Lucka 11: Geim, internet och bloggtips

Lördag. Inga barn hemma vilket gör att det är tyst. Tyst och rätt så trist. Katten och jag spenderar förmiddagen i nån sorts dvala. Stor del av den i sängen. Lyssnade på Hans Blix som pratade om Wikileaks, balanserat och positivt: han är så oerhört cool den mannen. Kul också att han sa ”jag läste på någon blogg att…” – bloggen är mainstream.

Samtidigt är det ju så att vi i den utveckling vi ser där varje internetanvändare också blivit potentiell innehållsproducent också får en förskjutning mot att den subjektiva åsikten kan bli fakta och att en individuell värdering kan förändra världsbilden hos många. Eller som min nya idol Andre Geim sa i sitt nobeltal:

Ögonblicklig information om allt och alla ger individer en möjlighet att jämställa åsikter med konsensus och paranoia med bevis.

Jag får ofta diskutera det här på mina föreläsningar om sociala medier eftersom jag inleder med en översikt över hur den generella värderingsförändringen och utvecklingen ser ut. Min inställning är att om vi idag har ett fullständigt genommedialiserat samhälle så måste skolan se till att låta mediekritik (Sanna Tryggs uppsats är riktigt bra) och analys av innehåll genomsyra alla delar – inte som någon egen liten del några veckor under tolv år. Det var en av de slutsatser som jag också kom fram till i min gamla D-uppsats om medias påverkan på vår världsbild som skrevs långt innan Internet blivit vad det är idag.

Nå. Det är ett arbete som pågår och det finns många duktiga IKT-lärare som jobbar för det. Skola 2.0 handlar inte om teknik utan om inställning och kunskap. Precis som det alltid gjort. Det är först då som det scenario som Geim målar upp inte kan hota ett samhälle som kan vara…gott.

Tänkte i alla fall tipsa om några bloggar som både innehåller åsikter och bra hantering av språket:

  • Erik Hörnfeldts Bacon är en blogg som fascinerar mig. Det är en (mat)-dagbok som egentligen inte innehåller speciellt mycket djupa tankar (som jag råkar veta ändå finns i skallen på karln) men den är så välskriven, en sorts litterär ton – en grundton av defatism som jag gillar.
  • Min vän Christina Stielli bloggar för Tara och det är högt och lågt, det är personligt och åtminstone för den som känner henne vet att hon är just sån: det går från yta, vardag till tankar på samhället, brinnande passion för ungdomsfrågor. Läsvärd och fr a värd att följa en längre tid.
  • En ny bekantskap är Gert Frost som på Motviktigt gör det flera av oss andra också gör – noterar, beskriver och sätter oss lite på tvären ibland. Den bloggen kommer att bli en av mina förslag på läsning för de studenter jag ska träffa i slutet av januari för att prata digital PR och den nya marknadsföringen.

Andra tips finns på mitt gamla projekt: Tweepblogs.

För övrigt är det julfest ikväll. Round Table och Ladies Circle i Borlänge. Jag försöker att inte lägga mig i tekniken men jag undrar om de får till det. Jag hoppade ju av RT i samband med att jag startade mitt eget företag och insåg att jag skulle komma att åka oerhört mycket så jag har inget med planerandet att göra vilket HS har. Jag har lovat att hjälpa till med några grejer så gårdagen innebär att fippla med Spotify-listor. Jag börjar uppskatta mitt Premium-konto nu och kör också mobilklienten på Ipaden även om det inte finns någon specialanpassad. Perfekt att ha i bilen faktiskt – tillsammans med FM-sändaren så har man bra översikt med Ipaden på sätet bredvid.

Lämnar er med dagens Spotifylista.