Mellan fiber och golv

Jennie Tiderman, FK:s konstmusikrecensent (och coolare än någon annan) har skrivit en krönika om bloggande inom operavärlden. Insiktsfullt (mao – jag kunde själv ha sagt det ;)):

Detta är ett modernt och mycket effektivt sätt att plocka ut kulturhändelser ur sitt, för många, skrämmande sammanhang. Med teknikens hjälp kan till och med Andersson, Petterson, Lundström och jag ta del av kulturkarusellen!
Tillgängligheten kan, rätt hanterad, locka massor av publik till liveföreställningarna. Bloggar, digitala sändningar och websidor med ljud- och bildklipp kan inte bara så ett intressefrö utan också få det att växa.

deepbomb.jpg

Det blev ett jävla liv när DN valde att dissa bloggar utifrån ett nytt perspektiv: att vissa väljer att koppla sig till företaget Blogvertiser.

Onekligen intressant då journalisterna väljer att blunda för att de själva gör samma sak – ibland utan att ens veta om det… Det är så jäkla korkat att jönsa omkring på ett sånt sätt när tidningarna själva är måna om att göra sina annonsörer till lags. Lika roligt är det när ett gäng pk-bloggare upplever sig kränkta av såna som Hanna, och spelar upp någon rättrogenhetsteater. Lägg av. Visst – trovärdigheten är viktig, men om alla bloggare visste hur många av tidningsartiklarna som faktiskt är ”köpta” i meningen att en pr-konsult planterat hela upplägget hos journalisten, så skulle ni inse att såväl Buzzador som Blogvertizer helt enkelt är mer transparent. Det här bygger på någon syn att bloggarna är ”finare” och ”renare” än annat. Skitsnack.

Som varumärkesstrateg kan jag visserligen vara skeptisk till de upplägg som hittills dykt upp men att släppa sitt varumärke fritt är nödvändigt för att marknadsföra sig på sociala mediascenen. Att en bloggare skulle mista trovärdighet beror på vad bloggaren förut skrivit. Liksom att man då väljer ett väldigt instrumentellt sätt att se på trovärdighet. Självklart ska man som bloggare vara försiktig och ha ett transparent förhållningssätt till sin egen del av buzz marketing men såna saker som Urban skriver är ett obsolet sätt att tänka.

Uppdatering: Läs Blogge. Som vanligt pinpointar han problemställningen.

deepbomb.jpg

En annan som bränt ett par synapser för mycket är Åke Stolt vars krönika Bloggmonster och bildförvanskare är ett under av usel research, enögda perspektiv och, ren och skär dumhet. Det hela är helt enkelt så korkat att det nästan blir roande läsning.

Jag har läst, på seriös kulturplats i trovärdiga tidningar, texter om en man vid namn Alex, som i desperat jakt på kändisskap och bekräftelse uppenbarligen varit allmänt otrevlig i en blogg jag aldrig läst.
Blogg är, om ni ännu inte lyckats lista ut det, en slags sopstation på internet där kända och okända skrapar ihop resterna av ett liv och lägger ut till allmänt beskådande. Bloggarna är våra tiders sladdertackor, vet inte ens om de behövs, tycker mest de skickar små ointressanta vykort som folk förr adresserade mera privat till varann.

Alltså. Åke Stolt menar att de miljonerna bloggar som finns alla är en sopstation. Och det utifrån sin erfarenhet han skaffat sig genom att inte läsa bloggar. Jepp. Självklart. Själv har jag inte läst mer än det här av Åke Stolt men jag utser honom direkt till en riktig snedseglare som inom något år kommer sitta gammal, arbetslös och bitter eftersom han inte vill befatta sig och försöka att förstå det nya medielandskapet.

Pale Green Woman drar ett antal briljanta liknelser mellan Stolt och andra som försökt att demonisera tekniska framsteg.

Uppdatering: Jonas tar upp andra exempel på hur gammelmedia fortfarande inte fattat vad bloggar handlar om.

Uppdatering: Eftersom Josh varit utan nät så gör han en återkoppling mellan Åke Stolt och puckot Nisse Holm, vars debattartikel om att litteratur är skit och tennis är bra måste vara det mest ointelligenta som skrivits på länge.

deepbomb.jpg

Kanske skulle Camilla Lindberg använt den här artikeln om hur onlinespel kan används för sociala experiment för att få med sina riksdagskollegor på att sänka momsen på dataspel? Onekligen är vår Borlängebördiga folkpartist en av de få i det partiet som för fram någon sorts vettig liberal tanke om populärkultur.

deepbomb.jpg

Mer om journalisters val av vinkel (apropå det här kanske): Mickey skriver om hur Helsingborgs Dagblad väljer att bortse från vissa viktiga delar av ett händelseförlopp för att fixa vinkeln om att busschaufförer är våldsutsatta.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,