Surfplattan och datorn borta om fem år?

Att förutsäga framtiden är inte helt lätt. Att försöka förutsäga framtiden för teknik är kanske ännu svårare. Dock kan man alltid i efterhand se att vissa saker var rätt – men de som var allra först inte alltid lyckats att hantera faktor X: det där som gör att allt stämmer överens och där timing och hårdvara innebär att upplevelsen och förväntningarna synkroniseras.

Själv sitter jag i ett sånt projekt sedan över ett år: virtual arena för Falun 2015. En av de stora utmaningarna ligger i just det faktum att vi varken vet vilken teknik som finns om två år – och vilka devices folk kommer att bära med sig.

Ett exempel är Iphones navigation. Mycket tidigare än det fanns en svensk mobiltelefon; Neonode, som använde swipe som navigering. Segt som fan och rätt oanvändbart – men indikerade helt klart ett nytt sätt att tänka. Vilket senare också innebar en patentstrid med Apple.

För några år sedan var det netbooks som var grejen. Det var innan Ipad. Det var helt enkelt mer bärbart. Billigare och de slog ganska bra. Tills Ipaden kom (som också hade föregångare) men också dyrare mindre datorer: exempelvis Air ”11. Idag kan du knappt hitta en netbook-dator.

När nu Blackberry slår på trumman om att läsplattorna kommer att försvinna så – varför inte? Särskilt om man ser det i ett femårsperspektiv som VD Thorstein Heins gör. Självklart kan man säga att det är ”surt sa räven” eftersom företagets Playbook helt enkelt blev ett fiasko när den släpptes även om den verkade ta ett skutt under brittiska julhandeln.

Men ändå. Om du har en mobiltelefon – eller vilken sorts device vi nu kommer att bära med oss – som är tillräckligt bra hårdvarumässigt – och med bättre fart på saker som Bluetooth och Airplay liksom en snabb nätkoppling så varför skulle inte mobilen kunna bli en sorts one machine? För två år sedan visade Motorola en sån idé med sin Atrix: en mobiltelefon som sedan kunde dockas med allt från tv till ett laptopskal. Det många fortfarande stirrar sig blinda på är att varje device har en skärmstorlek – något som egentligen är ointressant om du kan koppla en device till olika skärmar. Det är ingen ny tanke och i grunden är det Internet som kan användas – vilket exempelvis kommer krävas för ett genomslag av Google Glasses. Att gå från tanken om att ha dina filer på en egen fysisk hårddisk till att ha tillgång till informationen genom nätet är inte ny men idag mer och mer verklig. Dropbox, Google Drive: det är redan där. Vi använder Spotify, Netflix och självklart – hur många har idag mailsystem som bygger på lokal storage?

Post #099 i #blogg100

 • Jag kom tänka på en sak som nämndes i windows weekly, en podcast jag lyssnar på:

  Försäljning av antalet sålda PC datorer sjunker pga att folk hänger kvar på sina burkar längre och längre tid, ett tydligt exempel är företag som insisterar att dom gamla windows xp burkarna fungerar bra fortfarande så varför byta upp sig när det dessutom är stort motstånd mot windows 8 i företags miljö!

  En annan sak är att netbooken var inte en bra produkt i ett längre perspektiv då folk förväntar sig att en dator ska inte kosta mycket men ändå vara en full pc!

  Det och Intels stränga och för inlåsta specifikationer för ultrabooken gör att folk blir mera förvirrade när bärbara datorerna ser likadana ut, har samma specifikationer och kostar mera än av dom vill just pga att netbooken var så billig!

  Så att ändra på konsument beteendet när datorer såldes billigt och sedan komma tillbaka och förvänta sig att folk ska åter spendera mera pengar är en svår sak!

 • FixarFarsan.se

  Den dagen som Windows Live Writer (eller likvärdigt bloggverktyg) fungrar på en läsplatta eller smartphone lika bra som på en laptop, då kan vi prata om att skrota datorn – men tills dess är det PC som gäller för min del när det ska ska bloggas :D