelt inte bara ett fel i någon installation utan ett systemfel, ett tankefel hos de styrande vi pratar om. Blackouten är hos de som styr kommuner, samhällskritiska företag och lokala medier.

Uppdatering: Nej. Inget ännu. Hos Dalarnas Tidningar har följande hänt under natten:

[07:03] Backaskolan kan bli friskola
[07:02] Full beredskap inför examensfirande
[06:38] En av tre har för mycket radon
[06:23] Lastbil brinner i Ruptjärn
[05:47] Lars-Erik målade sig ur krisen
[05:19] Kritik mot rivning av gångtunnel
[05:17] Påkörda av en smitare
[04:32] Studenter som redan har jobb
[23:52] Drunkningstillbud med lyckad utgång
[22:52] ”Hon kan göra under 12,40”

Dalademokraten har inte mycket mer att förtälja:

05:41 – Falun Brand i lastbil
03:48 – Falun Singelolycka på väg 80
03:33 – Riks Stockholm: Omfattande brand
02:56 – Riks Stockholm: Brand i Stockholms rådhus
02:36 – Riks Askersund: Gruvan evakuerad
01:43 – Riks Askersund: Brand i Zinkgruvan
01:09 – Riks Halmstad: Flera personer skottskadade
01:04 – Mora Båt kapsejsat
00:51 – Riks Halmstad: Larm om skottlossning
– den 4 juni 2008 –
22:34 – Riks Nybro: Kvinna omkom i olycka

Kommunens sajt ser ut som den gjort i flera dagar och så också Borlänge Energis. Som om inget hänt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,