Inget annat än en skandal

Allvarligt talat. Ibland undrar man hur folk är funtade. För den storyn som åkte runt för ett tag sedan: om Dan som inte fick se ut som han ville i skolkatalogen har fortsatt. Mamma Eva är förbannad eftersom fotofirman håller på att retuscha fotografiet! Ypperligt märkligt handlande av Svenska Klasskort som ägs av en Mikael Beckman. Rent etiskt har du som fotograf inte rätt att göra vad som helst med en bild där han eller hon har en person med, om man inte fått tillstånd till det. Det tvivlar jag att det finns när man tar skolfoton. Mig veterligen finns det inga som helst modellavtal mellan de barn som fotograferas och fotografer som tar klasskort. Säkert mellan skolan och fotografen men det gäller inte.

Min fundering är om Svenska Klasskort också retuschar elever som är fula eller på andra sätt inte “går att identifiera”. Kanske ska man därmed också kräva att elever inte klipper sig markant mycket efter att kortet är taget – då just identifieringen varit det starkaste argumentet från såväl rektorer som från skolkatalogföretagen. Att de också uppenbart väljer att skicka ut katalogerna till poliser, soc. och affärer som vill identifiera snattare. Det vore onekligen intressant att få veta hur det ställer sig gentemot PUL. Märkligast är nog ändå polisuttalandet:

Det här är inget du ska skriva om. Många av ungarna har inte pass, så de behöver inte veta hur vi jobbar, säger polisinspektör Eva Andersson i Landskrona.

Jahaja. Låt oss lura alla unga och deras föräldrar. Polisens grundläggande syn på demokrati blir mer och mer skrämmande. Skit i saker som personlig integritet och såna saker som individens rätt att gå in i avtal med ett företag utan att någon annan “stjäl” produkten. Precis som branschorganisationen som Svenska Skolkort antagligen ingår i:

På branschorganisationen Sveriges elevfotografers riksförbund (SER) är inställningen till att dela ut kataloger till polisen kristallklar.
– Det är helt förkastligt. Mitt företag blir uppringt varje år och vi ger inte bort en enda katalog. Branschens uppfattning är att skolfotoföretagen inte ska distriubera kataloger till andra än dem vi skrivit kontrakt med och till slutkunderna, säger organisationens ordförande Göran Dahlgren.

Det är rätt vidrigt att polisen, skolan och andra väljer att använda offentlighetsprincipen på det sätt som visar sig här. Och onekligen sjukt dubbelmoraliskt då polisen själva velat slippa tjänstenummer på sina egna hjälmar för att undvika att kunna identifieras.

Andra bloggar om: , , , , , ,