Därför blev jag Piratpartist

Igår gick jag med i Piratpartiet. Det innebar att jag lämnade ganska hårt hållna principer jag haft många år: att förhålla mig partipolitiskt autonom. De som läst Deepedition genom åren vet att jag åsiktsmässigt stått PP nära. Jag blev lycklig när EP-valet föll så väl ut och lika olycklig när det fladdrades lite i åsikterna.

Många av de som kämpat genom åren räknar jag som vänner. Men för mig har det funnits ett värde att stå utanför – för att kunna kritisera, höja och diskutera utan att behöva känna att jag går emot något som jag själv valt att stödja med mitt medlemskap. En sorts inkonsekvensens konsekvens.

Det som hände igår var att jag insåg att Rättighetsalliansens hot inte bara var ett hot ämnat till att stänga ner TPB. Det var ett hot mot möjligheten för ett parti att ha obekväma åsikter. Det var ett hot mot Internet.

Internet är inte another way of communication. För min del är det en organism som lever och utvecklas. Men också kan hotas till livet. Av censurmakare, makten och kommersiella försök att tygla den till lydnad. Internet må vara som en amöba och med tentakler långt utanför vårt digitala synfält men det är samtidigt också en unik art som konstant är utrotningshotad i sin ursprungliga vilda form.

Det jag vill lämna efter mig till mina barn handlar inte om att “stjäla musik” utan det handlar om ett Internet som ger dem möjligheter som ingen tidigare har haft. Möjligheter att skapa sina egna drömmar mycket enklare, möjligheter att möta människor utan att behöva vara rädda för att fastna i övervakningsfilter, möjligheten att hitta nya och gömda kunskaper som vanliga medier ratar.

Varje nytt försök att inskränka den fria rörligheten, varje nytt försök att kontrollera innebär att den utveckling som Internet kan innebära går i stå.

För mig handlar politik om att förstå sammanhangen. Och varje slag mot den grundläggande friheten som visar sig i nätet kommer bli ett slag mot samhället och mot individerna.

Jag kommer fortsätta vara kritisk och jag kommer fortsätta att förhålla mig libertariansk. Men jag gör det som pirat. Konsekvensen för Pontén och resten i rättighetslobbyn är att flera av oss nu väljer sida. För att citera @jocke:

hoppsaneller @nikkelin:

Så ja. Det var en märklig dag. Men det var dags. Bli Pirat du med.

Post #029 i #blogg100

Ps. @nikkelin skriver bra om balansen att vara konsult kontra att våga tycka. Det är saker jag genom åren alltid fått kämpa med. Den förra byrån jag jobbade på hade väldigt svårt med detta. Men för mig handlar det om att mina kunder får mig – det här är jag och om jag slutar att tycka, tänka och faktiskt stå upp för det jag tror på så kommer även mitt jobb med dem bli lidande. För mig är det i slutänden det faktum att jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga: jag försökte i alla fall. Vi behöver inte tycka samma sak, men jag jobbar med sånt som jag tror på och då gör jag det med full kraft. Precis som när jag väljer att ta ställning för något.