Den enkla sanningen: 13% valde rasism

Occams rakkniv handlar om att det enklaste svaret med största sannolikhet är det rätta. Det är något man lär sig om man läser exempelvis vetenskapsfilosofi men är också vanligtvis använd i många andra sammanhang. Vi tenderar att addera olika raster på svaren ju längre vi tänker på dem. Eller har svårt att se sanningen om sanningen inte stämmer överens med vår världsbild, eller är alltför otäck för att ta in. Alltså behöver vi skära bort allt sånt för att se sanningen. Occams rakkniv.

Det enklaste svaret i svenska valet är att 13% av de som röstade faktiskt kan betraktas som rasister.

För 13% av de som röstade i valet la sin röst på Sverigedemokraterna. I många kommuner blev de näst största partiet. Tretton procent av närmare 84 % myndiga, vuxna svenskar valde att rösta på ett parti som är främlingsfientligt, har sin grund i nynazism och på många sätt grundar alla sina svar på en rasistisk agenda.

Det skrämmer. Det skämmer. Människor nära mig är mycket rädda. Mycket ledsna. För dessa 13% har förklarat att de inte borde vara här. Deras barn borde inte finnas och deras liv är mindre värt. För de är eller har föräldrar, släkt som är invandrare.

En del av förklaringarna som nu börjar dyka upp bygger på att en stor del av dessa 13% inte egentligen menade det. De är ledsna, rädda och missnöjda. Därför skulle de alltså valt ett parti med en klar och koncis ton av motstånd mot flyktingmottagande, mot humanism och öppna gränser. Det är inget som de tycker de som röstade, enligt den här förklaringen, utan de … typ visste inte bättre. Fanns ingen annan som kunde härbärgera deras känslor.

Ok. Förutom att man då kan fundera om såna personer ska vara myndiga eftersom de inte ens kan ta in ganska solklar information så blir det problematiskt. Vad ska man då göra för att de inte nästa gång ska rösta på SD igen? Eller SvP? Eftersom de inte vet bättre.

Jag är övertygad om att nedvärderingen av SD-väljarna som om de vore mähän utan egen fattningsförmåga är fel. Det finns säkert många som är rädda, som känner sig utanför samhället, eller som upplever att samhället inte tar hand om de gamla, unga, sjuka you name it. Men de har gjort ett medvetet val att den slutgiltiga lösningen för de problemen är att radikalt minska invandring, strypa flyktingströmmar och välja bort integration som en lösning utan att påtvingad assimilation är det enda rätta.

Den enklaste förklaringen och om man då utgår från Ockhams rakkniv den med stor sannolikhet mest troliga är att de som valt SD gjort det med stor insikt om att man la sin röst på ett främlingsfientligt parti med rasistiska förtecken. Det är något som för många blir nästintill olidligt. För det innebär att personer i vår närhet, människor som vi jobbar med, bor grannar med, spelar fotboll med, köper mat av – faktiskt ogillar personer som inte är ”svenskar”. De är personer som anser att du, om du råkar vara från ett annat land, eller ha en förälder som är det, inte borde vara här.

Om vi ska lösa det här problemet måste vi förstå varför det hände. Problemet jag ser är att många duckar för att ens våga tänka in det faktum att vi står inför en stor grupp svenska medborgare som är vad jag väljer att kalla folkhemsrasister. De ogillar egentligen inte människor med annan hudfärg pga av hudfärgen utan mer att de liksom inte hör hemma här. De ogillar att många ”svenska saker” försvinner typ ett namn på chokladbollar, en bit av Tomtens julverkstad osv. De har hört att det faktiskt är så att gamla blir utan mat eftersom kommunen inte har råd att ge dem bra mat. Och samtidigt så tar ju kommunen emot en massa flyktingar. Det är liksom fel i deras ögon. Man ska ta hand om ”de sina” innan man hjälper andra.

Förklaringar står som spön i backen (det här är en av de vettiga). Förklaringar som hela tiden bygger på allt annat än det som faktiskt hänt. Förklaringarna är oftast inriktade på att skylla det hela på Alliansen. Eller på någon generellt ekonomisk situation i Europa. Det enda som inte är en valid förklaring är att de som röstat på SD faktiskt är – egoister. Jag skrev om det förut: det är möjligt att vi inte kan kalla alla som röstar på SD för rasister men de är egoister. För det som de väljer är att rakt av acceptera SDs världsbild och förslag om att personer som behöver skydd inte ska få komma hit.

Det är dumt att demonisera. Det håller jag med om. Men det är lika dumt att se demonerna som små bortsprungna lamm. Det innebär att vi lätt blir offer för något större ont.

Jag tror  att det finns ett antal förklaringar som är viktiga att ta till sig. Jag valde att lista ett antal efter EU-valet och de känns fortfarande valida. Men det stora problemet är om vi väljer att blunda för det faktum att människor med berått mod och medvetet om såväl partiets bakgrund, deras grundläggande syn på andra människor och avslöjanden om företrädares rasism, nazism och anti-demokratiska synsätt lagt sina röster på det partiet.

Det är det faktum och den grundläggande förklaring vi har. Att 13% av svenskarna faktiskt valt att rösta på ett rasistiskt nationalistiskt populistiskt parti. Inte för att de inte förstår bättre (om jag än önskade att det var en förklaring) utan för att de delar åsikterna. Allt annat är försök att förminska och dölja sanningen.

Jag tänker inte acceptera att 13% valt det. Det är min fulla rätt att faktiskt vägra respektera deras åsikter. Som individ. Men i grunden måste jag försöka respektera dem som människor – i det här fallet är det alltid svårt. Men annars är jag inte bättre än dem.

Som samhälle har vi att respektera ett demokratiskt val. Och göra det bästa för att det sluttande planet inte ska bli värre. Att våga stå upp för ett humanistiskt synsätt på alla människor.

Kan vi lösa det här? Det måste vi. Genom att sluta att ge dem extra uppmärksamhet, sluta att göra dem till offer – både partiet och väljarna: det första genom att inte hålla på att skapa upplopp vilket bara ger dem extra uppmärksamhet och att runt väljarna inte förneka att de gjort ett medvetet val, genom att ständigt ta diskussionen och inte acceptera enkla populistiska mytbildningar, att alltid stå upp för den lilla människan, att konstant agera för mångfald och integration – och inte minst integritet.

En sverigevän är den som är vän med alla de människor som kommer hit och vill vara med och bygga ett land. Inte den som vill stänga ute och skapa ett reservat som sakta dör ut. En sverigevän är inte Sverigedemokrat – en sverigevän är den som vågar stå upp för allas lika värde oavsett varifrån hen kommer, vem hen är och ta emot människor som behöver det.

Uppdatering: Paul Ronge kommer till ungefär liknande slutsats. Läs också Scriptoriums fyra år gamla post som också ifrågasätter slutsatsen att ”det är bara missnöje”. Förra gången var jag snällare.

Uppdatering: De senaste mätningarna visar att SD ökar ännu mer. Proppen är ur. Och det handlar inte om arga unga missnöjda män eller landsorten utan vanligt folk – som helt enkelt struntar i det faktum att de väljer att föra fram ett parti med klara rasistiska rötter och fascistiska delar i sitt program.

 • Pingback: Det är vårt ansvar att skapa storyn om Sverige | Deepedition()

 • Pingback: Jag vill inte ha rasister i mitt flöde |()

 • Mediadrev

  Vill inte starta någon diskussion men vill ge denna info.

  Traditionellt har man med ”rasist”
  avsett en person som hävdar att det finns ”raser” och att vissa
  ”raser” är överlägsna andra på grund av medfödda, genetiska
  skillnader. Med den definitionen finns det väldigt få rasister i
  Sverige.

  I den svenska politiska och mediala debatten
  har en rasist kommit att bli något mycket vidare och bredare: En
  rasist kan vara föräldern som blir orolig att det sjuåriga barnet
  inte ska få tillräcklig lärartid i skolan när den lilla kommunen
  plötsligt tar emot så många asylsökande att hälften av
  förstaklassarna kommer från denna grupp. En rasist kan vara en
  tonåring som inte visar tillräcklig inlevelse när hon på en
  skolteater uppmanas att ta ställning mot polisen och för
  stenkastande och bilbrännande ungdomsbrottslingar. En rasist kan
  vara eldsjälen i hembygdsföreningen som skriver något om
  kulturarvet som råkar låta ungefär som en formulering i SD:s
  partiprogram. Rasister är alla som uttrycker oro för att Europas
  högsta invandringsnivåer kan hota tilliten, kulturen eller
  välfärden i Sverige. Rasister är alla som anser att svenskar,
  liksom kurder eller judar, är ett folk med rätt till sitt land.
  Rasister är alla som är bekymrade över hur gängbrottslighet,
  våldtäkter och annan våldsbrottslighet tycks öka. Rasister är
  dessutom ytterligare ett antal människor, som inte har gjort sig
  skyldiga till något av ovanstående men som rasiststämplas ändå,
  eftersom det är bättre att ta en för mycket än en för litet när
  det handlar om något så fruktansvärt som rasism.

  -Med en mer stringent definition av
  rasism är det däremot självklart att politiken bör söka
  balansera invandringsnivåerna så att de inte blir så stora att det
  hotar tillit, kultur eller välfärd, och det ligger ingen rasism i
  det.

  -Svenskarna har generellt inte har något
  problem med invandrare, men när invandrarna blir ”för många”
  (och var den kritiska gränsen går varierar nog med sammanhang) då
  drar svenskarna (”White flight”-fenomenet). Svensken som var glad
  och nöjd när det gick två invandrare i det egna barnets klass, men
  som byter skola när det plötsligt är 20 invandrare i klassen, har
  han plötsligt blivit rasist eller drar han slutsatsen att
  utbildningen blir sämre när 20 individer inte behärskar språket
  och måste få extra stöd från läraren?

  -Med rätt information (som inte
  manipulerats av media) köper ingen de salvelsefulla litaniorna om SD
  som ett ”rasistiskt” eller ”neofascistiskt” parti. SD
  vill enligt egen utsago minska invandringen med 90 procent, de vill
  inte stänga gränserna (trots att den formuleringen används om och
  om av journalister, liksom samma journalister skriver att SD vill
  ”avskaffa den fria aborten” när sanningen är att SD vill ändra
  tidsgräns för den fria aborten från 18 veckor till 12, vilket är
  den tidsgräns våra nordiska grannländer har. Fast grannländerna
  är ju förstås rasister, eftersom de har ungefär sådana
  invandringsvolymer som SD vill att Sverige ska ha). För bara något
  decennium sedan såg Moderaternas invandringspolitik ut som den SD
  har i dag, och för drygt två decennier sedan tog Ingvar Carlssons
  S-regering ”luciabeslutet” som stramade åt invandringen till
  Sverige. Borde inte M och S skriva vitböcker och ”göra upp med
  sin rasistiska historia”, om nu allt som är mindre än dagens
  invandringsvolymer är rasism?

  -Finns det en väg för de andra partierna
  att stoppa SD? Visst finns det en sådan: det är bara att börja
  lyssna på väljarna och anpassa politiken efter vad de efterfrågar,
  så krymper SD:s möjligheter att växa och bli stora. Men då
  måste de andra partierna våga gå emot journalistkårens och sina
  egna tidigare utsagor att alla invandringsvolymer som är mindre än
  dagens är rasism.

 • Onekligen intressant att du inte vill diskutera utan ger ”info” vilket sedan är en lång drapa åsikter och knappast någon sorts faktabaserad information. Vilket jäkla bs.