SD-väljare är kanske inte rasister men…

Det sker en diskussion fortfarande runt SD och SDs väljare. Vilka är de? Varför väljer de som de gör? Vad är rasism?

Det sker en normalisering och det går snabbt. Uttalanden om att vissa grupper inte borde vara välkomna eller att invandringen är grunden till problemen för Sverige får inte kallas rasistiska. Forskare reviderar och levererar förklaringar runt väljare som röstar SD där man pratar om en sorg som måste bearbetas runt ett Sverige som inte längre är kvar.

Samtidigt tar Jimmie Åkesson tar bladet från munnen efter EP-valet och förklarar att flyktingar från Syrien inte borde släppas in i Sverige.  Att det pågår ett krig, att människor flyr för sina liv är inte tillräckligt intressant. SDs försök att förklara att man ska hjälpa personer där de är visar sig hela tiden vara slag i luften. Deras förslag om ökat bistånd är exempelvis så oerhört inriktat på krav på mottagarna att det blir omöjligt att genomföra.

Det är bara en av flera saker där SD genom sin främlingsfientlighet, sin isolationistiska politik inte bara visar sin rasism utan lika mycket sin fullkomliga okunnighet i hur moderna samhällen fungerar. Eller så skiter de i det.

Många människor som röstar på SD menar att vi inte kan hjälpa alla. Att vi måste hjälpa oss själva först. Att det har gått för långt. Det är många som har gått på SDs manipulationer runt hur många flyktingar det handlar om, de lyssnar på ”vi kan inte ta emot världens alla flyktingar” trots att det är ett ologiskt och korkat sätt att argumentera. De ser inte att arbetslösheten i Sverige beror på en fullkomligt förändrad värld snarare än att det kommer flyktingar. De väljer att tro på propaganda från Avpixlat men förklara att vanlig svensk media inte är trovärdiga. De väljer att stödja ett parti öppet fientligt mot homosexualitet, mot religionsfrihet och vars syn på yttrandefrihet är villkorad utifrån vad du faktiskt tycker.

Det handlar säkert om ett grundläggande misstroende mot staten. Det är självklart misstag som gjorts från politiker och media att inte lyssna på folkrösten. Det är misslyckande när det gäller att pedagogiskt visa på värdet av mångkultur, av det historiska arvet av Sverige som hela tiden påverkats positivt av invandring och det nödvändiga i att för ett land som Sverige ingå i större federationer och få in personer utifrån.

Det är kanske inte rasistiskt att rösta på SD för de flesta. Det kanske inte är främlingsfientligt för den största delen av väljarna. Det kanske inte ens handlar om främlingsrädsla för flera av dem.

Men det handlar om egoism.

En flagrant inskränkt egoism som sopar bort värden som medmänsklighet, humanism och människovärde till förmån för en grundläggande separation mellan människor.  Det är vad den som röstar på SD visar. Oavsett om man fattat eller inte.

Det är för mig ovärdigt. Ovärdigt en människa som är uppvuxen i Sverige. Ovärdigt en person som haft tillgång till ett av världens bästa utbildningssystem. Ovärdigt personer som har tillgång till bra vård, möjlighet att skaffa sig jobb med hjälp av statlig myndighet, och att själv vara en del av att bygga en bättre värld i en stabil demokrati.

Så sorry. Jag tänker inte tycka synd om den som röstar på SD: klappa på huvudet och förstå att man egentligen saknar något som knappt ens funnits mer än i myterna om Sverige. Jag tänker inte lyssna på bigotta åsikter om människors värde oavsett om det handlar om härkomst, kultur eller sexualitet.

Jag tänker fr a inte acceptera att man håller med i Åkessons polemiska uttalanden om syriska flyktingar. För det här är vad det handlar om:

Tack @claes för lån av bild

Mer om ämnet: Den sk hotade demokratin, Normalisera inte det odemokratiska

Uppdatering: Posten har lästs av nästa 12000 personer 10.30 på måndagen, delats flera tusen gånger. Det finns en vilja och en känsla av att något är fel. Att många som röstat på SD inte gjort det för att man är rasist. Po Tidholm skriver om varför folk i Norrland får för sig att rösta på SD och det är en god analys – kanske inte ens handlar om egoism utan ”en knytnäve i fel mage”. Robin Nilsson som bloggar för Kristianstadsbladet funderar också varför folk faktiskt röstar på ett parti som går emot grundläggande civiliserade värden. Britta Svensson skriver en krönika som menar att det är flyktingmottagningens fel när hon cyklar utanför Södermalm (märklig krönika). Ingen har egentligen kommit närmare ett svar. Och i kommentarsfältet ser vi nu den nya argumentationslinjen där SD bygger idén om att ”hjälpa till där invandrarna kommer ifrån” vilket inte är mindre egoistiskt utan de facto ett grundläggande sätt att förminska världen och förminska individens rätt till rörlighet. Liksom att förslagen är extremt naiva och när man läser deras förslag på ökat bistånd så är villkorandet så pass höggradigt att det knappast kommer att gå att genomföra. Fortfarande samma bruna fascism som lurar, en unken nationalism som personer röstat fram – många gånger utan att inse det tror jag.

 • Tummen upp! Kunde inte skrivit det bättre.

 • Ibland säger en bild mer än tusen ord. Tänk om det varit jag med min son död i famnen! För en sekund så kan jag knappt andas. Tänk om det varit jag!

 • Tack.

 • Exakt vad @claes använder bilden till. Att påminna sig själv.

 • Pingback: Ska vi prata om invandringens kostnader? | Jakten på berättelsen()

 • halez badinani

  Jag har hört om olika parti åsikter och idéer som de försöker hjälpa och stödja olika folkgrupper i samhället ! Det som jag inte kan uppfatta det att det finns vissa partier som odlar haten i andra parti medlem så att de försöka göra andra illa var de befinner sig .arbetsplatser ! Ute i samhället ! Hemma !
  Genom sin makt under sin arbetsplats och tid !
  Haten är psykisk sjukdom och när det blir långvarig hat som förvandlas till aggressivitet beteendet under vissa situationer var som helst som orsaker att flera som offras på grund av detta oansvarigt beteendet mot andra runtomkring i samhället !
  Sådana farliga människor har ingenting med politikerna och göra de där människorna är farliga och deras rörelser måste begränsas av högsta nivåer i landet ! Det år 2014 det inte första världskriget
  eller den andra världskriget !
  Hitlers tiderna blev skrivit på Tysklands historien att han var den farligaste och psykisk störd som dödar tusentals människor som är från olika folkgrupper !

 • Intressanta tankar. Dock tror jag inte att hat är en psykisk sjukdom. Det är något som vi bär på och som är pendangen mot kärlek. Sen är det svårt att förklara att vissa människor ska begränsas – då hamnar man i samma träsk som SDarna. Däremot ska vi se till att de inte blir så långvariga genom att peka på att deras politik är inhuman, generellt fientlig mot tillväxt och möjlighet att skapa ett bra land.

 • jacob

  Vad hjälper det att vi tar emot några tusen flyktingar när det finns miljontals människor som antingen är på flykt eller behöver akut hjälp världen runt?
  Att ta hit ett fåtal av alla dessa är ingen lösning på problemet. Det är som att försöka rädda 2-3 grejer ur ett brinnande hus istället för att försöka släcka själva branden istället.

  Lägg alla de miljarder kronor vi annarsspenderar på invandrarna och använd dem där det verkligen behövs och gör skillnad, alltså på plats i form av mat, vatten, medicin, fredsbevarande styrkor osv.

 • aniaran

  Hjälper vi ”några” tusen kan dessa i sin tur ( utbildning, arbete osv i en trygg omgivning) hjälpa ytterligare tusentals… Varför resonerar aldrig SD så, om de nu inte är rasister?

 • Jacob

  Och frågan kvarstår trots ditt extremt naiva och barnsliga argument. Att ta hit tusentals outbildad människor, ge dem ekonomiskt stöd tills dess att de har blivit integrerade i det svenska samhället och kan börja jobba, för att de senare ska i sin tur hjälpa andra är inte en hållbar plan. Detta kommer att kosta miljardtals kronor och ta flera år. Är det då inte bättra att lägga dessa pengar och tid på att faktiskt kunna hjälpa miljontals människor på plats där krisen faktiskt sker?

  Detta har absolut ingenting med rasism att göra och om du verkligen tror det tycker jag att du bör kolla upp vad rasism innebär.

 • Börje Ivarsson

  Ja, men att skottet aldrig avlossats vore väl bättre? Eller att barnet fick skydd och vård på plats och fick leva med sin familj?? Där vill jag lägga mitt bistånd, skapa en bättre värld!

 • Hagbard

  Vilkas de är? Före detta moderater. Som ledsnat på Reinfelts svek. Så enkelt är det.

 • bremhultaren

  …och där bekräftar du hela blogginlägget. ”2-3 grejer ur ett brinnande hus”. Ta nu och var tyst en stund – stirra på den där bilden – tänk att det är du och din son. Alltså tänk dig det på riktigt. Alltså på riktigt, riktigt. Sen försöker du tänka att det inte skulle spelat någon roll för dem.

  Vad SD gör är att stirra på det brinnande huset och säga ” Det är ingen idé vi går in och bär ut några av de människorna därinne. Vi kan ju ändå inte bära ut allihop”. Egoism. Inget annat.

 • Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Medmänsklighet()

 • Viktor

  Du argumenterade precis för att det inte är värt att investera i människor alls. Systemet i Sverige är just att investera miljoner i människor som bor här så att de ska få en bra uppväxt, tillgång till boende. Och möjlighet till en fullständig utbildning där även Sverige gör det möjligt för dig att utbilda dig helt gratis så långt du vill, de betalar även dig bidrag för att du ska klara av detta oavsett föräldrar. Hoppas du är medveten att om du bott här sedan födsel så har du redan kostat staten miljoner själv!
  När människor söker sig hit (lägg av att använda begreppet ”tar in” för vi tar inte in människor, vi släpper in människor som migrationsverket anser har en möjlighet här att kunna få ett bättre liv, människorna har frivilligt sökt sig till Sverige) så är de inte nyfödda, det är vuxna människor som kan sättas in i samhället rätt fort medan en nyfödd människa kräver miljoner med ekonomiska investeringar för att om tidigast 18-19 år ha möjlighet att börja betala tillbaka till samhället. Det du förespråkar är att denna förmån endast ska vara okej för dig själv men ingen annan, precis som i artikeln. Att tänka på är att detta system som Sverige har är också något som växt fram och visat sig lönsamt, Sverige är Sverige just på grund av detta och det är vad som har funkat för oss. Fundera lite på det!

 • Exakt. Jacob visar bara egoism – och eftersom SD står för en rasism så blir man som väljare i bästa fall nyttig idiot. En egoistisk sådan.

 • Förutom att du har lite dålig koll på antalet miljarder det handlar om så har du dålig koll på hur det ser ut där det är en konflikt. Plus en väldigt usel koll på hur en modern värld faktiskt ser ut. Du är egoist – för du vill inte att andra människor ska få hjälp. Brandmetaforen är inte ens tillämplig.

 • Och är det en motsättning? Du hävdar alltså att vi antingen ska ge bistånd eller ta emot flyktingar? Att göra både och är inget för dig? Hur har du tänkt att undvika att skottet går av med hjälp av bistånd?

 • Börje Ivarsson

  Direkt taggarna utåt och förutfattade meningar! ett tråkigt men idag vanligt bevis på odemokratiska skygglappar mot oliktänkande. Det ena utesluter givetvis inte det andra, precis som i politiken, SD har många bra men även mindre bra synpunkter precis som de blå och de röda. Givetvis ska vi hjälpa människor som kommer hit i nöd.

  Om du inte tror på eller förstår hur bistånd kan hjälpa människor och förebygga våld på plats så är det bara tragiskt.
  Det finns metoder som heter freds- och konfliktslösning, demokratisering, materiella förutsättningar, minskad fattigdom, utbildning, sjukvård mm.
  Kanske hade personen som avlossade skottet haft ett arbete eller annan sysselsättning än att skjuta?

  Jag är för att kraftigt förstärka hjälp på plats, förebygga att människor råkar i otrygghet och våld, inte bara fokusera på att ta hand om de som redan hamnat där, då kommer man alltid ligga ett steg efter våldet.

  Det är min åsikt men respekterar att du kanske tycker annat.

 • Jacob

  Vill bara rätta dig litegrann. Det tar i snitt 7 år för en outbildad invandrare att komma in i det svenska systemet och komma in på arbetsmarknaden. Att betala bidrag för den här personen så lång tid landar på miljonbelopp.

  Det är absolut värt att investera i människor, men att ta hit människor i nöd är inte ett hållbart sätt och det är väldigt ineffektivt för att faktiskt lösa problemet/konflikten. Sen är det självklart att man ska prioritera oss svenskar före icke svenskar. Det är ju vårat land, vårat välfärdssamhälle som vi själva byggt upp för våra egna skattepengar. Sveriges (och de svenska folkets) bästa ska alltid vara prio ett.

  Nu blev det här ett ganska rörigt inlägg men det jag vill försöka få fram är att rent ekonomiskt är det väldigt belastande för Sverige med den invandrings och asylpolitik som vi idag driver. Det handlar om ungefär 7-15 % av vårt BNP som går till detta varje år. Dessa pengar skulle kunna göra så mycket mer nytta både för oss svenskar och för människor i nöd utomlands.

  Det absolut bästa och mest solidariska sättet att påverka omvärlden är att hjälpa till på plats. Istället för att Sverige tar emot säg 50000 flyktingar per år och ger dessa ett bättre liv, kan vi istället lägga resurserna på att exempelvis forska om malariamediciner, ge mat och vatten där det finns hungersnöd, skicka medlare och fredssoldater till Syrien för att stoppa våldet och på så vis undvika att hundratusentals människor behöver fly. Jag kan göra listan hur lång som helst. På detta vis kan vi hjälpa miljontals människor till ett bättre liv istället för tusentals. Vilket sätt är mer solidariskt och medmänskligt?

  Det jag blir så trött av i den här debatten är hur naiva många är. Hur kan ni inte se vad som händer? Situationen är inte hållbar ekonomiskt och extremt ineffektiv rent solidariskt i frågan om att göra världen bättre.

 • Jacob

  Du missar hela poängen och jag vet inte hur jag ska förklara så att du förstår vad jag försöker få fram…

  Ja absolut, jag kan sätta mig in i att det är min son i famnen, men tänk hur det är för resterande flyktingar som inte får asyl och inte får komma till Sverige. Vi lämnar ju dom i sticket! Vi kan inte rädda alla flyktingar i världen, men vi kan hjälpa otroligt många fler än vad vi gör idag om vi använder resurserna rätt!

 • Och hur ska de resurserna användas då menar du? Har du läst SDs förslag till detta? Det är ogörligt: i bästa fall okunnigt naivt eller väl uträknat för att egentligen innebära att inget bistånd kan delas ut.

 • Vilka ”vi svenskar”? Och det är mycket snack om människor i nöd utomlands. Problemet är att det dels redan sker massor med nödhjälp till människor utomlands från svenskt håll. Det är lätt att orera om att hjälpa på plats men du och dina gelikar inom SD (för det där är SD-snack) har ingen koll – eller inte speciellt stort intresse av att få någon sådan hjälp att fungera. Menar du att vi ska addera 7-15% till vårt bistånd? Jag anar att så inte är fallet. Alltså menar du att det ska användas till ”oss svenskar” – vilket därmed gör dig till en jävla egoist. För människor söker sig hit – men du anser att de inte ska släppas in. Vad ska de göra? Åka någon annanstans? För de är inte vårt problem?

  Generellt är det också en moralisk fråga: att inse att världen ser ut så här. Nästa gång kan det vara du som behöver fly – skulle du vilja fly till ett land som styrs av såna åsikter som dina?

 • Jacob

  Jag har inte läst SDs förslag men jag har aldrig nämnt att jag tycker att deras förslag är lösningen.

  Jag har redan skrivit det flera gånger, men jag tar det igen.

  Kraftigt öka biståndet. Finansiera detta med mindre asyl och invandring.
  Öka försvarsanslaget och satsa på internationella fredsinsatser.

  Där har du det mest solidariska och icke egoistiska svaret, enligt mig.

 • Taggarna utåt om jag ställer frågor? Din syn på demokrati är intressant i såna fall… Och din syn på att agera i konfliktsituationer, i flyktingsituationer handlar alltså om vad som borde gjorts innan. Det som sker just nu är inte vårt problem? Och därför ska vi inte ta in några flyktingar. Egoism.
  Att rapa upp såna saker är enkelt men det sker redan. Det är dock så att det knappast hjälper personer i en flyktsituation. Det där är dimridåer. Generellt har jag inte hittills fått någon vettig förklaring till hur det ska gå till – antagligen eftersom personer med din åsikt egentligen inte är speciellt intresserad av den frågan.

 • Jacob

  Man märker på dina svar att du har förutfattade meningar om väldigt mycket. Du vill inte försöka förstå vad jag menar och du viftar direkt bort allt och kör med ”taggarna utåt” som någon annan skribent så pricksäkert sa.

  Sedan så är du väldigt oklar i dina svar och har inge konkreta svar eller påståenden, utan kör med personangrepp istället. Om du vill verka seriös, försök i alla fall att vara lite objektiv och saklig.

 • Curre

  Vad arrogant det låter, det du skriver, Deeped! Jag är allt annat än främlingsfientlig eller vänligt inställd till SD, men denne Börje pratar med mognad. Det kan du väl begripa och hålla med om, att man ska arbeta för att folk kan leva där de befinner sig utan rädsla om de vill. Vilken flykting skulle inte vilja få leva sitt liv utan att känna ett behov av att just fly? Börje pratar inte om att stänga ut akutfall, men hans tänkande går bortom det fallet. Min inställning är att vi måste arbeta för utbildning och konstruktiva insatser från den rika världen i den fattigare världen – och inte prioritera att ”klara oss själva”. Nödfallsinsatser måste självklart till, men man måste ju – aktivt! – angripa problemet vid roten!

 • Börje Ivarsson

  Nja, mer tonen i dina frågor. Jag skrev att vi givetvis ska ta in och hjälpa flyktingar i nöd, men måste även lägga mer resurser på utsatta områden, läs igen innan du kommenterar med förutfattade påståenden.
  Jag kan inte avhandla dig lösningen här och vore korkad om jag försökte, men det betyder ju inte att det är omöjligt, resurser och kunskap till förbättring finns.

  Eller för att använda din metod i dina påstående frågeställningar: – du vill alltså dra in alla bistånd till våra medmänniskor runtom i världen? löjligt eller hur?

  Jag tycker vi ska hjälpa människor och du tycker allt tvärtom bara för att jag råkar betona SD tillhörighet i mina argument, istället för att resonera runt frågan istället.
  Det var precis det jag ville belysa, – Tack!

  Mvh ”Den Egoistiska Rasisten”

 • Jacob

  Varför raderar du mina kommentarer för?

  Till skillnad från dig så är jag öppen, objektiv och saklig, plus att jag även styrker mina påståenden med källor. Men du vill uppenbarligen inte föra en öppen debatt, utan du vill bara sprida din
  verklighetsfrämmande propaganda utan att någon säger emot.

 • Jag har inte raderat en enda kommentar.
  Det här är en debatt. Jag säger emot dig. Du gillar inte det och istället anklagar du mig falskt för att radera något. Typiskt.

 • Det är förslag som vi nog är överens om. Dock är det märkligt att allt det då ska finansieras med att ingen invandring ska ske. Vem ska då jobba för att betala det här har du tänkt? För du menar väl inte att vi plötsligt ska få en kraftigt ökad arbetsför befolkning? Som helt plötsligt har rätt utbildning och rätt kompetens för alla jobb?
  Ta dig en sväng förbi SCB och titta på åldersutvecklingen i Sverige. Fundera sen hur i helvete du ska lösa framtiden utan invandrare.

 • Kjell_B

  Sverige tar emot i särklass flest flyktingar per capita i Europa, år efter år. Och så länge det pågår kommer SD och andra kryptofascister att frodas. Billström har gång på gång påtalat vikten av att EU tar ansvar för flyktingströmmar solidariskt (hur många tar Finland emot / år? 19?) Men för döva öron. Problemet är inte SD utan vårt helt oproportionerliga flyktingmottagande i förhållande till vår storlek. Däremot gnuggar de händerna så länge det hör fortgår.

 • Många människor känner idag oro inför frågor som globalisering, ändrade samhällsmönster, nya sociala mönster etc. Det är en på många sätt naturlig oro. Problemet är att denna oro lätt kan glida över i rasism. Här har övriga partier ett stort ansvar: att svara på männskors oro och vara tydliga i sin antirasism.

 • Ditt förslag är alltså att göra som SD vill för att undvika att de växer? Låter ju solidariskt och humanistiskt… Grejern är att det du pratar om proportionalitet så bygger det på jämförelse med inget alternativt en grundläggande tanke om att alla länder alltid ska göra samma sak. Dina argument är precis samma som SD i min bok, bara lite värre då de inte ens grundar sig på en illvilja utan på en skrämmande principiell rättvisesyn som inte bryr sig om människor.

 • Jakob. Jag är grymt konkret och saklig. Det är du som står för personangrepp. Problemet är att du inte är ett skit intresserad av debatt.

 • Och det tar väl ca 20 år för ett barn att växa upp och komma in på arbetsmarknaden. Under den tiden betalas det ut en del bidrag: barnbidrag, studiebidrag, eventuellt bostadsbidrag, bidrag till förskola och fritids. Att ta emot färdigutbildade människor och ge dem en bra start i Sverige är då betydligt mer lönsamt. Detta om man stirrar sig blind på ekonomin vilket jag inte tycker man ska göra utan se till människornas bästa. Min slutsats: Hjälp behövs såväl i andra länder som för dem som flyr hit. Det är ingen motsättning, det är medmänsklighet, säger en gammal biståndsarbetare som sett båda sidor. Dessutom kommer Sverige inte att klara sin välfärd utan invandring, det visar statistik från SCB.

 • Hannah

  Det va ett jävla tjat på alla här, VILKEN TUR det är att ALLA i sverige har RÄTT till att få TYCKA VAD MAN VILL, eller hur? ALLA HAR SIN EGEN ÅSIKT, låt det vara så för fan!!!!!

 • Hela idén med yttrandefrihet är att du har rätt att tycka och jag har rätt att ifrågasätta och inte tycka som du. Att hävda att åsikter ska lämnas därhän är däremot en odemokratisk åsikt.

 • Bra att du kom ut.
  Om du inte anser att flyktingmottagandet ska minska vad är det då du vill säga? Posten handlar inte ens om det ämnet utan det är du och andra via ditt ip-nummer som orerar.

 • Frank

  Sverige borde kanske dra ner på sin vapenexport som bidrar till oroligheter i världen. Speciellt till diktaturer (Saudi t.ex.)! Eller kanske inte så länge vi får våra pengar, bor här i det lugna och har det bra…? :

 • Förstår att du känner dig lite solo uppe i Umeå Jakob. Och dina fantasifulla epostadresser är väldigt märkliga. Oavsett – genom att du la länkar så hamnar du i spamfiltret: skyll inte på mig, skyll på idioter som i tusental pushar sina länkar in i kommentarsfält. Ditt idiom om mig är patetiskt.

 • Frank

  SD vill inte skärpa vapenexporten till diktaturer, men de är mot invandring. Det går inte ihop att de vill bidra till oroligheter, fattigdom och underutveckling samt stärka diktaturer men samtidigt inte ta ansvar för konsekvenserna. Mkt vill ha mer, egoism!

 • Christian Rudolf

  Spot on. Det genomgående temat för de sverigedemokrater som jag känner ifrån skåne, är missunsamthet. I min värld är det bara en variant på Jante. Utöver det upplever jag ledande Sverigedemorkater som fabulerande. Man hänvisar till att invandringen kostar astronomiska summor men vet man lite nationalekonomi och hur statens budget ser ut, fattar man direkt att det inte är rimligt. Inte ens om vi burade in varje invandrare i första, andra tredje generationen, lagförde dem, utredde dem för brott och satte på dem på kåken i resten av ditt liv, skulle det kosta 15% av BNP. Till deras försvar får jag väl säga att missunsamhet är en demokratisk rättighet i vårt land men om man är lite logisk vill man ändå inte ha dem vid makten då de verkar gilla att fabulera med siffor, big time.

 • kebne

  Sämsta moderator , du verkar inte fatta nått

 • Roggan Kalsson

  Undrar om det var någon annan än en snäll och vänlig Islamistisk person som höll i vapnet som sköt barnet ????

 • Amin

  Det finns metoder som heter freds- och konfliktslösning.. du menar att plocka upp ett järnrör?

 • amin

  Jacob.. du borde sluta följa kent ekeroth på twitter.. du får mer riktig fakta om du läser en ding ding värld.

 • Roggan Kalsson

  Ja ibland säger den mer än tusen ord , men fortfarande kan vi inte ta emot alla som vill komma hit det säger sunt förnuft . Ingen vill att det ska vara krig i världen men konstigt nog så är det till 99% i Muslimska länder som detta sker , Kan någon svara på varför ???? Och fortsätter vi ta hit fler från dessa länder finns inte kristendomen kvar i Sverige 2150( detta är uträknat av en norsk ekonom ) då är Sverige en Muslimsk stat . DETTA är något att fundera på anser jag .

 • Intepkmen

  Hur är SD rasister när 180.000 av 250.000 jobb gått till utrikesfödda?

 • Johanna Julén

  Tack för den siffran! 7 år! Fatta hur mycket billigare det är än att hålla på och försörja en person från födelse till produktiv arbetare och skattebetalare! Det tar ju minst 15 år, och de flesta håller ju på och tycker att de har rätt till utbildning och så vidare… En kostsam historia på det stora hela.

  Det lönsamma vore alltså att utvisa alla nyfödda och ta emot flyktingar istället.

 • Knut_Eriksson

  Feeds styrkor till Syrien innebär att staten bekostar svenskar att bevara fred. Om man då rent krasst tittar på ekonomiska aspekten så är det en dyr och ineffektiv lösning. Varför då inte strö pengar över lokala förmågor och ser vad som händer?

  Inte så genomtänkt förslag på utlandsstöd…. om det ekonomiska aspekten hade företräde framför humanistiska värden. Låt oss granska andra bisatsen att vi ska ta emot akut behövande.. står du då bakom införande av TUT istället för PUT?

  Skapar inte en sån förändring en otrygghet hos drabbade individer och ytterligare stärker incitamentet för parallella samhällen?

  Det som SD vill komma till rätta med islams intåg i landet?

  Ser du hur dina påståenden och SD:s skapar mer konflikter och resursslösande än befintlig lösning?

 • terese

  Jacob: jag har läst igenom hela diskussionen, inser att jag kommer in något sent men har ett par tankar jag känner jag vill yttra. För det första en fråga, som givetvis inte kräver något svar, men röstar du på SD? Jag är ledsen om jag missade den detaljen, men debatten utgår ifrån att du ser dig som anhängare till SD och då känns det nödvändigt att klara ut den detaljen. (För att jämna ut spelfältet; jag känner mig mest bekväm med en vänsterpolitik (inte extrem), vill ju inte hänga ut någon annan utan att hänga ut mig själv). Nu till mina tankar; jag tycker det är fruktansvärt ledsamt att en diskussion och politiska frågor har gått från att handla om humanistiska, solidariska och rent ut sagt fredliga värden till att i stora drag handla om ekonomiska.. men jag får väl följa med. ”Det tar i snitt 7 år för en outbildad invandrare att komma in i det svenska systemet och komma in på arbetsmarknaden. Att betala bidrag för den här personen så lång tid landar på miljonbelopp.” – Jag behöver egentligen inte upprepa vad som sägs nedan i övriga kommentarer, men en svenskfödd person kostar långt mycket mer, och det tål nog att sägas igen. Ska vi prata siffror per person så kan vi börja med hur mycket det kostar samhället för varje missbrukare, för varje person som vistas på institution; både sluten och öppen, för varje person som skiter i att jobba och går på försörjningsstöd istället, för all vandalisering, för gängverksamhet, för kriminalitet osv osv.. Nu behöver jag klargöra en sak, en viktig sak: Jag anser att Alla människor förtjänar en andra chans, ibland en tredje och en fjärde. Jag tror att Ingen föds ”ond”, jag tror att det är förutsättningarna en människa Ofrivilligt hamnar i som gör att personen hamnar ”snett” och väljer ”fel” bana. Jag tycker det är sorgligt att nästa distinktion är nödvändig: men de grupper jag nyss räknat upp, som kostar samhället så otroligt mycket mer än invandringen, består i allra högsta grad av svenskfödda personer. Nu öppnar jag för diskussionen om att ”jo men visst, det är ju just dom som vi måste hjälpa i första hand, det är ju dit våra resurser borde gå; till de problem vi redan har”.. Varför? Jag vill så otroligt gärna få svar på en fråga som ligger och gror under all denna nazism och rasism och alla de förtryckande åsikter som sprider sig genom Europa: varför skulle en svenskfödd, en franskfödd, eller en person från Storbritannien vara värd våra skattepengar mer än en person som är född i ett u-land? Vad är det som så fundamentalt skiljer oss åt? Vart vi är födda? Vilken hudfärg vi har? Vilken religion vi identifierar oss med? Varför spelar det här någon roll? Nu tappade jag fokus en sekund, men det gör mig arg, och framförallt ledsen, att tanken ens finns att vissa personer är värda att hjälpa och inte andra.. Och nu kommer argumentet ”jo, men jag vill hjälpa, men jag vill hjälpa där de är, i de krigsdrabbade (!) länderna, i diktaturerna (!), där folk dagligen flyr för sina liv (!)”.. Argumentationen har mestadels handlat om den ekonomiska aspekten, så låt mig ställa en fråga: vad tror ni inte Det kostar?! En av anledningarna till att hjälpen i stor del är fokuserad inom svenska gränser är att vi har inget mandat i dessa u-länder, det är inte bara att klampa in med en fredlig ton och säga: här kommer vi, nu ska vi fixas alla era problem, nu ska ändra om eran väletablerade diktatur till en demokrati, nu ska vi ändra era åsikter gällande barnafödande, kvinnor, abort, religionsfrihet, så vad säger ni, vi kan väl sluta ha ihjäl folk? Vi kan skicka vatten, vi kan skicka folk som hjälper till så gott det går, vi kan hjälpa på många sätt, vilket vi Redan Gör! Men jämfört med att hjälpa en person här eller på plats, så borde vi inte ens tala om den ekonomiska aspekten.. det är det billigaste möjliga alternativet att hjälpa dem här. Kan vi hjälpa fler där de är; ja. På de sätt vi redan gör. Och förlåt att jag säger det, men hur långt räcker malariamedicinen? Hur mycket hjälp gör egentligen vattnet? Otroligt mycket, ja, men stoppar det krig? Avsätter det diktatorer? Stoppar det folkmord, förföljelse, barnadödande, tortyr? Nej. Jag är, precis som du, för att ändra på det här sakerna! Jag är för att ge hjälp på plats, aboslut! Men det parti som driver den här frågan, och de som röstar på det partiet, borde verkligen komma på en plan för att det ska fungera. Kom på en plan för att stoppa värdlens krig och jag lovar att jag är med på första planet ut! Nu kan man bryta ned mina argument i mindre beståndsdelar, eller kanske rent av kalla dem barnsliga, men det är det här det handlar om. Om det bara var att klampa in i vilken land som helst och stoppa allt lidande, så hade vi gjort det. Sen kommer det en till pressande aspekt oundvikligt med; om vi nu skulle lägga alla dessa resurser på att hjälpa folk på plats, hur mycket kommer det kosta att rusta upp vårt militära försvar? Och vill vi det? Man kan tycka vad man vill om Sveriges sätt att hålla freden genom världskrigen osv, men klampa in i fel land och trampa fel person på tårna och vi pratar om en helt ny nivå av dödlighet, och en helt ny ekonomisk aspekt..

  Jag blir rädd för de främlingsfientliga vågor som går genom europa nu.. Min ena del av släkten kom till Sverige under förintelsen, den andra under kalla kriget. Krigsbarn som sattes på tåg, vinkade hejdå till sina mödrar och sedan auktionariserades ut på torgen i Sverige, till lägstbjudande. För sist gång diskussionerna lät som dom låter nu; när man pratar om raser, nationaliteter, vem som har rätt till vad osv, då reducerades ett barns liv till två saker: att gasas ihjäl, eller att ges bort till lägstbjudande..
  Vi pratar om människor från mellanöstern, som kommer hit och ”tar våra jobb och kostar samhället pengar”. Det är människor vi pratar om. Och ska diskussionen stanna någonstans så borde det vara inom Europas gränser, för på de knappa hundra år som gått sedan förintelsen tycks vi ha glömt bort vad som hände. Och det finns egentligen bara en sak att säga: de där barnen som kom på de överfulla tågen, de som bokstavligt talat flydde gaskamrarna, var de inte värda en chans, även om den var att ges bort till lägstbjudande? Du kan ignorera allt annat jag skrivit, men svara mig på den frågan är du snäll.. Och fundera på vad ditt svar innebär.
  För såhär ser der redan ut idag: jag har en vän som kom hit från Irak under kriget, han var en av landets främsta hjärtkirurger, och hade förlorat hela sin familj och sina barn. Han skulle kunna utgöra en enorm resurs för ”vårt land” (vem äger jorden, egentligen??). De godtog inte hans erfarenheter och hans utbildning för den inte föll under ”EU-standard” eller svensk standard eller vad fan du nu vill kalla det. Han kör stadsbuss idag.. Jag tycker det är äckligt nära att bli bortgiven till lägstbjudande på torget.

  Vi kan diskutera kring detaljer, försöka få oss att framstå som något vi inte är, försöka rikta diskussionen till att inte handla om rasism och nazism samtidigt som argumenten handlar om att homosexualitet är en sjukdom, att svenskar är värda mer än andra (för det är precis det ni säger).. men i slutet av dagen handlar det om några få saker: anser du att alla människor är lika värda, eller gör du inte det? Tänker vi starta ett nytt världskrig, eller tänker vi inte det? Spelar det egentligen någon roll vart pengarna kommer ifrån om några få kronor kan skilja på liv och död?
  Varför i helvete sitter vi och pratar om ”svenskar” och ”syrier” och ”vårt land” överhuvudtaget. Ska vi prata om vem som har ”rätt till vårt land” så kan vi packa och dra allihop utom samerna. Vi är alla människor. Situationen ser ut som den gör. Jag säger: se till att hålla koll på dina egna värden, se till att du är en god människa som aldrig förtrycker någon annan, se till att göra det bästa av din tid på jorden, ge den hjälp du kan och ta den hjälp du får, älska alla så rent och kärleksfullt som möjligt. Och yttra ingenting som kan få någon att för en sekund tro att du är rasist, nazist eller för den delen egoist, för oavsett om du är det eller inte, så har du släppt tanken lös, och den leder aldrig till något bra.

 • En annan Terese

  WORD!

 • En annan Terese

  Du kan inte med hjälp av ett enda argument avfärda att SD är rasister. Det finns heller ingen logik i frågan. Att bara överhuvudtaget titta på hur många jobb som går till utrikes födda känns på gränsen till rasistiskt för mig. Det verkar också helt orimligt att siffrorna skulle stämma. Det vore intressant att höra var du har fått de siffrorna ifrån. Folk med osvenska namn brukar tyvärr ofta sållas bort i rekryteringsprocesserna och om de får jobbet de sökt beror det på att de är de mest kompetenta sökande, alternativt att det är få sökande. Det finns många branscher där personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade för att ”infödda svenskar” inte är intresserade.

  Ett parti som i sitt principprogram delar upp människor i olika klasser av svenskhet är per definition rasistiska. (Läs under Sverigedemokraterna och nationen, i partiets principprogram)

 • Jenny Franzén

  Det är inte politiskt korrekt att säga, men de som röstar på SD är faktiskt inte de smartaste i klassen. Det är tveksamt om de ens skulle orka ta sig igenom, och ta till sig, texten ovan.
  Jag håller inte heller med om att arbetslösheten skulle vara ”en fullkomligt förändrad värld”, utan det är faktiskt alliansen som har drivit en politik de senaste åtta åren som går ut på att så många som möjligt ska vara arbetslösa. För är det någon som tror att de är för full sysselsättning? De har systematiskt försämrat villkor och ökat klyftor. Sedan tar de emot invandrare (inte av godhet, utan för att hålla löner och fack i schack). Vips – två svaga grupper i samhället ställs mot varandra. Istället för att rikta blicken mot de som har makt, slåss de svaga mot de ännu svagare. Klassisk högerpolitik.

 • Börje Ivarsson

  Jag ville belysa att vi kan och måste hjälpa till mera i drabbade länder för att förhindra den av våldet som vi kan, att göra vårt yttersta som medmänniskor. Vem sa att jag var emot din åsikt i artikeln?

  Jag sa aldrig att jag var emot flyktingar, du antog detta!

  Jag sa aldrig att jag är för och röstar på SDs politik, du antog detta!

  Vad menar du med ”ditt ip-nummer”? Ska du verkligen sjunka så lågt som förföljelse? Det har väl inte med demokrati att göra?
  Din attityd mot ”oliktänkande” är skrämmande likt den på vår första halva av 1900-talet.

  Jag rekommenderar dig att lyssna på vad folk har att säga och resonera istället för att hata.

  PS. jag är invandrare och likaså min fru.

 • Jenny Franzén

  Som jag skriver ovan… Alliansen har under åtta år bedrivit en medveten politik som går ut på att öka klyftorna i samhället. Det har de lyckats väldigt bra med. Man vill ha mer invandring för att hålla nere löner och minska fackets makt, vilket leder till att vi fått två svaga grupper. Invandrare och arbetslösa, lågutbildade människor. Dessa svaga grupper bråkar med varandra, istället för att gå på de med makt och pengar.

 • Högskolekillen

  ”Och i kommentarsfältet ser vi nu den nya argumentationslinjen där SD bygger idén om att ”hjälpa till där invandrarna kommer ifrån” vilket inte är mindre egoistiskt” – Uppdatering. Hur är det mer egoistiskt att hjälpa folk i utlandet att förbättra deras levnadsstandarder där än att inte göra det?
  Jag tycker bara att meningen känns lite konstig. Om jag missuppfattar meningen eller om du menade på ett annat sätt, så förklara gärna.
  Även så håller jag med Börje om att bilden är lite missplacerad. Antag att Sverige släpper in alla flyktingar så leder detta ändå inte till att folk inte skadas i krig i utlandet, även barn, såvida inte intagandet av flyktingar faktiskt leder till stoppandet av krig. Jag tror att det han säger är att ifall man har detta som utgångspunkt så är det väl bättre att försöka satsa på att öka levnadsstandarden i landet i fråga istället för att skicka runt dem i världen.
  Min enda kritik, jag uppskattar dock den välskrivna artikeln.

 • Börje Ivarsson

  Bra början, eller kanske sluta tillverka så slipper vi oroa oss för exporten. Ett steg före.

 • Börje Ivarsson

  Varför skulle det lösa något? Löjligt påstående.

 • Människor som kommer till Sverige gör det av olika skäl: man vill studera, hitta arbete, flytta samman med sin partner, leva med sin familj, fly från krig etc. Det handlar om många olika livsöden och jag tror inte man kan se alla dessa männsikor som en anonym, kollektiv rörelse. Jag kan inte heller se att alla invandrare tillhör en svag grupp. Det finns många välutbildade, yrkeserfarna och/eller kompetenta männsikor som söker sig till Sverige av olika skäl. Att klumpa ihop alla dessa individer i en grupp och etiketter den som svag är direkt kontraproduktivt.

 • Trött på BS

  Intressant läs ämne. Jag vill mena på att arbetslösheten inte beror på mängd av folk, utan samhällsmässiga faktorer.
  1. Hög bostads kostnad, medför att folk inte har råd att konsumera. Mer konsumtion fler arbetstillfällen.
  2. Bostadspriser hålls höga så att infödda svenskar inte kan konsumera, och inte är villiga att ta arbete som endast täcker mat och hyra.
  3. Asylsökande tas in i Sverige för att slava dessa yrken.
  Blind rasism och människokränkning.

 • Tokstolle

  Susanne, tack för ditt inlägg. Det gör mig så ont i hjärtat när inskränkta människor kravlar upp på sina höga hästar och betraktar sitt eget förhållandevis välbärgade liv som mer värt än en människa som blivit berövad allt i sitt liv. För helvete!!! vill jag skrika. Ingenting i livet är säkert. En dag kanske det är vi som står där och ber på våra bara knän om hjälp. Då hoppas jag att världen är en öppnare plats. Jag hoppas också att världen en dag kan ta hand om alla sina invånare som lika värda. Att inga barn behöver se sina föräldrar dö. Att inga föräldrar behöver hålla sitt barn i sina armar och se det försvinna bort.

 • Tokstolle

  Jag tappar andan. Underbart skrivet!

 • skogsharen

  De du kallar egoistiska ställer ändå (antagligen utan problem) upp på FN:s rekommendationer för bistånd (där Sverige ligger i topp idag), men inte att finansiera en rasande snabb kulturell, social, och ekonomisk omställning (vars långsiktiga konsekvenser är oöverskådliga men vars tendenser är oroväckande) som mottagandet i Sverige leder till. För mig kokar frågan ner till vilka samhällsomställningar är vi beredda att acceptera? Vissa säger många, andra säger färre.

 • Pingback: Nej, land och stad är också en falsk dikotomi | Deepedition()

 • Tobias Tofft

  Dum inskränkthet och oförmåga att se verkligheten är en stor brist…

 • Tobias Tofft

  Du kan ju också testa att låna pengar för att ge till andra. Inte lika sugen nu?

 • Tobias Tofft

  Vilket bisarrt uttalande. Självklart tar man hand om sina egna innan man ser till omvärlden.

 • Tobias Tofft

  Testa att leva i utanförskapsområden som invandrare utan jobb så ska du se hur bra invandringspolitiken är.

 • volvo11

  Kan du Jacob tala om för alla vem det är som föds till världen, även här i Sverige som föds utbildad?

 • Laim

  Jag förstår inte varför man inte trycker mer på att SD faktiskt vill sänka biståndet.

 • 1232233

  Kan någon svara på varför Albanien ska slippa ta emot syrianska flyktingar?
  Albanien är ett fattigare land än Sverige kanske är eran ursäkt, men då mäter ni också människoliv i pengar.

 • 1232233

  Är du medveten om att Israel utvisade 50 000 afrikaner förra året?

 • 1232233

  Israel, Albanien och Japan verkar inte gilla globalism särskilt mycket. S, MP och V älskar ju i själva verket nationalism, så länge det rör sig om kurdisk nationalism.

 • 1232233

  Kan du svara på varför det inte är dags för andra länder i Europa, så som det 95% etniskt homogena Albanien, att ta emot flyktingar nu istället? Ett konsekvent svar, tack.

 • 1232233

  Varför resonerar inte Israel eller Albanien så?

 • 1232233

  Vilka ”vi kurder”?

 • 1232233

  Du är också en hycklare.

 • 1232233

  Och ändå så försvarar du Israel eller Japans flykting och invandringspolitik.

 • Axxo

  jag förstår bara inte, vilket parti man än väljer e de skitsamma.
  visst, många anser att SD är rasister, men dem kommer med en hel del bra grejer också!
  när det kommer in flyktingar, dem får gratis vård, och får en hel del pengar. alltså, först å främst, vem fan bygger en musike (stavning) i sverige.
  om vi skulle flytt till deras land, helvete heller att vi skulle fått bygga en svensk kyrka där. Men mycket av detta är pgd invandringen, jag tycker att det är sjukt, finns så mycket av svenska kulturen som försvinner tack vare invandringen. sen att minska på dem, skulle inte gjort så galet mycket heller. vi kan inte ta imot alla , samt sverige är inte sig likt längre, jag skäms faktiskt över Sverige, hur vi kan hålla på så här. och bara för att folk väljer SD är det inte för att dem ansers vara rasister, jag e så trött på bullshit. visst, de e synd om dem som har krig, men varför kan inte sverige hjälpa dem i sitt egna land, än att ta hit dem? skulle vart så mycket enklare!

 • Vad exakt i den svenska kulturen försvinner pga av invandring? Jag förväntar mig exempel som är valida.
  Att vi har religionsfrihet i vårt land är alltså något dåligt? Vi borde ha det som i de länder där du hänvisar att vi inte skulle fått byggt någon kyrka? Det är alltså bättre där?
  Vad exakt är det du skäms för? Att vi är humana, civiliserade och anser att det är viktigt att hjälpa andra? Ok, då tycker jag du ska flytta någonstans där man inte gör det – typ nåt av de länder som de flyr ifrån. Du lär nog trivas bättre där.

 • Pingback: Den enkla sanningen: 13% valde rasism | Deepedition()

 • Pingback: Det värsta som kunde hända |()

 • Richard

  Tänk om.. tänk om.. tänk om..

  Tänk istället om Sharia ersätter demokratin i Sverige? Då kommer du som vit kvinna att få uppleva en del saker. Ännu värre för HBTQ eller icke-muslimer som vägrar bli en del utav Islam (t.ex. jag). Du som kvinna har iaf ett ”värde” du kan bli såld. Vilket händer än idag. Jag har inget värde då jag inte är kvinna, står för demokrati (inkl. åsiktsfrihet och yttrandefrihet), likhet inför lagen (HMF lagen kränker detta), rätt till utbildning för all osv. Jag kommer att hata Sharia tills dagen jag dör. Blir det pga ålderdom, kommunister/blåögda eller islamister?

 • Richard

  Vill du hjälpa folk i världen? Få folk att lämna religioner och ideologier! Utvecklingen har knappt rört sig inom den islamiska kulturen tack vare Islam och Sharia. Detta kommer inte att ändras oavsett hur många moskéer eller bistånd dom får. Glöm aldrig Taqqiyaa!

  Som ägare till en hemsida, eller admin över Disqus kan han säkert få reda på IP numret till varje som gör en kommentar. Jag är ifrån Karlskrona, så du slipper snoka upp mig!

 • Richard

  Dom kommer att få vapen oavsett vem som säljer det till dom. Är det bättre att USA får pengarna ifrån försäljningen? Oroligheterna kommer inte att sluta för att vapnen inte säljs eller försvinner. Man kan mörda folk med en sten eller sina händer.

 • Richard

  Ja, det var inte det bästa exemplet. Sedan har saker som Sharia ingen påverkan på samhället, eller i detta fall, huset som brinner.

 • Richard

  Tycker du inte det är bättre att pengarna går till Libanon, som har utrymmet att bevara dessa flyktingar till att kriget är över, eller offra landet som måste betala allt ifrån barnbidrag, bostadsbidrag, ekonomisk bistånd, vård, skola osv?

  Som ett exempel (en kommentar som någon skrev på Twitter), vad ett ensamkommande flyktingbarn kostar per dygn i Sverige. Skulle kunna ge 600kg ris till flyktingarna i Libanon.

  365 x 600 = 219.000 kg ris
  219.000 x 100.000 = 21.900.000.000 kg ris

  Enligt en annan Twitter kommentar skulle det bli över 300.000 lastbilar med ris. Naturligtvis behöver det inte vara ris. Medicin, kläder osv.

  Men pengarna skall fan inte gå till nya iPads till otacksamma ”flyktingar” som klagar på allt ifrån platsen till maten som serveras! Eller folk som åker tillbaka till landet dom flydde ifrån som en semester resa! Naturligtvis är detta inget som nyheterna skriver om!

 • Richard

  Arbetsförbefolkning? Menar du anfalbeter ifrån Afrika? Vad skall dom arbeta med tycker du? Eller islamister ifrån Syrien? Tror det är dags att tänka om?

  Vem skall jobba? Kanske dom >375.000 arbetslösa? Jag är en av dom! Jag skulle ta ett riktigt jobb (sökt jobb sedan 15 månader tillbaka samtidigt som jag studerar = INGET) vilken dag som helst!

 • Richard

  Då vi har nästan 400.000 arbetslösa? Hög bostadsbrist? Otacksamma invandrare som är redan här som kräver allt ifrån iPad till Halal mat?! Det är dags att komma ut ur garderoben, Anna! Det är dags att lyssna på folk som inte håller med i allt, som du eller din omgivining säger! Jag gjorde det, aldrig mer att jag sväljer allt med hull och hår!

 • Richard

  Jag vet inte vad han skrev men när du gör dina kontroller tar du med kostnaden för Migrationsverket, Polisväsendet, Räddningstjänsten, Rättsväsendet, Arbetsförmedlingen, Assylindustrin, Barnbidrag, Bostadsbidrag osv? ALLT är en kostnad för invandringen! Det är en valfri kostnad som vi inte behöver!

 • Richard

  Varför skall man inte försvara det? Vet du vad en invandrare behöver göra för att bli en del utav samhället i Japan? För att en utbildad sjuksköterska skall få arbeta behöver denna genomgå ett eller flera test för att säkerställa dess kunnighet, förutom inom yrket, men också inom språket. I Sverige, om MP får som dom vill, skall invandrare utan papper på en utbildning skall få prova på heltidsanställning som t.ex. läkare utan som helst krav på diverse saker! Fullt betalt alltså, utan utbildning, utan krav på språket, utan krav på kompetens eller erfarenhet eller den sociala aspekten utav att vara en läkare! Det är en sådan jävla äcklig skillnad mellan våra två länder att det inte är sant! Hade jag kunnat språket hade jag gärnat jobbat där istället, för där vet dom hur man skall ta hand om landet som dom har gjort i flera hundra år!

 • Richard

  På vilket sätt hjälper islamister och analfabeter (vilket är majoriteten utav vad vi har tagit in dom senaste åren) hemlandet? Vill du hjälpa folk så sätt upp skolor som lär dom bl.a. vett och etikett, lagar och regler, demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet! Jag tänker inte ens gå in på alla otacksamma som finns på våra assylboenden, t.ex. så kostar sex otacksamma 45.000kr per dag (exkl. mat, källa: Uppdrag Granskning).

 • Richard

  Sedan kommer frågan också OM dom vill utvecklas. Alla vill inte utvecklas. Speciellt inte då man får allt serverat! IPads, mixar, tv, hyran betald osv. Varför arbeta i ett land som man får allt? 50 kr för ett landläkarbesök, för mig kostade det 1200kr sist för att dra ut en tand! En tand som jag inte kunnat fixa under fem års tid för att jag inte haft pengar!

 • Richard

  Väldigt få svenskar (etniska svenskar, inte folk som får PUT eller ett medborgarskap!) ser livet som en dans på rosor! Sedan jag gick i åttan så har jag varit fokuserad på vilket yrke jag ville arbeta inom. Jag har gått både civilekonom och systemutvecklingsutbildningar. Jag är över 30 år och jag spenderat över 20 år i skola, bara nu när jag fick ett barn som jag tog en paus ifrån universitet studierna för att jag inte hann med.

 • Richard

  Det är ju vad vi gör! När vi har en statsskuld på över 1.350.000.000.000 SEK så är det ett LÅN! Varje barnbidrag, bostadsbidrag osv som vi betalar ut är ett LÅN tills att skulden är löst!

 • Richard

  Glöm inte Susanne att föräldrarna brukar betala skatt under denna tid. Så stor del utav denna kostnad är redan täckt. Sedan vill inte alla invandrare bli en del utav landet. Utav kulturen, utan skapa nytt hemland i Sverige. Speciellt då dom får bidrag utav svenska folket. Skulle endast barnbidrag och bostadsbidrag betalas ut genom att ha ett PUT så kanske ett medborgarskap skulle se bättre ut. Min fru har PUT och det finns ingen som helst anledning att skaffa ett medborgarskap då det knappast gör någon skillnad. Hon har allt ifrån barnbidrag, bostadsbidrag till studiemedel. Varför bry sig om att bli medborgare då man kan få allt med PUT? I vissa fall så har invandrare eller flyktingar större fördelar, t.ex. 50kr för tandläkarbesök, då vi vanliga skulle behöva slänga ut flera tusen för samma behandling. Det MÅSTE komma större krav på invandrare, t.ex. att sköta sin ekonomi, lära sig språket, vara laglydig osv.

 • Richard

  Dom har det så svårt med sina iPhones och sina kläder som alltid ser nyare ut än vad jag har råd med. Jag har haft samma mjukisbyxor i över fem år! Dom gör valet att inte lära sig språket, att inte studera, att inte bli en del utav samhället. UPPFOSTRAN!

 • Richard

  Wow, snälla säg att du spelar ett troll?!

  Jag kopierar samma text som jag gav till någon annan:

  Skillnaden är dock att varje svensk som föds här har två föräldrar som banar ut kostnaden utav att detta barn föds. Dessa betalar allt ifrån moms, inkomstskatt, barnomsorg till bilskatt. Det är inte detsamma som att en familj ifrån Somalia kommer till Sverige med tio barn och alla barnen ger familjen rätt till barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrarpenning osv. Utöver detta så kostar dessa invandrare pengar i formen utav att Migrationsverket måste göra sitt. I dom flesta fallen behöver inte polisväsendet, kriminalvården, rättsväsendet och/eller räddningstjänsten rycka ut till dom etniska svenskarna heller. Hur ofta läser vi inte om bilbränder, våld på assylboenden, våldtäker osv? Utöver detta behöver inte etniska svenskar (alla som föds här, enligt mig) inte en tolk, halal certifierad mat som kostar extra osv.

 • Richard

  Alla skall inte till Sverige för att få ett bättre liv, en del vill inte bo här. Många invandrare säger det och bara väntar på att få åka tillbaka. Då kan dom lika gärna vara där istället, i något grannland, tills kriget är över. Vill du hjälpa? Avsluta kriget och bygg upp landet istället! Istället för att ta emot otacksamma individer som inte bryr sig ett skit om demokrati eller jämställdhet! Jag läste om en kvinna som varit här i 40 år och som fortfarande längtar tillbaka till hemlandet. Hon har inte lärt sig språket eller kulturen. Bra jobbat att ni tog henne hit!

 • Richard

  Vad står islamism för? Vad står kommunism för? Och hur är SD = rasism om man vill att folk skall ha det bättre i deras kultur? Majoriteten utav världens befolkning vill inte leva enligt vår kultur. Majoriteten utav assylflyktingar vill inte leva här. Så varför ha gränsen så öppet? Varför skall man som flykting få bidrag? Det gör ju bara att folk kommer hit för den anledningen. Du vet väl att tiggare ifrån Rumänien får 30.000, exkl biljetten hem, svenska kronor om dom åker tillbaka. Det finns INGEN gräns på hur många gånger dom kan utnyttja detta system.

 • Richard

  Det är odemokratiskt att inte svara på någons utalanden? Vad är odemokratiskt är att hindra vissa partier att få minskat inflytande i politiken! Duh, vad S och M tänkt göra!

 • Richard

  Vad har det med något att göra? Det finns folk som lurar svenska staten och Sveriges politiker (förutom SD) tillåter detta! T.ex. att tiggare ifrån Rumänien kan få 30.000kr i handen om dom åker tillbaka till sitt hemland, exkl kostnaden för resan hem, och detta kan dom göra hur många gånger som helst! Inget register förs.

 • Richard

  Det är bara ding ding Sverige som ger betalt för att leva på staten! Det är bara ding ding Sverige som ger ett lyxliv i fängelser! Det är bara ding ding Sverige som tillåter flyktingar få iPhones, även nya ersätts utan bevis på att dom har gått sönder.

 • Richard

  Jag antar du tänker på folk som heter Mohammed eller Mobalaka? Blir det samma ursortering när vi pratar om finska, danska eller amerikanska arbetstagare som söker jobben? Om det är endast i fallen med t.ex. när folk ifrån Afrika eller Mellanöstern söker ett jobb så kanske du borde fråga varför? Kan det ha något med att halal mat blir nästan som ett krav för den nya medarbetaren? Om vi nu skall ta muslimerna som ett exempel? Eller kan det ha något med att dom har större problem med språket, generellt, då dom också brukar lära sig arabiska i hemmet (alltså dom får inte lika mycket övning på språket som svenska barnen)? Eller kan det ha något med att ett företag skall kunna LITA på sina medarbetare, en sådan måste vara LOJAL. Tror du alla muslimer som finns i Sverige skulle skaka hand med en kund? Vilket är vanligt i Sverige att man gör. Enligt vår kultur som ni spottar på! Skulle en muslim, t.ex. ifrån Palestina, göra sitt jobb om kunden är en Jude ifrån Israel? Kan denna följa sitt arbete? Kolla bara hur muslimer klagar över att dom inte vill ha kortärmade för att bli tandläkare! När jag går på en anställningsintervju så vet jag att handskakning är något som förväntas. Det är en kultur som vi följer. Det är en kultur som en del invandrare inte vill bli en del utav. HUR skall dom då kunna få jobb?!

 • Richard

  Så du tycker inte att deras VAL att INTE bli en del utav samhället spelar någon roll? Många muslimer vill inte ha demokrati! Många vill införa Sharia i Sverige!

 • Richard

  Om folk tror att man kan blanda hur som helst så är man galen! Prova blanda vad som helst i naturen. Blanda tio olika sorters fiskar eller fåglar i samma område. Tro inte att bara för att vi kan skapa datorer eller ta oss till månen att vi är så mycket annorlunda!

 • Richard

  Glöm inte att skylla på EU! Fri invandring, vilken hemsk idé!

 • Richard

  Vill man studera, fine gö det! Vill man jobba, fine gö det! Vill man vara kriminell eller leva utav staten? Utvisning!

 • Richard

  Jag ser att efter 6 månader att du aldrig fick ett svar. Flyktingar som flyr ifrån krig skall återvända när det har lugnat sig! Tills dess kan dom finnas i flyktingläger i grannlandet. Där kulturen är snarlik! Skulle det bli krig i Sverige, skall jag då ta mig till Qatar och förvänta mig att dom skall ta hand om mig? Nä, jag tar mig vanligtvis till ett land som stämmer enligt våran kultur och försöker passa in tills jag kan återvända.

 • 1232233

  Min kommentar var menad till skribenten, håller med annars.

 • Richard

  Solidarisk och humanistisk. Två ord som gör att vi har en statsskuld på 1.350.000.000.000 svenska kronor! Bra jobbat, hoppas ni mår bra iaf med eran solidaritet eller humanism?! Hade vi haft politiker så hade denna skuld kunnat blivit avbetald inom en tio års tid!

 • Richard

  Ville inte S och M begränsa SDs inflytande? Oj, är dom SDare nu? Begränsa SDs inflytande och vi har inte demokrati längre!

 • Richard

  Muslimer (Sunni och Shia) har hållit på i över 1400 år. Detta kommer inte att sluta på ett bra tag. Detta är lika vanligt som vi slutar att tala om någon börjar tala. Du slutar väl att tala om din mor börjar prata? Du höjer väl inte rösten tills att hon ger upp?

 • Richard

  Diktaturer kommer fortsätta vara diktaturer med eller utan vapenexporten ifrån Sverige. Dom kommer att få tag i sina vapen med eller utan SDs ”hjälp”. Är det inte Sverige så kommer säkert USA hjälpa till för då får dom fortsätta bränna pengar på onödiga krig. USA har väl haft ett krig var tioende år, dom senaste två hundra åren?

  Vill du få bort diktaturer? Utbilda! Inför demokrati! Ta bort religion och ideologier såsom Islam och Kommunism!

 • Richard

  Musike? Moské du tänker på?

  Klart 7 klövern är ett och samma parti, annars skulle dom inte ha det smeknamnet! Då S och M skulle kunna tänkas samarbeta för att minska inflytandet för SD så nog fan har vi inte demokrati längre och inge längre ett vänster och höger sida! Vi kan nu kalla partierna: SD och 7-klövern. Det är exakt så riksdagen ser ut idag.

 • Richard

  Minska? Dom vill ju höja och minska invandringen med 90%.

 • Richard

  Du fattar väl att i alla länder så finns inte saker som barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrarpenning osv. Dessa länder klarar sig på andra sätt. Sedan vill inte folk leva i Sverige. Dom vill inte ha demokrati.

 • Richard

  Vi har en statsskuld på över 1.350.000.000.000 hur hög vill du att den skall bli innan vi gör något?

 • Richard

  Där tappade du all trovärdighet då du använder Henrik Arnstad som källa till vad SD står för!

 • Richard

  Kommunisterna (bl.a. V) och islamisterna (dom är på väg) är vadå? Nallebjörnar?

  Nu såg jag att Arnstad var källan till den artikeln på DN. Facepalm (första gången jag använder uttrycket)!

 • Ubuntu

  Det där får du gärna förklara lite närmare. Om du kan?

 • Richard

  Jag antar du också anser att Henrik Arnstad är en pålitilig källa? Jag kan inte sluta skratta!

  Smartaste i klassen? Vad grundar du det på? Tänker du kanske på kommunisterna i riksdagen som vill förminska SDs inflytande och samtidigt prata om att DOM är fascister? Vad var det Hitler gjorde igen innan han tog över som diktator? Han gjorde väl så att motståndarna fick mindre makt? Vad är det S och M försöker göra?

  Vilket program gick du på i gymnasiet och vad gick du efteråt på universitet?

  Handel och Administration resp. Avancerad Webbprogrammering och International Software Engineering (pågående) gäller i mitt fall.

 • Ubuntu

  Ehh. Tycker nog, efter att ha läst era inlägg att det är Jakob som står för debatt och du som står för påhopp…

 • Ubuntu

  Grattis!!
  Du nominerade just dig själv till norra Europas dummaste människa :-)

 • Ubuntu

  Fy fan. Menar du allvar?
  Det var den sjukaste kommentar jag någonsin läst!

 • Dodlod Doreen

  Sverige tar in mer en dubbelt många invandrare en våra nordiska grannländer tillsammans. Frågor på det? Välfärdsstaten kommer självklart krossas då välfärden överbelastas.

 • Dodlod Doreen

  Är du beredd på att offra vår välfärd? Välfärden överbelastas just i detta nuet. Samband med öppna våra hjärtan säkerställde Reinfeldt om en brutalt hög invandring flera år framöver för att säkerställa att välfärden fortsättningsvis överbelastas och på sikt att välfärdsstaten krossas. Bara så du är väl medveten att det är en agenda från eliten och bilderbergruppen. Sen kommer du få se vidare djup fattigdom och låglönemarknad här när välfärdsstaten krossats.

 • Dodlod Doreen

  Vi har betydligt högre arbetslös en några 375.000st vi har massvis med folk som befinner sig i Fas3 och instegsjobb som inte räknas in under statistiken arbetslösa. Dom jobbar för svältlöner dessutom. Vänstern går rakt i högerns fälla där dom är så extremt naiva att dom inte förstår att massinvandringen är till för att krossa välfärdsstaten och lönedumpa.

 • Dodlod Doreen

  Jag tycker våra nordiska grannländer är betydligt mer egoistiska och jag hoppas du undviker dem? För Sverige tar enligt ren fakta in mer en dubbelt så många invandrare en våra nordiska grannländer tillsammans. Så hoppas du undviker dom länderna snälla?

 • Dodlod Doreen

  Varför är du så hatisk inom dig? :(

 • Dodlod Doreen

  Välfärdstaten krossas med för hög invandring vilket var målet med öppna era hjärtan. Det är nämligen så att man kan lönedumpa och skapa en låglönemarknad vilket är eliten och bilderbergruppens agenda. Vänstern går rakt i deras fälla.

 • Dodlod Doreen

  Ska åka till Kina nästa vecka och fråga vilka Kineser?

 • Dodlod Doreen

  Undrar hur man hjälper dom som bor i utanförskapsområden med ett jobb när vi hela tiden fyller på med fler? Snarare skapar det lönedumpning och att välfärden överbelastas.

 • Dodlod Doreen

  Hur naiv får man tillåtas att vara?

 • Dodlod Doreen

  Danmark,Finland,Norge är egoistiska eftersom Sverige tar in mer en dubbelt så många invandrare en dom länderna tillsammans. :(

 • Dodlod Doreen

  Öppna Era hjärtan var för att säkerställa att välfärdsstaten krossas då fortsatt hög invandring överbelastar välfärden och skapar en låglönemarknad. Jag har försökt förklara det här till vänstern men istället för att förstå det extremt logiska vill dom attackera mig.

 • Dodlod Doreen

  Därför kan alliansen ostört fortsätta med lönedumpningen eftersom ifrågasättande är lika med rasism.

 • Dodlod Doreen

  Tänk på att många Sverigedemokrater också är invandrare så om du ger dig på dem så är det rasism. Tänk på det min vän.

 • Dodlod Doreen

  SD har inte föreslagit ingen invandring! Man har föreslagit en lika stor invandring som våra nordiska grannländer! Varför snälla snälla snälla snälla är du så naiv? Förstår du inte snälla att syftet med vår höga invandring är att lönedumpa och krossa välfärdsstaten?

 • candidavoice

  Och var det en muslim som sköt barnet ?

 • Dodlod Doreen

  Sverige tar in mer en dubbelt så många invandrare en Norge,Danmark,Finland tillsammans.

 • All historisk erfarenhet visar att det är tvärtom: blandning berikar. Vad gäller djuren i naturen så är det just att det finns massor med olika djurs om skapar balans. Hur skulle det se ut i en skog med bara granar och älgar?

 • Dodlod Doreen

  Välfärdsstaten kommer fortfarande krossas oavsett hur mycket järnrör du pratar om.

 • cghansson

  Det är idag många som får uppleva i Sverige också!
  Det värsta är att det är samma aktörer här som där!

 • cghansson

  Jag är svensk, det är en klar fördel med det, jag kan inte diskrimineras ej heller utsättas för rasism. Svenskar kan inte utsättas för hatbrott enligt svensk lag. Svennar är alltså fågelfria!

 • Du är mig veterligen inte min vän.

 • Nej, det kommer den inte. Du borde räkna lite bättre. Migrationen är en liten post i svensk ekonomi.

 • Nej, inte på grund av invandring utan den stora faran ligger just nu i pensionsfrågan.

 • Grejen är att du är så okunnig om islam generellt att du orerar om saker som inte ens är i närheten att kunna hända. Dumheter och oerhört illvilligt. Tror inte ens du tror på det själv.

 • När nu till och med Löfven måste erkänna att vår ekonomi är stark blir det komiskt. Och du är sannerligen beviset på att SDare och andra foliehattar hänger ihop. Ska du inte köra lite Illuminati och Haarp också?

 • Bla bla bla. Ta din medicin.

 • Eftersom du studerar så har du uppenbarligen ingen utbildning. Och jag råkar ha en viss insyn i arbetsmarknaden och kan säga att det idag knappast beror på för få jobb att folk är arbetslösa. Du skyller på invandrarna och säger att du studerar. Läs en bok som inte kommer från SD.

 • Foliehattsargument.

 • Käbbligt och okunnigt. Problemet är f ö att du själv inte lyssnar på någon annan så varför ska jag lyssna på dig?

 • Well – det är ju inte riktigt mitt problem då jag vare sig röstar i Norge, Danmark, Finland eller Norge. Stanna i diskussionen eller lägg ner – det där är ett udda sidospår att prata om att ”undvika”.

 • Om du inte vet vad någon skrev så kanske du inte ska uttala dig? Du menar alltså att vi ska räkna in hela kostnaden för Migrationsverket trots att de hanterar all migration – även av arbetskraftsinvandring från västländer? För övrigt verkar du djupt okunnig då du inte vet att det inte finns någon ”Räddningstjänsten” utan ett antal kommunala sådana. Vidare – barnbidrag? Alla? Börjar ana hur ni lyckas få till siffror som vida överstiger alla andra siffror. För ni använder falsk matematik.

 • Det kom från den som orerar om Bilderberggruppe.

 • Vilket är en låg statsskuld jämförelsevis och nej, varje bidrag är inte ett lån. Du borde nog läsa lite ekonomi för att förstå hur saker hänger ihop. Ett land utan statsskuld skulle faktiskt rent tekniskt vara mycket illa ute.

 • Du börjar bli lite tjatig. Bara för att du upprepar något så blir det inte sant.

 • Du är en gnällig jävel som tycker synd om dig själv och skyller allt på invandrarna. Ta dig själv i kragen istället. Skaffa hjälp, skaffa lite medicin för din uppenbara bipolära sjukdom och skärp dig. Pinsamt gnällig svensk som förväntar sig att alla andra ska fixa allt åt dig. Skäms.

 • Sa hen som visat sig vara en klassisk foliehatt…

 • Du har då inte läst mycket du.

 • Någon annan? Du tjatar på om samma saker i det här kommentarsfältet. Du är på gränsen att bli spammarkerad – inte av mig utan av algoritmen.

 • Du vet verkligen lite om världen du. Fr a om konfliktsituationer. Och vad som föranleder flykt och asyl. Sorgligt att få såna bevis på att svensk skola misslyckas med såna som dig.

 • Du har läst allt det och fattar ändå inte grundläggande nationalekonomiska fakta? Och du har läst allt det där utan att kunna skaffa dig ett jobb – istället så skyller du allt på andra istället för att inse att du själv har problem.

 • Well. Du har – precis som alla andra – rätt till socialbidrag och där ingår tandläkare om behovet anses finnas. Om du däremot vägrar att uppsöka socialkontoret är det rätt svårt för någon att hjälpa dig. Då du studerar har du också rätt till studiestöd inom vissa gränser precis som att en invandrare har rätt till visst stöd inom vissa gränser. Du far med osanningar och ljuger.

 • Bevisa det. Annars är du en lögnare.

 • Nu börjar du bli väldigt tjatig. Skaffa dig en utbildning där du faktiskt lär dig något. Fr a att inse att vår statsskuld är rätt normal för ett land av vår storlek.

 • Förvirrat svar. Börjar du tappa det?
  Jag svarade inte eftersom det är en fråga som är ointressant då jag som svensk medborgare knappast kan påverka Albanien.

 • 2150? Well – då har den norska ekonomen räknat på ett roligt sätt fr a inte tagit med ett antal parametrar. Så det hela är helt enkelt falsk matematik och meningslöst. (sen fattar jag inte varför en ekonom skulle vara bättre på att avgöra detta än etnologer och andra som påpekar att det inte finns några sådana bevis)

 • Det finns många svenskar som inte heller vill ha demokrati. Närmare 13 %.

 • Well. Du har inte förklarat något utan tjatar om samma mantra utan några som helst bevis.

 • Well. Jag är själv blockad på Twitter av Arnstad då jag kan tycka han är lite som du Richard: fullkomligt renons på att bevisa saker utan bara tjatar på om sina grejer utan att försöka vare sig lyssna eller komma med fakta.

 • Och ändå får du inget jobb? Ringer det ingen klocka där?

 • Känns det jobbigt att förlorat titeln?

 • Sa den som nyss utsett någon annan till Europas dummaste människa…

 • Du är ju helt förvirrad. Evolutionen tror du inte på? Är det kanske ett islamskt påhitt?

 • Hur många då? Av hur många muslimer?
  Du kan inte svara på det. Du sprider lögner och myter.

 • Du är fördomsfull, okunnig och jävligt vidrig. Du har verkligen ingen jävla koll alls. Ditt exempel om Palestina och judar är så oerhört okunnigt att jag allvarligt funderar på att blocka dig för ren och skär dumhet. Det finns oändliga exempel på judar och palestinier som arbetar tillsammans, det finns mängder av palestinier som inte är muslimer och det finns mängder av judar som är minst lika hatiska mot muslimer som du är – vilket knappast handlar om annat än rasism. Du är en jävla rasist Richard.

 • Nej. Det är inte odemokratiskt att inte svara på dumma uttalanden. Det är inte odemokratiskt att inte ge ett parti som har 13 % av väljarstödet inflytande i politiken. Däremot är det djupt störande och odemokratiskt att som du anse att en så liten minoritet ska ha inflytande – det är inte demokratiskt. Och att du anser att yttrandefrihet handlar om rätten att bli lyssnad på: det är inte heller demokratisk. Så det är du som är odemokratisk Richard.

 • Ubuntu

  Ja. Tycker du att kommentaren var smart eller?

 • Ubuntu

  Sluta att vara så självorienterad. Det är fult att bara tänkta på sig själv.

 • Ubuntu

  Jag läser vad du skriver.
  En liten människa, född på 90:talet. Sveriges mest korkade och lata generation. Ska bara ha och ha, utan att ge.
  Bidragsdrägg helt enkelt :-)

 • Richard

  Men det är mer demokratiskt att ge ett parti med mindre än 6% större makt i riksdagen?! Hade vi gått efter majoriteten styr argumentet så hade S, gamla M och SD suttit i regeringen! Men vi har inte demokrati längre. Detta är resultatet utav det eviga pk hysterin.

  27:e december 2014 är demokraturens födelse i Sverige!

  Du vill begränsa yttrandefriheten?! Och nej, det är inte demokratiskt då demokrati har inget med vad man beslutar under en demokrati, eller vilket statsskick staten än må vara! Pk människor har angett att dom är synonymt, men det är dom inte. För genom demokrati kan man implementera Sharia som är varken demokratiskt eller innehåller yttrandefrihet. Demokrati handlar endast om att man röstar på företrädare som skall styra enligt lagar och regler. Sveriges pk har visat att dessa lagar och regler kan brytas om dom anser så.

 • Richard

  Vad är jag okunnig om? Du tror inte att Sharia kan bli en verklighet i Sverige? Säg det till Afghanistan och Iran som hade större frihet en gång i tiden. Du kan säkert hitta några bagateller om det ena eller det andra, men jag bryr mig främst om tre saker. Demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Sedan att blunda till problemen som t.ex. judar får uppleva i Malmö, pga radikala muslimer, är bara förolämpande. Du tror väl pk att det är nazister som ligger bakom? Eller varför inte SD väljare? Glöm inte vilka som ”hjälpte” Hitler eller att muslimer gör Hitler hälsningen än idag. Har du ens lyssnat på Anjem Choudary? Jag slutar här för det känns som om jag pratar med en vänsterpartist. Lönlöst att argumentera med pk:a.

 • Richard

  Stark? Över 350.000 arbetslösa, över 100.000 på väg, statsskuld på över 1.350.000.000.000 SEK samt att ekonomisk bistånd, i Malmö, ligger nu på 1 miljard…

  Eller tänkte du att det var ett skämt det Löfven sa?

  Gällande foliehattar så skulle jag kunna säga samma sak om pk:a. Nåja, det är inte hela världen. Oavsett hur det ligger till med Illuminati, Freemasons eller Bilderberggruppen är att oavsett hur dåligt jag tycker om det så är det inget jag kan ändra på.

 • Richard

  Snacka om foliehattar i ledet! Vad läser du för nyhetskällor? Aftonbladet, Expo osv?

 • Richard

  Jo, jag vet. Glöm dessutom inte dom som räknas som anställda fast dom bara arbetar en timme, eller så, per dag. Pk muppar i ett nötskal.

 • Richard

  Jag har ingen SD bok. Ja, ingen examen. Jag ligger dock på drygt 160-170hp inom programvaruteknik och informatik. Jag lär väl sluta på runt 300hp när jag är klar med ISE programmet och varför har det någon betydelse? Bl.a. behörighet och höga arbetsgivaravgifter är orsaken till att det är svårt att få jobb. Dessutom gör det en skillnaden när företag har gått ifrån heltidsarbete till projekt och/eller tidsbegränsad arbete. Men vet du vad? Utan KOSTNADEN utav invandringen så skulle arbetsgivaravgiften kunna minska. Eller kan man lägga pengarna på försvaret så att fler civila kommer ifrån arbetsmarknaden, detta öppnar luckor för arbetslösa. När det gäller skitsnacket om att Sverige inte klarar sig utan invandringen, hur tänker du då? Vi har inte folk som vill jobba? Varför tror du folk åker utomlands för att hitta jobb, skapar eget, pendlar typ mellan Malmö och Göteborg osv? Svenska folket har viljan men utbildningen har inte formats efter förändringen utav samhället. Folk vill föra Sverige in i ett informationssamhälle, utan först ha förberett folket till detta. Dessutom är det oansvarigt att tro att alla vill jobba inom sådana jobb. Vi behöver industrier och monteringsjobb. Tyvärr är jag inte kvalificerad för något sådant. Min utbildning faller under dock under informationshållet. Under tiden skulle jag inte ha något emot att jobba, om jag hade utbildningen eller körkortet så skulle jag kunna arbeta med allt ifrån rörmokare till truckförare.

  Jämför nu inte hur Sverige har hjälpts utav invandringen genom historien. Det är en jävla skillnad när Sverige är det enda land i Europa som mer eller mindre står orörd, och alla andra är i ruiner. Vi hade då naturtillgångar till att erbjuda resten av Europa. Vad har vi idag? Volvo har till en del lämnat landet osv.

  Att vi sedan tar in folk ifrån kulturer som är snarlik oss, är inte samma som när vi tar in kulturer som är helt det motsatta till oss OCH förväntar sig inte att dom skall anpassa sig/inga krav på samexistens. Minskad invandring, ökat försvar, ökad taxering för bankernas vinst samt alla dessa onödiga utgifter såsom att ge invandrarna iPads eller 30.000kr för att åka tillbaka. Bara dessa saker kommer göra en stor skillnad!

  För i h*lvete dra inte upp Ullenhags skitsnack om att Romer byggde Sverige! Eller tror du på den floskeln också?

  Vadå? Så länge jag studerar får jag inte prata om den negativa effekten utav invandringen?! Pk mentalitet i ett nötskal!

 • Richard

  Kom med något vettigt argument då och inte skitsnacket om humanism eller övrigt pk snack. Det SKALL ställas krav på ALLA invandrare som kommer! Det SKALL bli hårdare krav för elever i Sverige, just nu är det ett skämt! Logik, argumentation och mer fysisk aktivitet i skolorna är bara tre saker som är viktigt att implementera. Jag skulle också vilja se att elever får prova på instrument. Man skall inte behöva ta barnet till en privatskola för att få det. Sveriges fängelser är ett skämt och SKALL åtgärdas! Inga datorer eller soffor till intagna. Det SKALL vara ett straff att bryta lagen och här är bl.a. MP ett skämt!

  Jag lyssnar inte? Jag hör men ingen argumentation får jag tillbaka.

 • Richard

  Vad gör det för skillnad om vi har kommunala brandstationer eller inte? När dom får sin utrustning stulen, förstörd eller att dom behöver poliseskort så blir det en kostnad. Hur kan du inte se det?!

  Du milde! Om en invandrare med tio barn får bl.a. barnbidrag, föräldrarpenning osv utan att ha betalt ett enda öre + bl.a. kostnaden för Migrationsverket. Så har det blivit en kostnad som är riktigt saftig. Till skillnad ifrån en inhemsk som har betalat skatt på diverse sätt, under en längre tid, som sedan får barn. Att du inte förstår detta är skrämmande!

  Falsk matematik? Eller så vet man inte hur man skall beräkna alla områden. Jag antar du lyssnar hjärtligt på bl.a. Arnstad? Gör du det så tycker jag synd om dig som skall vara utbildad? Sedan måste fu göra en skillnad på obligatoriska kostnader och valfria kostnader.

 • Richard

  Samma här! Jag vill hjälpa dom som behöver det! Jag vill INTE hjälpa otacksamma flyktingar som åker hem till hemlandet då dom tydligen skall vara i risk om dom återvänder, klagar på allt mellan himmel och jord utan att förbättra deras eget liv eller gör något för att anpassa sig till samhället, 30.000kr per person och tillfälle för alla som uppger att dom kommer ifrån och vill återvända till Rumänien (finns tydligen ingen gräns på att erhålla detta bidrag) osv. Bidragsturister alltså!

 • Richard

  Jo, jag vet. Tack för det. :)

 • Vilket du inte har någon aning om. Du bara anklagar utan bevis och med siffror som du läst på Avpixlat.

 • Skillnaden är att du inte har någon koll. Och du tjatar om att du vill diskutera – du lyssnar ju inte på andra utan rullar bara dina inkrökta åsiter.

  Jag är färdig med dig Richard. Du är en okunnig person utan någon som helst intellektuell skärpa som skyller dina egna tillkortakommanden på invandrare och skiter i fakta och såna saker.

  Adjö.

 • Du är ju helt bakom. Vi har kommunala musikskolor, de är unika så alla kan prova på instrument. Vi har gymnastik som ämne i skolan. Vad gäller fångvård så bygger det alltså på att du anser att den som begått brott aldrig kan sona sitt brott. Att fängelse inte ska handla om återanpassning. Gissar att du anser att man lika gärna kunde döda folk som begår brott också?

 • Vi kommer inte ha några monteringsjobb eftersom vi har ett löneläge som gör det olönsamt. Så enkelt är det. Problemet med vad du visar här är att du nog inte kommer lyckas speciellt bra i vad du kallar ”informationssamhälle” – vilket är ett obsolet namn då det vi idag ser är snarare ett kunskapssamhälle. Det kommer bygga stenhårt på meritokrati vilket skrämmer skiten ur såna som dig och därmed försöker ni hitta nån sorts fånig ”svenskhet” eller liknande. Eftersom ni kommer att utmanövreras av personer som kan mer än ni och är bättre på att lösa de problem som vi står inför.

 • Jag läser åtminstone inte Avpixlat och Flashbacks rassetrådar som den enda källan vilket du gör.

 • Det är upp till det parti som får frågan från talmannen att välja vilka som ska sitta i regeringen – det är den konstitutionella ordning vi har. Det du föreslår är något helt annat – som har mycket lite med riktig demokrati att göra.

  Det du vill göra är att förminska yttrandefriheten om du anser att SD ska få sitta i en regering. Du snackar helt enkelt skit.

 • gnorfel

  Denna skrift ovan var i klass med en blondin på Miss Universum som svarar ”Jag vill ha fred i världen… och att alla skall vara snälla mot varann”
  Fatta att det finns MILJONER människor som inget hellre vill at du skall DÖ – och att det räcker med att EN av dessa kommer fram.

  Regel nummer ETT här i världen är att man får ta hand om sig SJÄLV först och främst – för kan man inte hålla sig själv flytande, kommer man bara
  dra ner alla andra i djupet. När man väl har mat för dagen så att man kan överleva, så tar man hand om de närmaste…

  Egot, Familjen, Utökade familjen, Riket… SEN… om det finns NÅGONTING kvar – kan det läggas på den övriga världen…
  Jag hoppas att den som skrev artikeln lever som HEN lär och tar STORA lån för att ge till okända människor i Afrika… Eller tycker skribenten att ANDRA skall betala för att lugna DITT samvete? Fan vad jag hatar kommunister som inte har en endaste fot placerad i verkligheten. TVI!

 • Gulligt att du läste. Du är dock ett rätt dåligt troll som inte tar reda på vem som skrivit det. Plus att du avslöjar din minst sagt avgränsade intelligens när du inte vet att allt bortanför din inkrökta fascism inte är kommunism.
  Sen en annan sak: synen att ”andra” ska betala är lite märklig. Vi har ett system där vi betalar skatt och den skatten är gemensam att besluta om. Vi har valt politiker att ta de besluten åt oss. Så det är våra pengar det handlar om. Sen kanske det är så att du inte betalar skatt pga av att du inte lyckas göra något produktivt och därmed inte har lön och då är det dels ”andras” pengar det handlar om. Dock är det ju så att du då med största sannolikhet själv lever av ”andras” pengar dvs mina pengar. Så du ska nog helt enkelt hålla käft.

 • gnorfel

  Oj oj oj vilken härlig kavalkad av ad-hominems…

  Men då du troligtvis bor långt ifrån något av våra utanförskapsområden – så är världen så fredlig och vardagen så säker för dig. Du slipper fundera på hur du skall placera TV-n/datorn, för att minimera risken för förlupna kulor… När du går och tar ett glas öl, så slår dig inte någonsin tanken att detta kan vara dagen, då du hamnar mitt i en grantat-attack… När du går och lägger dig, så ägnar du inte en tanke åt om huruvida din bil kommer stå i lågor när du vaknar på morgonen…

  Det måste vara en härlig del av landet som du bor i, långt bort ifrån all mångkultur… högt uppe på en pedistal, där du kan kalla alla som har en annan åsikt för Fascister och Rasister.

  (NB: Då det är statistiskt troligt att jag har mer skolning, SAMT att jag betalar mer skatt än vad du gör… så tycker jag, med all respekt som du hittills visat, att du gott kan försöka hålla lite god ton i din slemmiga lilla brödfitta, ok?)

 • gnorfel

  Såg just denna tråd…
  Deeped Strandh är sannerligen helt bortkopplad från verkligheten och kan inte annat än dra ad-hominems för att försvara sin moraliskt bankrupta ideologi. Ser samma attityd från ultra-kristna idioter som försöker försvara guds existens eller att jorden är 6k år.

 • Det är enkelt: berätta vem du är så kan vi jämföra. Jag är till skillnad mot dig inte fegis och anonym. Vilket gör ditt fjantande om att jag antagligen bor töntigt. Släpp dina försök att låta intellektuell – det faller på att du inte håller ihop logiken.

  Statistiskt? Du är bra rolig du. Eftersom du inte brytt dig om att ens kolla vem jag är så är ett sånt uttalande i sig själv falskt eftersom du därmed inte har något jämförelsetal.

 • gnorfel

  Som vanligt är med folk från vänstern, så verkar du inte fatta att det finns många i ditt ”läger” som med skrämseltaktik och våld ser till att vanliga människor förlorar sina jobb och blir misshandlade…

  Likväl som din identitet är HELT egal
  för mig… borde vem jag är vara HELT ointressant för dig. Men vad jag sett från din ”argumentationsteknik” i andra trådar, så ter sig din attityd väldigt lik den som mobbaren på skolgården – vars hårt begränsade ordförråd, tvingar knytnävarna att börja svinga… men där i ligger som sagt ditt problem – när du inte har någon person att slå på – så vågar du inte ta en debatt

  …så frågan jag måste ställa mig, är varför min person är så intressant
  för dig? Skall jag ta din nyfikenhet som ett hot? Tag en funderare på hur du vill svara på denna fråga. Du kan lämna vår konversation här… och låta frågan bestå. Du kan fullfölja ditt implicerade hot, varvid jag inte kommer ha några problem att låta polisen ta över ärendet. Men skulle du ha möjlighet att lägga ner din personfixering, skulle vi kanske kunna ha en diskussion där vi får möjlighet till ömsesidig förståelse – oavsett om våra åsikter inte kan mötas. Som sagt – du har hittills inte gjort annat än att framställa dig själv som en hotfull mobbare, så håll ner på spriten innan du svarar… Olaga hot är som sagt ett verkligt brott.

 • Men snälla människa. 1. Du hävdade att du betalar mer skatt än mig. Min utmaning var att du då behöver bevisa det. 2. Du skriver på min sida. Jag kan enkelt ta reda på vem du är via IP-nummer och en anmälan. 3. Att du skulle anmäla det här för olaga hot? Polisen lär nog få sig ett gott skratt och sen vänligt be dig sluta slösa deras tid.

  Jag har varit på nätet i rätt många år, jag kan juridik och även mött hundratals troll. Du kan inte skrämma mig med nåt sånt.

  Du är ett SD-troll utan argument. För mig räcker det. FYI så är jag långt från vänster men till skillnad mot dig så högaktar jag humanism, frihet och att låta marknaden styra.

  Lägg ner jamsandet på en över ett år gammal postning. Du kan inte vinna vare sig med anklagelser, hot om polissak eller nedvärderanden. Du möter liksom din överman i det här. Spara oss båda tid och försvinn.

 • gnorfel

  Vad jag tjänar i relation till dig saknar vikt. Det var endast ett svar på dina ad-hominem ”…avgränsade intelligens…” och att jag skulle ligga samhället till last.

  Eftersom du endast, åter igen, gick till personangrepp – så skall jag göra dig en tjänst och tolka ditt svar som att du lämnade konversationen. Du har bevisligen inte någonting annat att komma med.

  Ha ett bra liv.

 • Fjant. Du är på min blogg. Du är ett sorgligt exempel på SDares totala okunskap. Får jag gissa: du har slagit upp ad hominem och kör det nu lite hursomhelst. Problemet är att du använder uttrycket fel. Men det är bara att vänta från fega dumma idioter. Så nej jag lämnar inget på min blogg. Du är här på mitt godkännande. Tönt.

 • gnorfel

  Oj… var du trvungen att slå upp begreppet? Men vad gott gjorde det en rackare att slå upp ett lexicon… inte mycket tydligen. För NEJ, jag använde inte ordet fel, du har inte vid ett enda tillfälle tagit upp en ENDA av mina argument/poänger – utan ENDAST gett dig på mig, som person. Men till ditt största förtret, så vet du inte vem jag är som privatperson – så du fortsätter att angripa det lilla du kan hitta på att smutsa ner min karaktär, istället för att prata som folk. Inte för att jag tror att det går att göra folk av rackare som dig.

  Jag är här på ditt godkännande? HAHAHA… det var det dummaste jag någonsin hört. Klart att du kan banna mig från din insignifikanta del av internet… men, säg mig. Vad annat än oförskämdheter, har man att hämta från dig? Har du någon slags visdom, annat än den från rännstenen?

 • Du kan uppenbarligen inte ens stava. Och du verkar inte riktigt ha koll på vad man kan veta på nätet. För övrigt är jag rätt ointresserad av dig. Du är ett troll av många som dyker upp.
  För övrigt har du ju inga argument så frågan är vad jag ska svara på. Och ja, du är hos mig. Du lever enligt mina regler för min blogg eller inte alls.

 • gnorfel

  wow… förvånad jag blev nu. Mer personangrepp.

  Så, vad krävs för att bli kickad och bannad från din skenheliga sida?
  …bara så att jag inte av misstag råkar läsa någon av ditt skitspridande.

 • Just ja. För du begår inga personangrepp på andra ställen. Ni är inte så jävla smarta alltid. Adjö.

 • gnorfel

  Skillnaden mellan mig och dig, är att jag inte använder förolämpningarna som argument – utan som krydda utöver argumenten… Till och med detta är jag tvungen att förklara för din enspåriga rackarhjärna. * suck *