Gott och blandat

Sitter och försöker läsa ikapp lite – senaste veckan har varit lätt surrealistisk när det gäller bilköp och jobb och körförbud på Renaulten, sjukdomar och fan och hans moster.

Läser bland annat en mycket direkt insändare om dagens psykvård – i perspektivet av en ung kvinna, Jenny, vars pappa till slut tog livet av sig:

Han sa att han mådde riktigt bra av att få umgås med mig på det här sättet. Och vet ni vad? Det gjorde jag också, för jag började äntligen få hopp om att få ha en riktig pappa i mitt liv.

4-skull1.gif

Jag gillar entreprenörer och jag gillar när entreprenörer visar sig finnas på platser man minst anar att hitta dem. Robert Öijvall är en sån – en personlig assistent som insåg att funktionshindrade behöver en egen dejtingtjänst. Så ser han till att starta en sån: Klubb FH. Det är något vackert med idéer. Och nätet.

4-skull1.gif

Det senaste i raden av ”faror-med-nya-tekniken” är sk mailoholics – dvs. personer som är beroende av att kolla sin mail. Psykologer definierar det som en fara utifrån extrema exempel. Den enda som på något sätt ändå gör ett försök att sätta det hela i ett större perspektiv är Thomas Danielsson som menar att det handlar om att snuttifiera informationen och förlora helhetssynen på verkligheten. Enligt en annan artikel har Marsha Egan satt ihop ett (sic!) tolvpunktsprogram för mailberoende… där den första punkten är att erkänna sitt beroende för sig själv…

Problemet är också att ”faror-med-ny-teknik” inte direkt är en ny gren inom psykologin. När bilen var ung så kom varningsrapporter om att fordonet kunde skada människors psyke genom att det gick för fort etc. Tittar man ännu längre tillbaka så har all ny teknik varit sedd som hot från samhället. Eftersom ny teknik alltid förändrar status quo och riskerar att förändra maktbalanser.
Det löjligaste är väl Hemnet-beroendet som Expressen skriver om.

1. Tänker ständigt på Hemnet.
2. Har flera gånger misslyckats med att kontrollera, begränsa eller sluta använda Hemnet.
3. Är rastlös eller irriterad om du försöker skära ner antalet besök på bostadssajten.
4. Går in på Hemnet för att slippa tänka på annat.
5. Ljuger för din omgivning om hur ofta du besöker sajten.
6. Har förlorat något viktigt i livet för att du i stället prioriterat att gå in på Hemnet.

Om du svarar ja på två eller fler – sök hjälp.

Det hela är fånigt – man har tagit en grupp av grundfrågor vid beroende och satt in Hemnet som faktor. Själv undrar jag hur mycket Per Carlbring vid Linköpings universitet verkligen haft med saken att göra. Ska maila och fråga min vän Gerhard Andersson som är professor vid det universitetets psykologiinstitution.

4-skull1.gif

Är det någon mer än jag som tycker att ordet transfett inte rakt av definierar termens innehåll? Låter mer som en beskrivning av Lasse Flinckman

4-skull1.gif

Ibland är verkligheten roligare än skämtfilmer. Det visar ju Israels försvarsminister när han inspekterar trupperna – med kikarens skydd kvar.

Eller så kan man se det som en bild av den verklighetsfrånvändhet som internationella politiker idag har när det gäller världens tillstånd.

4-skull1.gif

Britta Svenssons krönika Jag var med när allt hände är intressant eftersom hon visar på hur en händelse i världen kan förändra en person på ett sätt som inte är linjärt. Det är den laterala utvecklingslinjen som är den intressanta.