När journalister lyssnar på skivbolagens lobbyorganisation

Det är så gulligt när journalister inte kan räkna eller bryr sig om något annat än lobbyister. När det gäller Radioheads nätsläpp så förklarar man att det minsann inte var någon kassako eftersom de som laddat ned skivan betalat ungefär 38 kr generellt. Det journalisten missar är att det är ungefär 20-25 kronor mer än vad artister får om de går skivbolagsvägen (enligt andra uppgifter 14 kronor – vilket fortfarande är mer mot vad skivbolagens avtal ger musiker). Så vem är det som i slutänden är den stora förloraren?

Uppdatering: opassande påpekar att även IDG gått på skivbolagens gråtvals (eller så kan Andreas Thors helt enkelt inte räkna). Dumt är det och faktiskt ett dåligt journalistiskt jobb.

Uppdatering: Som av en händelse är Twinglylänkarna till Thors artikel på IDG borta… Undrar varför…

Uppdatering: Radiohead själva förklarar att ComScores utredning är bullshit – och att det hela bygger på skivbolagens försök att förneka det nya som händer, nu senast NIN.
(tipstack opassande)

In response to purely speculative figures announced in the press regarding the number of downloads and the price paid for the album, the group’s representatives would like to remind people that, as the album could only be downloaded from the band’s website, it is impossible for outside organisations to have accurate figures on sales.
The figures quoted by the company comScore Inc are wholly inaccurate and in no way reflect definitive market intelligence or, indeed, the true success of the project.

Andra bloggar om: , , , , , ,