Elitlistan

Det haglar tätt mellan utmaningarna. Och den här, christermagister, gillar jag eftersom det innebär att jag får utlopp för hela min elitistiska världsbild :)
Lista egenskaper som jag gillar och sådana jag ogillar. Kan ju bli hur långt som möjligt men jag utmanar mig till att, precis som Mymlan, välja fyra av varje:

Egenskaper jag uppskattar hos mig hos andra (också):

  1. Intelligens. Sorry men dumskallar, korkade idioter och plain airheads går bort. Jag struntar i att ens försöka vara pk och säga att alla har inte fått samma förutsättningar. Fine with me, men jag tänker inte dalta folk och byta deras intellektuella blöjor.
  2. Intellekt. Alltså – att vara intelligent är inte detsamma som att ha ett intellekt. Intellekt kan sägas vara läshuvud, men även adderat att kunna använda sig av sin kunskap, sätta det i sitt sammanhang. Intellekt och intelligens samspelar, och när de gör det så uppstår ljuv musik.
  3. Självständighet. Konformism är något jag ogillar. Den som tänker själv har bevisat att den har ett intellekt, och därmed också är intelligent nog att inte köpa ismernas färdigpackade paket. Kollektivet är en napp som människor suger på istället för att ta bladet från munnen och säga vad de tycker.
  4. Lateralt tänkande. Jag tänker snabbt, lateralt och longitudinellt i en salig blandning. Jag gillar de som hänger med i min tanke, i min takt. Och än en gång – det handlar även det här om intelligens och intellektuell skärpa. Det laterala tänkandet innebär också att kunna se saker ur andra perspektiv, ifrågasätta de perspektiv som alla andra ser – och hitta nya modellar.

Egenskaper som jag ogillar (egentligen är det ju ovan nämnads polära motsatser: dumhet, ignorans, konformism och icke-tänkande) men det finns saker som jag också ogillar:

  1. Naivitet. Naivitet innebär att en människa med berått mot träder ut på nattgammal ideologisk is och tänker sig att den ändå ska hålla. Eller väljer att tro gott om alla och envar.
  2. Inställsamhet. Det är knappast någon hemlighet att jag inte är speciellt inställsam mot folk. För lismande är vidrigt. Det handlar självklart inte om att låta bli att vara trevlig men det finns fan gränser.
  3. Politisk korrekthet. Hänger egentligen ihop med konformismen. Att hela tiden säga vad som man tror är rätt att tycka, att hellre knulla sig själv därbak med en trasig flaska än att behöva facea att personer som man anser högre i rang, inte håller med en.
  4. Tjafsighet. Att hålla på att jiddra.

Visserligen antar jag att Joshs lista blir ungefär lik min. Men ändå. Saras vore intressant. Och Schmut har nog ett antal goods and bads.

Uppdatering: Det är onekligen roande hur enkelt det är att provocera.

Andra bloggar om: , , , , , , ,