Det här med att argumentera mot generaliseringar

För många år sen var jag kristen. Jag gick i kyrkan och jag blev sen präst. Efter en session in i framgångsteologin skulle jag nog vilja påstå att jag sen höll mig till den mycket liberala skaran av kristna, min bibeltolkning var långtifrån fundamentalistisk eller konservativ. Jag svor då och då, jag drack och rökte, jag hade faktiskt sex till och från.

Tid efter annan var det någon annan kristen gruppering som uttalade sig i olika frågor. Abort har alltid varit ett givet ämne för debatt där många konservativa kristna skadar människor genom sin hårdföra hållning. Inställningen till homosexuella är en annan fråga som ofta kom upp. Inom Svenska kyrkan fanns den högljudda kvinnoprästfrågan som skar genom delar av kyrkan som en laserstråle.

Självklart var det ofta som jag fick stå till svars för vad andra kristna gjorde. Ofta även vad andra kristna gjort genom historien. Alla kristna var si och alla var så. Tröttsamt många gånger men det jag insåg var att visst – det är fel att generalisera men nånstans var det ändå på mitt ansvar att inför personer som hade svårt att skilja på saker och ting faktiskt ta avstånd, förklara, inte försvara utan faktiskt bara påpeka att ”nej, enligt mitt förmenande har de fel, de tolkar bibeln åt helvete och min Gud är inte samma Gud som de pratar om.”

Jag kunde iofs sagt ”nej, du borde inte generalisera. Det är bara en liten del av de kristna som tror som hen/dem” eller ”det är lite stökigt men Herrens hage är stor och alla sorter får plats i den” eller ”det viktiga är kyrkans närvaro och den kan ske med många röster”.

Jag tror helt enkelt att man som individ inom en grupp alltid får lov att ta på sig ett ansvar att ta avstånd mot det som människor reagerar mot, även om det sker med breda generaliseringar. Att argumentera mot någon som reagerar mot något som är felaktigt med ”det är fel att generalisera” är faktiskt riktigt dumt. Det gäller oavsett om det handlar om vita män, skepsis till flyktingar eller fotbollssupportrar och huliganism. 

Den farliga mixen: nationalism och sekterism

Uppdatering 150929: Som av en händelse (faktiskt) inleder Helene Lööw en artikelserie just om konspirationssekter online på DN.

För en del kanske det är nytt att jag läst ganska mycket beteendevetenskap. Framförallt har jag läst mycket religionsbeteendevetenskap. Det bygger mycket på att förstå hur människor faktiskt beter sig och är i samband med att man har en tro, hur tro påverkar våra andra beteenden.

Bland annat läser man en del om sekterism. Helt enkelt uttryckt i form av när försanthållandena blir viktigare än allt annat. Wikipedia har en mycket bra genomgång av sekterism och sekter där bland annat min gamla professor Owe Wikström finns med som bland annat menar att marginaliserade och ensamma människor erbjuds ett socialt liv genom sekten och att sektens absoluta sanningar ”förklarar” roten till det onda. Vilket kan vara en delvis förklaring för det vi ser komma upp idag när det gäller nationalism och främlingsfientlighet.

Dock tror jag att det inte är en tillräcklig förklaring. Jag tror det finns mer. Inte minst att människor faktiskt anser att Sverige är hotat oavsett vilka siffror som presenteras. Man ser att ”islam tar över” trots att andelen muslimer i Sverige är oerhört liten. Det hävdas att ”den svenska kulturen hotas” samtidigt som det är få som kan definiera någon svensk kultur (som hotas) och som är ursvensk.

Faktumet på att Sverige faktiskt är ett land som byggts på mångkultur är svår att förstå. Vilket många gånger antagligen beror på att vi byggde ett folkhem. Ett samhälle som vara ganska enhetligt, en stat som styrde och som därmed skapade upplevelsen av en svensk form, en svensk enhet. Tittar man på modern historiskt forskning och socialpsykologisk och socioekonomisk forskning är det mest en myt. Men det spelar sällan någon roll i det här fallet.

Det är en stark mytologisering som pågår. En sorts nostalgisk mytologi om förut. Den är stark och den gillas av många. Den är så stark att den nu driver isär familjer. Flera starka artiklar (Hjälp min son är sverigedemokrat och Rasism i vardagsrummet – och läs gärna kommentarerna) har pekat på hur vi idag inte bara inom offentlig debatt har en stark dikotomi utan också i fikarummen och vid middagsbordet eller i vardagsrummet.

Jag har ju haft ett antal diskussioner med människor och det är intressant hur ett antal saker står ut i som typiskt sektaktiga. Det jag ser även om jag önskar att jag slapp är uppkomsten av en folkhemsrasism, byggd på ungefär samma grund som det många gånger positiva folkhemmet byggde på, en sorts modern Nationalism 2.0 där Sverige som land är ett mytiskt tillstånd som hotas av mångkultur (dvs. det man inte känner igen, det som inte är ”svenskt” enligt en ganska vag och bred defintion) snarare än en avgränsad påtaglig kultur.

Roy Wallis minimidefinition kan vara intressant att utgå från för att fundera över hur det ser ut idag när det kommer till personer i och runt SD.

“sects lay a claim to possess unique and privileged access to the truth or salvation and “their committed adherents typically regard all those outside the confines of the collectivity as ‘in error’”

Om vi tar Wallis sju punkter för hur sekter fungerar så är det några som står ut:

 • Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas.
  • När det gäller SD och den nya folkhemsrasismen och nationalismen är det ju snarast så att medlemskapet byggs av känslan av att det finns fler som ”tycker likadant” och de samlar sig i olika kluster. Man förtjänar ”medlemskapet” genom att uttrycka sig mer och mer extremt. Hang arounds dyker upp, gillar saker och vågar sedan att försöka bli en synlig del genom att själva uttrycka sig mer och mer ”icke-pk”.
 • Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna.
  • Exklusiviteten kommer ju av känslan av att alla är emot (se nedan). Det finns inte samma stringenta medlemsskap men däremot så är ju varje avsteg från att ogilla flyktingar, se tiggare som ett problem etc. innebär att de personer som hurrat och gillat direkt vänder sig mot dig.
 • Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap.
  • Det här känns som en av de verkligen intressanta delarna. Är det något som vanligen syns i diskussioner med SD-anstrukna och nynationalister är att de ”vet”. De har en kunskap som vi andra inte har. Oavsett vilka fakta de får mot sig så vet de att det är som de säger att det är. Deras källor är, hur vaga och dåliga de än är, alltid mer trovärdiga och säkra än andras. Deras modus operandi är ofta att, precis som många andra konspirationsteoretiker, om och om igen upprepa samma fakta, samma länk, samma argument oavsett hur många gånger det blivit motsagt, motbevisat, debunkat. För de ”vet” något som vi andra inte vet.
 • Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning.
  • Det här är också en ganska solklar likhet. De inom Nationalism 2.0 kan inte nog påpeka att ”pk-media”, ”tyckareliten” och ”sjuklövern” inte bara undlåter att berätta sanningen (se förra punkten) utan de är emot sanningen och emot folket. Folket som enligt dessa är en majoritet som tycker precis som SD och nynationalisterna. Om en mätning visar att det inte är så anses den vara fejkad och att sanningen göms, om en mätning visar höga tal så tas den som sanning även om andra ifrågasätter dess värde. De har rätt, omgivningen är fientlig mot dem och det är det som knyter dem samman.
 • Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.
  • Det här är väl frågan om det stämmer samtidigt som ganska vaga ”signalement” kan bli starka röster i rörelsen. Julia Ceasar och många andra skribenter har blivit synliga även om ingen vetat vilka de är. Men alla är med, och själva grunden ligger i att varje person som upplever sig ”sett sanningen” därmed blir en ”krigare för saken” – även om den har ett ägg som avatar på Twitter och 14 följare. Du strider för den goda saken. Du syns plötsligt.
 • Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp.
  • Upplevelsen av att (även om de är anonyma) offra något för ”saken” finns där. Självklart så är det ibland ett de facto-offer då många upplever att andra helt enkelt tar avstånd från deras åsikter. Och en del lägger ner oerhört mycket tid på att diskutera saken under olika alias, med olika sock puppet-konton på olika plattformar. Det är deras uppgift, de har en mission.
 • Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv.
  • Det här är ju svårt då det här inte är en avgränsad grupp.

Helt enkelt så finns det oerhört många saker där man ser hur personer som diskuterar det här helt enkelt skulle kunna definieras med hybris, offerkofta och utan verklighetsförankring. För oavsett vilken person inom nynationalismen, svansen runt främlingsfientligheten osv du diskuterar med så sätter de sig gärna på höga hästar, när de får mothugg anser de att varje motargument är försök att censurera dem – och de börjar att styra diskussionen genom att lägga in sidospår och helt andra diskussioner. De är specialister på halmgubbar och på att när vägs ände nås slänga in något direkt eller indirekt hot om att de nog tar makten och då jävlar.

Jag är på riktigt oroad. Oroad över att det här eskalerar. Det blir mer och mer hårdföra fajter. Fler och fler dyker upp och skapar ganska mycket synlighet. Vilken obskyr uppdatering som helst kan genom delningar i rätt kluster plötsligt bli jättestor. Organisationer upplever det som mängder av motstånd och en del personer, som är pragmatiska, ser möjligheten att öka sin synlighet genom att tvätta av, normalisera och lägga fram ungefär samma saker men lite snyggare.

Tyvärr tror jag vi kommer se en ökad dikotomisering och hårdare tag. Jag är rädd att vi kommer se det här tills någon i den här gruppen gör verklighet av hoten. Börjar att döda flyktingar, bränna hem, ta livet av journalister. Jag hoppas att människor vaknar upp då i alla fall. Men hatet är stort, grovt, bisterheten och bitterheten mot att ”de ser inte sanningen” ligger djupt.

En modig kvinna

Jag brukar inte titta på Skavlan. Och den här gången funderade jag på att göra något annat – särskilt när David Lagerkrantz var drygare än dryg. Men när jag såg att Lina skrev om Skavlan på Facebook och att hon skulle vara med så tänkte jag att det måste jag se.

När jag sedan insåg att hon skulle berätta…det som några av oss vetat om i så många år – då blev jag lite varm i hjärtat.

Jag minns när hon berättade att det var dags. Det var på V-Dala, en sen natt efter några öl. Jag minns när hon ringde och bad mig följa med på den där dagen då alla alltid gick ut hemma i Köping, juldagen eller annandagen. Första gången som kvinna fullt ut. Första gången helt som sig själv.

Jag har sett hennes synlighet som rektor. I tidningar i TV. Och tänkt hur fantastiskt livet ändå är. Till slut. När saker faller på plats.

Hon är så modig.

Vart de sen ska föras är oklart

Gränserna stängs. Passkontroller. Håll dem ute. Låt dem inte komma in. Vi kan inte ta emot dem. De hotar vår välfärd, hotar vår kultur, hotar vår ordning och reda. De behöver inte komma. De behöver inte vara här. De är inte som oss. De hör inte hemma här. Sätt upp taggtråden.

Läser om Ungern. Som stänger gränsen. Som straffar hårt om flyktingar tar sig in. Ungern som själva för inte så länge sedan fick fly. Det spelar ingen roll. För det här är inte dem. Vi. Oss. Det vänder sig i magen:

Frilansfotografen Meli Petersson Ellafi säger till Expressen att myndigheterna tömmer flyktinglägret vid gränsen för att köra flyktingarna till tågstationen i gränsorten Röszke. Vart de sen ska föras är oklart, enligt tidningen.

Det ekar. Det ekar så högt. Från historien. Vi har rasister i parlamenten, vi har nazister på gatorna, vi har ”vanligt folk” som vädrar sina aversioner. Mot dem. De andra. De som inte borde vara här. De som inte är som vi. De som inte passar in i en skapad mall av mytiskt bättre/sämre.

Min själ viker sig. Duckar undan den överväldigande ondska som hela tiden anfaller. När blev det så mörkt? Var gick det fel? Många försöker hjälpa, många håller stånd. Men fler och fler normaliserar det hårda. Normaliserar synen på vi och dem. Konservativa, liberaler, socialister. Ingen går säker för självgodheten och separatismen. Fascismens grogrund. Orden ”svenska” och ”svenskar” skrivs alltmer ofta med versaler. Även av de som inte borde. Som borde veta bättre.

Opinionsbildare ljuger obehindrat. Överdriver och slirar på faktan. För att spela mörkret i händerna. Vi är dömda. Historien upprepar sig. Det är en peerpetum mobile driven av människans grundläggande ondska.

”Vart de sen ska föras är oklart”. Järnvägsvagnar. Taggtråd. Baracker. Stora stenlokaler. Vakter. Människor som vänder bort blicken. Intellektualiserar. Det är någon annans problem. Det är deras problem. Det är inte vi.

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Deepedition 10 år – en blogg om allt det andra

nickedata.jpg

Den här bloggen fyller tio år idag. Eller så här: det är tio år sedan första inlägget på bloggen som heter Deepedition. Den startade på Blogspot för lite mer än tio år sen, och i samband med överflyttningen på egen domän och webbhotell så rensade jag bort allt utom det som var värt att spara.

Idag är väl bloggen att jämföra med en dement gammal gubbe. Händer inte mycket, lever på gamla lagrar men då och då (om än mycket sällan) så glimrar det till av klarhet och det kommer nåt som i bästa fall är läsvärt.

Jämförelsen med en gammal gubbe är inte så fel heller när det kommer till teknik, eller så skulle man kunna jämföra bloggen med en gammal rätt trött och halvtrasig bil. Det krävs väldigt mycket kraft för att göra det enklaste. Något är trasigt någonstans, databaserna är som en dåligt inställd motor. Tyvärr är det ingen som riktigt vet vad felet är. Som mest var vi fyra stycken inne samtidigt och rotade runt. För att den ska rulla har jag fått ta bort det mesta lull-lull, och adderat massor med cache och fysiskt ram-minne i servern.

Mitt bloggande

Jag har skrivit om det förr. Om att Deepedition liksom aldrig dör även om det blir mindre och mindre bloggande av det hela. Det hela startade ju egentligen så fort jag kopplade upp mig – men då som längre texter på BBS-er (First Class hade ju en funktion där man kunde skriva nån sorts längre krönikor), texter på hemsidan, inlägg på Lunarstorm, sen en tid av reloading. När jag blev sjuk 2001 så startade jag min första blogg. På Blogger. Den är raderad, trashad och alla är glada för det. Men det gav mig direkt sug att fortsätta. Så det blev fler Blogger-bloggar: en del samarbeten bland annat med Angela Alvarez som jag nu då och då sitter i samma P4 Nyhetspanel med, och ganska snart började jag blogga mer strukturerat. Jag kom tillbaka till en ny karriär och mitt liv inom reklambranschen är tätt sammanknutet med bloggande. Det som började som en blogg för att spara saker jag läste blev Researcher.se och ganska snart kände jag att jag ville blogga om annat än reklam. Också. Researcher2 var en kort sak på Blogg.se-plattformen 2004-ish och diverse olika andra bloggar på Bloggi.se mm landade i att jag startade en Blogger-blogg: Deepedition. Snart såg jag till att lägga även den som egen domän på Oderlandservern. Och WordPress.

Det är den ni läser nu. 2005 på sommaren startade Deepedition på riktigt.

Efter det har det blivit ett antal bloggar i samarbete. Same same but different startade jag och Sofia Mirjamsdotter, Mindpark med en mängd skribenter under Jardenbergs paraply och lite Adland. Och sen kom Digitalpr.se i och med att jag sålde min del av Heimer & Company och började egen låda. En del bloggande på JMW blev det och en hel del gästbloggande på andra platser också. Och mängder med hjälp till andra att sätta upp och få igång sitt bloggande.

deepedblogghistory

Historien om Deepedition

Som jag skrev så är Deepedition en sorts fortsättning på Researcher, men lite vid sidan av. Researcher blev en relativt välbesökt blogg under några år; kanske den första renodlade svenska bloggen om marknadsföring och sedan en av en handfull bloggar som byggde en bortom Resumé och Dagens Media diskussion och förmedling av branschinsikter. Många byråer startade bloggar efterhand och under några år var kommunikationsbranschen mycket duktig på att utnyttja bloggande som en pr-kanal. Runt 2005 började också den första vågen av media-bloggar; journalister och krönikörer började blogga – och då inte om branschen utan om mycket annat. Bloggvärlden började att breddas, utvecklas (läs gärna två första kapitlen i den pågående historieskrivningen om den svenska blogghistorien) och inte minst bli mer och mer synlig även inom media – även om journalister ständigt hånade bloggandet och ”dagbok på nätet” är en av de segaste benämningarna runt blogg som finns.

Eftersom jag skrivit såpass länge och mycket – ofta om annat än marknadsföring – på andra plattformar saknade jag att kunna göra det även på en blogg. Researcher ville jag inte blanda ut med mina andra åsikter, tankar och berättelser. Vid det här laget var jag också på riktigt tillbaka i arbetslivet efter min långa sjukskrivning för utmattningsdepression och jag var aktiv på diverse forum runt marknadsföring (Bold) och en del skrivande och diskuterande på Adland. Det jag kände att jag behövde var en bredare plattform, men också en fördjupning av mitt digitala steg. En annan version.

Min ”återkomst till livet” från den långa och svåra sjukdomstiden fick mig också att fascineras av historien om Diwali eller Deepavali. En fest där det onda övervinns, om Shivas återkomst efter att besegrat demonerna. Så – det tillsammans med att skapa en ny edition blev Deepedition. Den djupare editionen. Vilket sedan blev förkortat till Deeped, som blev min ”handle” och sedemera även mitt förnamn. Mer om det finns att läsa i den här posten.

deeprubb2.jpg

deepeditionrubbe.jpg

 

cropped-deeped14.jpg

cropped-nyloggodeep940.jpg

 

cropped-deepeditionnew.jpg

deepnya.png

 

newdeepeditonlogo

Deepedition under tio år

Början var nog ganska skakig. Ganska mycket metabloggande och en hel del som nog kan kallas dagboksskrivande, korta uppdateringar om det som är aktuellt. För att sedan bli mer och mer politik, uppdelat med längre personliga texter. Deepedition blev helt enkelt en blogg ”om allt det andra” – det som inte hade med mitt professionella liv att göra. Vilket sedan blev svårare och svårare att särskilja när jag runt 2007 började att arbeta mer och mer med sociala medier även i mitt jobb.

Men jag tror ändå att den här bloggen kan ge en ganska bra bild av mig, min utveckling som person under åtminstone sex, sju år. För om början innebar frekventa uppdateringar så innebar Facebook och Twitter (och Jaiku) att de där korta uppdateringarna som renderade massa kommentarer flyttades till de plattformarna. Bloggens funktion som socialt media förändrades desto viktigare Facebook och Twitter blev för samtalet, dialogen och diskussionerna. Åtminstone för mig som gärna diskuterade antingen sociala medier eller politik.

Men bloggen blev en viktig kanal för mig, och under åren runt TPB, IPRED, Wikileaks och liknande diskussioner där bloggosfären var en viktig opinionsbildare så var också Deepedition en del av det. De senaste åren om Piratpartiet, SD och liknande. Utan bloggen hade väldigt lite av det jag är idag mejslats fram – kanske på gott och ont. Bloggen har också gjort att jag lärt känna många personer, och även varit en viktig del för mitt jobb.

Samtidigt har den de senaste tre – fyra åren levt lite på nåder. Så många andra kanaler som tagit tid, plats och på många sätt fyllt det behov som bloggen skapades för att fylla. Några gånger har jag på riktigt funderat på att lägga ner den – eftersom de delvis blir ett dåligt samvete; inget händer ju på den under den mesta tiden. Samtidigt – den är en del av mig. Om jag förut började en diskussion med att blogga så är det snarare så att jag samlar ihop nån sorts insikt och slutsats i en bloggpost efter någon, några dagars läsande och diskuterande på andra plattformar.

stats-table

Bäst och mest delat och allt sånt

Jag gick igenom lite statistik också. Tio år är en lång tid – och det är eoner när det handlar om bloggandet. Så det här med statistik har varit lite halvdant. De tidiga åren var det inte helt enkelt och solitt när det gällde att mäta och väga och räkna. Men åtminstone sedan 2008 så har jag tillförlitlig statistik. Den ser ut så här:

De bästa bloggposterna (mest lästa) i mitt flöde (enligt Google Analytics):

 1. Jag vill inte ha rasister i mitt flöde
 2. Nestlé vill inte privatisera vattnet
 3. SD-väljare är kanske inte rasister
 4. Lädernunnan piskar IPRED-kramarna
 5. En sjuåring med fotboja
 6. Dags för lite bloggmobbning
 7. Bloggnamn, handles och namn
 8. Johanna Parikka Altenstedt du borde skämmas
 9. Inte alla män
 10. Konsekvensen av upprördheten
 11. Deppad eller deprimerad
 12. Knarkande KP-redaktör? Tänk om det inte är sant?
 13. Retaliate with love
 14. Johanna Parikka Altenstedt ge fan i att ringa min fru
 15. Slå och mobba politiker enligt vänstern
 16. Det var tyvärr väntat, 2 kr till Haiti var vidrig scam
 17. Jag är numera pirat, Pontén made me
 18. Svensk fondservice bör nog byta telemarketingbolag
 19. Grace Wellness kallar mig lögnare
 20. En soppa av konspirationer, pressetik och kvinnosyn

Slutsatsen är att de senaste åren är att bloggen lästes mest under 2008-2010 även om de mest lästa postningarna hör till de senaste åren. De tre översta är mångdubbelt större än övriga.

De mest kommenterade bloggposterna (enligt min WordPress):

 1. Johanna Parikka Altenstedt du borde skämmas
 2. SD-väljare är kanske inte rasister
 3. Bloggnamn, handles och namn
 4. Dags för lite bloggmobbning
 5. Gud, tro och åttaåringens fråga
 6. När Zlatan dödade en dröm
 7. Svenskens millimeterrättvisa
 8. Johanna Parikka Altenstedt ge fan i att ringa min fru
 9. Lädernunnan piskar IPRED-kramarna
 10. Dagens lärdomar av fröken BRB
 11. Piratpartiet går på grund
 12. Slå ner hororna i skorna
 13. Det här med skolavslutningar
 14. Domen är en fällande dom mot demokratin
 15. Dagens media har inte förstått ännu
 16. Jag – en patriarkal sexistisk översittare
 17. Nestlé vill inte privatisera vattnet
 18. Incitamentens makt
 19. Några korta kommentarer
 20. Svensk fondservice bör nog byta telemarketingbolag

Slutsatsen att dra här är att kommenterandet uppenbart flyttat någon annanstans. Det är endast posten om SD som genererat mängder med kommentarer men det beror på att det var en lång och märklig debatt i det kommentarsfältet. För övrigt är det frapperande hur kommenterandet flyttat till Facebook och Twitter.

Fem mest delade inläggen (enligt Sharedcount):

 1. Nestlé vill inte privatisera vattnet
 2. SD-väljare är kanske inte rasister
 3. Jag vill inte ha rasister i mitt flöde
 4. När Zlatan dödade en dröm
 5. Inte alla män

Det är otroligt intressant att se hur bara de två senaste åren förändrat hur vi hittar saker på nätet. Delningarna är väldigt få innan 2013 men efter det så är det helt klart Facebook och sen Twitter som driver trafiken.

Så vad kan man se av det här? Att Deepedition mest läses och gillas när den tar upp aktuella frågor och gärna politiska. Engagemang i kommentarer skapas när saker är provocerande. För att få mycket läsare bortsett från att få delningar handlar om att få in länkar i andra större medier. Men samtidigt ser man idag en markant minskning i antal klick på länkar; inkommande trafik via förtjänade medier (andras bloggar etc) har minskat radikalt.

Självklart är det också påverkande av antalet postningar liksom hur aktiv jag själv är att skaffa delningar som bygger trafik. Men helt klart ser man en stor skillnad i hur en blogg skaffade trafik förr gentemot nu.

Bloggandet framöver

Jag tror att bloggen som det vi hittills känner den är i övergående. Stora bloggar utvecklas till online-medier, bloggande för bloggandets skull försvinner mer och mer. Däremot så ökar värdet i bloggen som en plattform för kunskapsöverföring, fördjupning, längre texter och inte minst som landningssida för innehåll från andra plattformar. Vi ser en spännande utveckling i Medium där individuella bloggar blir en del av ett stort mediakollektiv. Tillsammans med andra format är texten viktig och bloggens enkelhet att hantera, snabbhet att uppdatera och inte minst WordPress styrka som innehållsbärare innebär att bloggen kanske aldrig varit en så viktig plats: för att bära allt från shownotes för podcast, samla ihop ingress och sammanfattning över filmer, vara en landningsplats för trafik genererad från andra sociala kanaler och dokumentera det som händer i en mer beständig form än Facebook eller Twitter.

Deepedition lär bli kvar. Säkert inte med någon högre frekvens än förut. Men som en plattform för mig att samla ihop, tänka till. Och då och då förhoppningsvis leverera något värt att läsa.

Tack för de här tio åren.